Gå tilbake til:
Du er her:

Testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Alt om testing, teststasjoner, symptomer og sykdom. Testing er gratis, og alle som mistenker at de er smittet av covid-19, bør teste seg.

OPPDATERT 6. SEPTEMBER

ENGLISH

Du bør teste deg om du:

  • har nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19. Dette gjelder også vaksinerte og personer som har gjennomgått covid-19 for mer enn tre måneder siden.
  • har hatt nærkontakt med en som er smittet av covid-19 (det vil si nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter). Nærkontakter anbefales å teste seg både ved start av karantene og syv døgn etter siste eksponering. Er du usikker på om du er nærkontakt, test deg. Fullvaksinerte og personer som har gjennomgått covid-19 siste tolv måneder, bør også teste seg om de har hatt nærkontakt med en som er smittet av covid-19. Særlige regler gjelder for barn og unge i skole og barnehage som vil teste seg for å slippe karantene. 
  • kommer til Norge fra utlandet. Det er obligatorisk testing på grensen og på flyplass når du kommer til Norge. Det er unntak for personer som er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene og kan dokumentere det med QR-koden i koronasertifikatet sitt. Les mer om test ved innreise og hvem som er unntatt på helsenorge.no.
  • er i innreisekarantene. Se hvilke regler som gjelder for fullvaksinerte, delvaksinerte og uvaksinerte på helsenorge.no. 
  • har vært i kontakt med en smittet i forbindelse med større smitteutbrudd. I slike tilfeller kan det være behov for utvidet testing av andre kontakter i miljøet, enn dem som er definert som nærkontakter. Det kan for eksempel gjelde kolleger på en arbeidsplass eller elever på samme klassetrinn.
  • du får varsel i Smittestopp-appen.

Etter at du har testet deg, er det viktig at du er tilgjengelig på telefon slik at smittesporerne raskt kan få tak i deg dersom du tester positivt. 

Det er ikke nødvendig å ta rutinemessige koronatester hvis du ikke har symptomer og ikke har vært nærkontakt til en som er smittet.


Åpningstider teststasjoner - merk aldersgrense

Det er ikke mulig å bestille time til testing, bruk drop-in. Har du behov for spesiell tilrettelegging, kontakt koronatelefonen på 55 56 77 00. Testing er gratis og du kan teste deg uten henvisning fra fastlege. Bruk munnbind om du kommer til fots. Ta med  legitimasjon. Husk å holde minst én meters avstand til personene rundt deg i testkøen.

Barn under 16 år må ha følge av foresatt til teststasjonene. Husk å ta med barnets personnummer. 

Bergen kommune benytter PCR-test på Festplassen og Spelhaugen. På Flesland og Bergen Havn benyttes antigen hurtigtest ved ankomst til Norge.

Av hensyn til ansatte samt andre pasienter som tester seg, ber vi om at dere ikke tar bilder eller filmer på teststasjonene.

FESTPLASSEN (se kart)
Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00–18.00.
Tilbudet er for gående og syklende og er uten timebestilling. NB! Unngå besøk i butikker og kafeer i byen hvis du skal teste deg. Husk å kle deg etter været. På Festplassen er det opprettet en egen kø for familier som skal få testet barn under 12 år.

SPELHAUGEN 12 I FYLLINGSDALEN (se kart)
Åpningstider: hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00-18.00. 
Ved stor pågang nær stengetid kan inntaket til køen på teststasjonen bli stanset opp mot 30 minutter tidligere enn ordinær åpningstid. Vi anbefaler derfor å komme i god tid før teststasjonen stenger. Tilbudet er tilrettelagt for kjørende og gående. Ta gjerne med varme klær. Unngå å ha motoren gående på tomgang mens du venter.

TESTSTASJON PÅ FLESLAND (BERGEN LUFTHAVN)
Åpningstider: Teststasjonen er åpen når det kommer fly fra utlandet. Gratis test for koronavirus for reisende som ankommer fra utlandet. Det er drop-in og lokalisert ved ankomst på Terminal 2.  Også barn under 12 år skal testes ved innreise til Norge, fordi nye virusvarianter er mer smittsomme, også for barn. Hvis det uforholdsmessig krevende å få tatt testen av barnet, skal barnet ikke testes.  Kommer du via en annen flyplass i Norge, ankommer du på innland, og kommer derfor ikke til teststasjonen. Da kan du teste deg på Festplassen eller Spelhaugen. 

