Body Buildings
Body Buildings
Bilde: BIFF

Tidligere viste filmer om arkitektur på BIFF

Disse filmene er vist på Bergen Filmfestival siden oppstart i 2018:

Arkitekturfilm på BIFF i 2023
 

Afrikansk dame i blå skjorte og hårbånd på toppen ev en bygning.Til høyre grønne  vekster,nedenforgater og bygninger.Ihånden spiselige vekster
Green City Life
Bilde: BIFF

GREEN CITY LIFE
Manon Turina, 
François Marques 
(Frankrike, 2023)

I dokumentaren GREEN CITY LIFE reiser vi jorden rundt og møter mennesker som jobber for å minske karbonavtrykk, bedre luftkvalitet og sikre matforsyningen i urbane strøk. Her får vi blant annet se vertikale grøntarealer, komposteringssystemer, urbane grønnsakshager, og nyskapende løsninger som legger grunnlaget for fremtidens grønne storbyer.

Arkitekten og mange tilhørere inne i bygget Centraal Beheer
The Proof of the Pudding
Bilde: BIFF

THE PROOF OF THE PUDDING
Patrick Minks, Jaap Veldhoen
(Nederland, 2022)

Herman Hertzberger er 91 år og i full vigør som arkitekt. Hans nyskapende kontorbygg fra 1972, 'Centraal Beheer' i Apeldoorn, skal transformeres til et moderne bygg med leiligheter, kontor og møtesteder. Hertzberger kaller denne transformasjonen «the proof of the pudding»; selve testen på om bygget er fleksibelt og tilpasningsdyktig og om hans strukturalistiske 60- og 70-tallsidealer tåler tidens tann.

Beboere utenfor boligblokk i teglstein, med vinduerog altan
Blokka
Bilde: BIFF

BLOKKA
Aslaug Holm 
(Norge, 2023)

Beboerne i Maridalsveien 128 på Sagene i Oslo ble lovet at de kunne kjøpe sine egne leiligheter, men etter en uryddig prosess havnet blokka i hendene på eiendomsbaron Ivar Tollefsen. Beboerne skal kastes ut, men vil ikke flytte fra hjemmene sine og bestemmer seg for å ta opp kampen. BLOKKA er en aktuell dokumentar om møtet mellom behovet for et trygt hjem og kreftene i det norske boligmarkedet.

To gråhårete damer i hver sin blå og hvitstripede solstol på stranden prater og ser ut mot det blå havet
Where we grow older
Bilde: BIFF

GRÅTT GULL BERGEN +
WHERE WE GROW OLDER
Daniel Schwartz
(Canada 2023)

Jérome Emmanuel Picard,
Elida Mosquera,
Kjartan Neckelmann
(Norge,2023)

Dokumentaren Where we grow older viser hvordan byene Barcelona og Baltimore jobber for å møte et økende behov for gode boliger tilpasset en aldrende befolkning. 

Fire eldre damer i badedrakt vasser ut i vannet mellom to hus i Sandviken
Grått gull
Bilde: BIFF

I Grått gull møter vi en gjeng livsglade seniorer i Bergen, som viser hvordan utformingen av nærmiljø og møteplasser danner fellesskap og tilhørighet, og hvorfor dette er så viktig i fremtidens aldringsvennlige by.

Rom med stoler på hver side av midtgang, og lyset som reflekteres i gulv og vegger
Light Snatcher
Bilde: BIFF

LIGHT SNATCHER + 
LIGHT WITHOUT SUN
Charlotte Aras
(Finand 2021)

Marie Ramsing, Clara Kraft,
Christopher Fischlein
(Danmark 2022)

Lyset kan møte arkitekturen som en bue møter strengene på en fiolin, sier arkitekten Juha Leiviskä som vi møter i filmen Light Snatcher. Å fange lyset har vært hans livsverk og bygningene hans flommer over av naturlig lys som tryller frem fargerike og vakre romopplevelser.