BERGEN HAVN
For tiden ankommer danskebåten Bergen havn én gang daglig. Antall passasjerer blir meldt til Bergen kommune før ankomst. Kommunen sørger for testing av passasjerer som er pålagt test ved ankomst til landet. 

Test før og etter reise

Bergen kommune tester for å finne smitte i Bergen. Vi har ikke ansvar for å dokumentere testresultat ved reise til utlandet. Test før reise må du ta hos en privat aktør. Kommunen kan ikke gi ut skriftlig dokumentasjon på testresultat, og har ikke anledning til å garantere svar innen et gitt tidspunkt. Vær forberedt på kø ved teststasjonen og ved havnen ved innreise til Norge.

Testing i stedet for karantene for barn og unge

OPPDATERT 13. SEPTEMBER: Sjekk hvilke regler som gjelder for ordningen med test for karantene i barnehager og skoler. 

Barn som har fått symptomer på luftveisinfeksjon siste døgn (nyoppstått), bør være hjemme. Dette gjelder særlig dersom barnet har flere symptomer samtidig, eller har nedsatt allmenntilstand. Barn med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon bør bli testet, i samråd med foresatte. (På barn tas testen i fremre del av nesen eller hals). 

Barn som kun har rennende nese, er i god form og uten andre symptomer på luftveisinfeksjon, trenger ikke bli hjemme eller testes. Ungdom med symptomer på luftveisinfeksjon skal være hjemme fra skolen og teste seg, også ved milde symptomer. Les mer hos FHI

Testing når du er vaksinert

Siden vaksinene ikke beskytter 100 prosent, kan vaksinerte personer bli smittet med koronavirus. Det er derfor viktig at også alle som er vaksinerte, tester seg hvis de får symptomer på covid-19 eller er nærkontakter til noen som er smittet. Les mer på FHI.no

Koronavaksinasjon påvirker ikke resultatet av en koronatest, det gjelder både PCR-test og antigen hurtigtest. 

For fullvaksinerte er det ikke krav om å ta en test etter nærkontakt med en som er smittet av koronavirus. Fullvaksinerte trenger ikke gå i smittekarantene. Personer som har fått én dose, og det har gått mellom tre og 12 uker siden de fikk dosen, får unntak fra smittekarantene dersom de testes mellom døgn tre og syv etter at de hadde nærkontakt med en smittet. De behøver ikke være i karantene frem til svaret på testen foreligger. Les mer hos FHI.
 

Turist i Bergen?

Personer uten norsk fødselsnummer kan teste seg på alle kommunens drop-in sentre. Husk legitimasjon. Følg ellers smittevernregler for BergenFHI sine råd for reiser og respekter karanteneplikten
 

Bruk privat transport eller pasientreise til test

Er du satt i karantene og skal testes, kan du ikke ta offentlig transport til test. For alle andre er privat transport eller gange anbefaling, men må du ta offentlig transport: hold avstand, dekk nese og munn og ha god håndhygiene. Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på pasientreise med drosje.  Det er inngått avtale for personer med mistenkt eller bekreftet covid-19 i Bergen. Ring koronatelefonen 55 56 77 00 som kan bestille for deg.

Karantene etter test?

Hovedregelen er at du må holde deg hjemme til du får prøvesvar, slik at du unngår å smitte andre. Etter reise til røde land og etter kontakt med smitte, er karantenetiden ti døgn. Denne kan forkortes om du tester negativt på koronatest tatt tidligst etter sju døgn, og du må også være symptomfri. Les mer under regler for karantene og isolasjon
 

Testsvar

Prøvesvaret blir klart etter 1–2 dager. Du får en SMS fra Helsenorge når svaret er klart. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging MinID), i mappen som heter "Prøvesvar". Har du positiv test, blir du også kontaktet direkte av lege. Det kan ta noe tid, avhengig av når på døgnet svaret kommer. I perioder med stor pågang kan du måtte vente lenger på testresultatet. Bergen kommune har ikke mulighet til å fremskynde testsvar. Får du ikke logget på helsenorge.no eller ikke har hørt noe på tre døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å etterlyse svar.

OBS: Smittesporingsarbeidet i Bergen er til tider sterkt belastet. Det kan derfor gå noe tid før smittesporerne klarer å kontakte dem som har testet positivt. Derfor ber vi alle om å følge med hyppig på Helsenorge.no for å se om testresultatene har kommet. Ved positive prøver må du isolere deg raskt, og vi oppfordrer deg til å varsle dine nærkontakter selv. 
 

Dokumentasjon på prøvesvar

Bergen kommune kan ikke garantere svar innen et gitt tidspunkt. Dersom du har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat aktør.  
 