Hvitkledd mann mellom murvegger med åpninger mot blått hav og himmel og grønn vegetasjon
Light without Sun
Bilde: BiFF

I dokumentaren Light without Sun besøker vi feriehuset «Can Lis» bygget på et stup med hav og himmel på alle kanter på Mallorca. Den danske arkitekten Jørn Utzon har skapt et bygg der arkitekturens sanselige og taktile natur står i en sterk relasjon til stedet og lyset.

 

Arkitekturfilm på BIFF i 2022

Another kind of Knowledge
Another kind of Knowledge
Bilde: BIFF

DORTE NANDRUP: ANOTHER KIND OF KNOWLEDGE

Marc-Christoph Wagner 
(Danmark, 2021)

Danske Dorte Mandrup  står bak en rekke kritikerroste bygg i Europa og USA, som det visuelt slående opplevelsessenteret The Whale som ventes å stå ferdig på Andøya i 2025. Dokumentarfilmen  introduserer oss for stjernearktitektens filosofi om viktigheten av sted, historie, materialitet og skulpturelle kvaliteter. 

Best in the World
Best in the World
Bilde: BIFF

BEST IN THE WORLD

Hans Christian Post 
(Danmark, 2022) 

i takt med at København har scoret stadig høyere på internasjonale rankinger, har den sosiale ulikheten skutt i været.  Filmen bringer en rekke kritiske perspektiver på Københavns utvikling, og dette gjør filmen til et ypperlig utgangspunkt for å diskutere byutviklingsstrategier for Bergen. For er en by virkelig «best» hvis det bare er de mest ressurssterke som nyter godt av det?

Body-Buildings
Body-Buildings
Bilde: BIFF

BODY-BUILDINGS

Henrique Pina 
(Portugal, 2021)

I denne lekne og originale filmen der dans puster liv i arkitekturen, har seks koreografer og dansetropper fått i oppgave å lage hver sin stedsspesifikke danseforestilling til hvert sitt portugisiske byggverk. Resultatet er en film som vekker arkitekturen til live på en helt unik måte, der dansernes bevegelser tydeliggjør  strukturenes estetiske egenskaper, og gir oss verdifulle nye perspektiver på forholdet mellom form og funksjon.

En annan stad
En annan stad
Bilde: BIFF

EN ANNAN STAD

Rasmus Wærn 
(Sverige, 2021)

Er det mulig å bygge byer og nabolag som gjør mennesker lykkelige? En annan stad skildrer arbeidet og teoriene til den svenske arkitekten og byplanleggeren Jan Inghe (1944–2005). Regissør Rasmus  bruker stockholmsbydelene til å illustrere Inghes filosofi om å utvikle gamle industritomter til lokalmiljøer som minner mer om landsbyer enn modernistiske rutenett. Filmen gir oss verdifulle innsikter i sentrale problemstillinger og målsetninger knyttet til å bygge nye bydeler fra grunnen av. 

Going Circular
Going Circular
Bilde: BIFF

GOING CIRCULAR

Richard Dale
(Nederland, 2021)

En konstruktiv og inspirerende dokumentar som  retter et praktisk blikk mot vår tids økologiske utfordringer. Her møter vi fire mennesker som arbeider med å innrette menneskelig aktivitet etter naturens sirkulære prinsipper. Sammen gir de fire et innblikk i en bærekraftig fremtid der alt fra matproduksjon og energi til mote og arkitektur bygger på sirkulære prinsipper.

Arkitekturfilm på BIFF i 2021

  

Nemesis
Nemesis
Bilde: BIFF

NEMESIS
Thomas Imbach
(Sveits, 2020) 

Innleder tirsdag 26. oktober MB5: Anders Rubing (Doktorgradsstipendiat ved UiB og arkitekt) 

Det er noe fascinerende, men også noe veldig sørgmodig over å se et bygg bli revet. Tak og vegger knekker sammen, glassbiter spretter rundt mens gravemaskinene biter over armeringsjern og tygger i seg teglstein. Men noen ser også muligheter til å bruke det dødsdømte bygget og det tomme arealet til midlertidige aktiviteter før et helt nytt kompleks står ferdig. 
 

City Dreamers
City Dreamers
Bilde: BIFF

CITY DREAMERS
Joseph Hillel
(USA/Canada, 2018)

Innleder mandag 25. oktober MB5: Maria Molden (byarkitekt)

Arkitektene Phyllis Lambert, Blanche Lemco van Ginkel, Cornelia Hahn Oberlander og Denise Scott Brown er kanskje ikke like kjente som sine mannlige samarbeidspartnere (bl.a. Mies van der Rohe, Le Corbusier, Louis Kahn og Robert Venturi) – men har like fullt i sine innflytelsesrike karrierer delt drømmen om en grunnleggende menneskelig og inkluderende by.

Mind of Modernism
Mind of Modernism
Bilde: BIFF

MIND OF MODERNISM (PLATTFORM)
Paul Tunge
(Norge, 2021)

Premiere lørdag 23. oktober MB5 med regissør Paul Tunge til stede. 
Innleder torsdag 28. oktober: Eva Korsøen (Arkitekt, Kvalbein Korsøen arkitektur)

Villaens tid er kanskje forbi? Så hva kan vi lære og ta med oss fra tidligere tiders villaarkitektur inn i den bærekraftige fremtiden vi skal skape? I den nyeste filmen til Paul Tunge får vi komme tett på flere villaer tegnet av norske arkitekter. Vi får et unikt møte med vakre materialer og ikoniske rom.
 

Together we cycle
Together we cycle
Bilde: BIFF

TOGETHER WE CYCLE
Arne Gielen, Gertjan Hulster
(Nederland, 2020)

Lørdag 23. oktober kl. 13 er det «bike-in kino» i Røkeriet på USF Verftet. 
Innleder: Peter Andersen (Instituttleder ved Institutt for geografi på UiB)

Gode sykkelveier er ikke en selvfølge og det var det heller ikke i Nederland på 70-tallet. Privatbilen dominerte, og sykkel var avleggs. I denne dokumentaren får vi et innblikk i hvordan opprøret mot privatbilismen samlet alt fra anarkister til høytstående politikere, og som sammen aksjonerte for en tryggere og mer sykkelvennlig by.

MAU
MAU
Bilde: BIFF

MAU
Benji Bergmann, Jono Bergmann
(USA/Østerrike, 2021)

Spesialvisning i «Smien» på verftstomten på Lakesvåg søndag 17. oktober med innleder: Endre Berentzen (Mad Professor, Mad arkitekter). 

«Change the Game», panelsamtale på det nyåpnede Kulturhuset i samarbeid med Grafill og Design Region Bergen etter visning fredag 22. oktober MB5.

Arkitektur og design handler ikke bare om å utforme bygg eller gjenstander. Det handler om en strategisk, prosess- og løsningsorientert tilnærming som kan brukes til å arbeide med alt fra utformingen av en brusboks til komplekse urbane problemstillinger. Blander du inn en solid dose optimisme er ingenting umulig å løse, skal vi tro designeren og visjonæren, Bruce Mau.

Arkitekturfilm på BIFF i 2021
 

Other Music
Other Music
Bilde: BIFF

OTHER MUSIC
Puloma Basu, Rob Hatch-Miller
(USA, 2019)

Innleder hovedvisning på Apollon:
Henrik Svanevik (podcastprodusent i Bergens Tidene og tidligere Robot-eier) og Lene Bergmann (daglig leder i kommunikasjonsbyrået Mannheimer).

Etter hvert som musikkindustrien beveger seg over i en stadig mer digital verden, kjemper samlingspunkt som den nå stengte butikken Other Music for å overleve. Forsvinningen av slike butikker representerer også den levende byens død, der de fysiske møteplassene som inspirerer og involverer oss, sakte migrerer til andre fora. Hva blir byens nye innhold og hvem skaper de nye møteplassene?

Last and first men
Last and first men
Bilde: BIFF

LAST AND FIRST MEN
Jóhann Jóhannsson (Island, 2019)

Innleder hovedvisning på Bergensmeieriet (i samarbeid med Bonava): Bergenscellisten
Sebastian Dörfler holder innledningen og fremfører en kort egenkomposisjon.