Hurtigtester

Hurtigtester erstatter ikke ordinære tester. Har du mistanke om smitte, er det viktig å bruke de ordinære teststasjonene og unngå nærkontakt med andre. Godt smittevern, håndhygiene og avstandskrav er like viktig som før, selv om man tar i bruk hurtigtester. 

Får du positivt svar på en hurtigtest, skal du ta en PCR-test. Det kan du gjøre enten på Festplassen eller Spelhaugen. Du bør helst ta PCR-testen samme dag som du har tatt den positive hurtigtesten, eller senest innen 24 timer. Dette er viktig for raskt å kunne bekrefte eller avkrefte et smittetilfelle.

Om du er smittet

Gå rett i isolasjon. Dine nærkontakter må gå i karantene og teste seg. Smittesporingsteamet i Bergen kommune tar kontakt med alle som har fått påvist koronavirus. Les mer om regler for karantene og isolasjon.

Du vil også motta en SMS med en lenke til en nettside. Her kan du logge deg inn med BankID og selv skrive inn alle nærkontaktene dine med navn og telefonnummer. De vil da bli varslet via SMS og kontaktet av smittesporer. Hvis du ikke har BankID til å logge inn for å kunne registrere nærkontaktene dine i dette skjemaet, vil smittesporer innhente opplysninger når de tar kontakt med deg. 
 

Når du er syk uten mistanke om covid-19-smitte

Er du "vanlig" forkjølet eller syk med luftveissymptomer, må du holde deg hjemme til du er frisk, selv om du har tatt koronatest og svaret er negativt. Om du har blitt symptomfri mens du venter på testsvar, må du likevel holde deg hjemme til du får svaret. Du kan omgås normalt med dem du bor med, de trenger ikke være i karantene.

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme. På FHI sin nettside finner du nyttig informasjon om dette. Ved bekymring for barnet er det viktig å kontakte lege.

Korona, influensa eller forkjølelse? Slik vet du forskjell

Symptomer på smitte med covid-19

Symptomer på koronavirus kan være feber, hoste, tung pust, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smaksans og muskelverk. I noen tilfeller kan også sår hals, rennende eller tett nese og nysing være symptomer.

Slik skiller du covid-19 fra forskjølelse og allergi
Slik smitter koronaviruset
Se nærmere beskrivelse av ulike sykdomsforløp
 

Når bør du søke legehjelp?

Er du koronasyk med lette symptomer må du holde deg hjemme og følge reglene for isolasjon

Hvis du er syk og trenger helsehjelp, eller har nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet eller feber, kontakt fastlegen din. Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakten på 116 117. Lag alltid avtale først, så du ikke møter opp og smitter andre. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Personer som er i risikogrupper, anbefales å kontakte fastlegen selv ved milde symptomer på covid-19 for å vurdere oppfølging. Dersom du er i risikogruppene og bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager. Mer om råd til risikogrupper.
 

Luftveisklinikk

Luftveisklinikken tilbyr legehjelp ved luftveissymptomer, og avlaster fastlegene. Her kan du teste deg for korona som en del av konsultasjonen. Fastlegen vurderer om de skal ta imot pasienten selv eller henvise  til undersøkelse i en luftveisklinikk.


Bergen har nå én luftveisklinikk i drift: 

  • Sandsliåsen 46  - se kart.  Åpningstid: 09.00-15.00 mandag til fredag.

Avbestille time

Ønsker du å avbestille time hos luftveisklinikken, send en SMS med navnet ditt til 408 13 788. Du får bekreftelse på avbestillingen via SMS.
 

Tilbudet ved Koronaklinikken på helsehuset

De fleste som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn på koronaklinikken på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her. Koronasmittede pasienter som skrives ut fra sykehus og har behov for sykehjemsplass, legges inn på en covid-19-avdeling på Fyllingsdalen sykehjem. 
 

Personer som gjennomfører tester på Bergen legevakt
FULLT BESKYTTET: Ansatte ved Bergen legevakt som gjennomfører testingen, er kledd i beskyttelsesutstyr.
Bilde: ENDRE HOVLAND


Har du spørsmål?

Kontakt koronatelefonen 55 56 77 00 (se åpningstider).

Nyhetsbrev

For siste nytt om vaksinering, smittetall og regler i Bergen, abonner på nyhetsbrev her
 

Lurer du på noe?

Du kan både ringe oss, chatte og sende en direkte henvendelse vi skjema. Se kontakt for spørsmål her