Spomeniker, et bisarrt arkitektonisk minnesmerke, er bevisst blottet for humanitet. LAST AND FIRST MENs vandring gjennom byggverkene inviterer til meditasjon over menneskehetens fremtid, i takt med musikk fra komponisten Jóhann Jóhannsson. De utsøkt stemingsfulle bildene og lydopplevelsene i dette poetiske filmessayet stiller også spørsmål om minneverdig arkitektur og dens rolle over tid.

Aalto
Aalto
Bilde: BIFF

AALTO
Virpi Suutari (Finland, 2020)

Innleder hovedvisning på MB5: 
Lars Berge (arkitektkontor LJB).

AALTO gir nytt innblikk i en av Nordens største arkitekter og designere gjennom tidene, ved å gi rom til det rike samarbeidet med hans første kone Aino. Dokumentaren skildrer Aaltos organiske designidiom og evnen til å skape poetiske steder ut fra hverdagens krav, enkeltmenneskets behov og kjærligheten til naturen. 

Rebuilding Paradise
Rebuilding Paradise
Bilde: BIFF

REBUILDING PARADISE
Ron Howard (USA, 2020)

Arkitektur handler om vår identitet, om tilhørighet og trygghet. Derfor bryr vi oss om våre omgivelser og kjenner deres betydning når de forsvinner. REBUILDING PARADISE handler om det felles engasjementet rundt oppbyggingen etter en massiv bybrann. Det basale behovet for å ha et sted å bo og høre til, med rom der vi fester våre minner og lever hverdagene våre, blir naturligvis koblet til drømmen om hvordan man vil bo. 

Of Vineyards and shoeboxes
Of Vineyards and shoeboxes
Bilde: BIFF

OF VINEYARDS AND SHOEBOXES
Günter Atteln (Tyskland, 2018)

"Spiller du i en god konserthall får den deg til å høres bedre ut enn du er", oppsummerer dirigenten Paavo Järvi. OF VINEYARDS AND SHOEBOXES tar oss med til noen av de mest ikoniske konsertsalene i verden på let etter akustisk perfeksjon. Konserthallen fremstår som et klanginstrument musikerne må lære seg å spille på. Dokumentaren tar oss inn i arkitekturens lydverden og gir oss viktig innsikt i dens muligheter.
 

Arkitekturfilm på BIFF i 2021
 

PUSH
PUSH, Fredrik Gertten
Bilde: BIFF

PUSH 
Fredrik Gertten (Sverige, 2019)

Første tegn på at du må forlate nabolaget ditt er når vintagebutikkene dukker opp, sier en engasjert pubeier i åpningen av høyaktuelle PUSH. Filmen handler ikke bare om gentrifisering, men hvordan den globale økonomien manifesterer seg i lokal byutvikling. Vi får se hvordan enorme hedgefunds påvirker vanlige folks husleie, mens storbyer fra Berlin til Toronto tar stadig strengere grep for å sikre «affordable housing».
 

The Human Shelter
The Human Shelter
Bilde: BIFF

THE HUMAN SHELTER
Boris Benjamin Bertram
(Danmark, 2018)

Bolig er en menneskerett, og noe av det som forbinder mennesker verden over. Men hva er det som utgjør et hjem? Finnes det en fellesnevner mellom det mest beskjedne krypinn og en påkostet enebolig, som gjør at det ikke bare er snakk om et byggverk, men en bolig – et hjem? THE HUMAN SHELTER reiser verden rundt og lar tilsynelatende vidt forskjellige intervjuobjekter filosofere over disse spørsmålene.
 

Do more with less
Do more with less
Bilde: BIFF

DO MORE WITH LESS
Katerina Kliwadenko, Mario Novas (Ecuador/Spania, 2017)

Sitatet «Less is More» tilskrives arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. Lett omskrevet er det ideologien til en gruppe samfunnsengasjerte latinamerikanske arkitekter, som forsøker å skape billig og bra arkitektur i områder der kriser truer. Med skepsis til storindustrien og forkjærlighet for lokale leverandører snus konvensjonelle byggeprosesser på hodet slik at de med få midler kan bygge gode hus til de som trenger det.
 

AUTONOMY
Alex Horwitz (USA, 2019)

Selvkjørende biler er på full fart inn ikke bare i bevisstheten vår, men også i gater verden over, og at de vil komme til å ha en stor innvirkning på byene våre slik vi kjenner de i dag, er udiskutabelt. AUTONOMY ser på hvordan de autonome kjøretøyene utfordrer USAs sterke individuelle kjørekultur, og gir oss en grundig innføring i noe som for bare få år siden virket som science fiction.
 

Architecture of infinity
Architecture of infinity
Bilde: BIFF

ARCHITECTURE OF INFINITY
Christoph Schaub (Sveits, 2018)

BIFF, Byarkitekten og Bergen Kirkeautunnale samarbeidet om denne spesialvisningen av filmen ARCHITECTURE OF INFINITY. Da Bergens Tidende høsten 2019 kåret Bergens flotteste bygning, kom Johanneskirken på andreplass. ARCHITECTURE OF INFINITY handler om arkitektur, rom og evighet – da kan det knapt tenkes mer egnet visningssted enn i det storslåtte kirkerommet, med glassmaleriene så vidt opplyst av skumringen utenfor. 

Arkitekturfilm på BIFF i 2018
 

The world before your feet
The world before your feet
Bilde: BIFF

THE WORLD BEFORE YOUR FEET
Jeremy Workman (USA, 2018)

Denne spesielle filmen er dels fotgjengerrapport fra New York, dels beskrivelse av en storby sett fra gateplan. Byen vises slik den oppleves som menneske: fra øyehøyde, ikke fugleperspektiv. I Bergen er gåbyen et av de aller viktigste målene for dagens byutvikling. Denne filmen viser en som tar gåbyen mer bokstavelig enn de fleste av oss.
 

Citizen Jane
Citizen Jane
Bilde: BIFF

CITIZEN JANE
Matt Tyrnauer (USA, 2016)

Jane Jacobs’ bok «The Death and Life of Great American Cities» er fast inventar på nattbordet til urbanister verden over, og er som en bibel å regne for mange som jobber med byutvikling. Skrevet i 1961 av en aktivistisk journalist kan dens betydning knapt overvurderes. Jacobs sitt tankegods er fortsatt høyaktuelt og til stor inspirasjon for alle som er engasjert i nabolaget sitt og som jobber med by- og stedsutvikling. Det nytter å engasjere seg!
 

The real thing
The real thing
Bilde: BIFF

THE REAL THING
Benoît Felici (Frankrike, 2018).

Byer vokser organisk frem over hundrevis av år og har en form som er resultat av en lang utvikling. Det merkes når man vandrer i historiske gateløp og autentiske byomgivelser. I denne absurde dokumentaren settes autentisitetsbegrepet på prøve, når vi får se kinesiske replikaer av byene Paris, London og Venezia og møter folk som lever i disse Disneyland-aktige omgivelsene.
 

Bauta+Odda
Bauta+Odda
Bilde: BIFF

BAUTA + ODDA
Paul Tunge, Egil Haaskjold Larsen (Norge, 2017)

Her er beviset på hvordan film er som skreddersydd for formidling av arkitektur. På en kontemplativ, poetisk og kunstferdig måte vekker regissørene Paul Tunge og Egil Håskjold Larsen linjer, rom og materialer til liv på lerretet. Arkitekturens estetiske dimensjon står i fokus i regissørenes to siste filmer, som begge har fått spesialskrevet musikk av Kim Hiorthøy. BAUTA er en tematisk oppfølger til AD ASTRA, og viser i umiskjennelig stil frem en rekke offentlige bygg som er representanter for stilarten brutalisme. I ODDA tas vi med på en reise gjennom det storslagne, men nå nedlagte smelteverket i Odda, filmet i én eneste tagning.