Bilde av tommel opp med kondom og tommel ned uten kondom

Siden sommeren 2022 har det vært en sterk og bekymringsfull økning av gonorétilfeller i Norge, særlig hos unge heteroseksuelle. Gonoré er svært smittsomt. Smittetallene er fortsatt høye i Bergen kommune.  Vi oppfordrer derfor unge til å teste seg og bruke kondom.

Venerisk poliklinikk (SOI-poliklinikken) og smittevernet i Bergen kommune har fra sommeren 2022 sett en klar økning i tilfeller av gonoré blant heteroseksuell ungdom i aldersgruppen 20 til 30 år. Smittetallene er fortsatt høye. 

Det er svært viktig å få gitt behandling så tidlig som mulig for å stoppe smittespredning. For kvinner kan det å gå med ubehandlet infeksjon gi økt risiko for å utvikle komplikasjoner som egglederbetennelse og bekkeninfeksjon.  Vi må også smittespore grundig og sørge for at alle som er i risiko for smitte får beskjed om å teste seg.  

Det eneste som beskytter mot gonoré, som er en seksuelt overførbar sykdom, er kondom. 

Les mer om gonoré på helsenorge.no

Hva er gonoré? 

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Hvordan smitter gonoré?

Gonoré smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganene, endetarm eller hals.

Hvordan merker jeg at jeg er smittet?

Symptomer som svie ved vannlating og utflod er mest vanlig. 

Det er likevel viktig å understreke at unge kvinner er spesielt sårbare. Mange unge kvinner får ikke symptomer, og kan gå lenge med ubehandlet infeksjon. Dette gir økt risiko for å utvikle komplikasjon som egglederbetennelse og bekkeninfeksjon. 

Det er også flere unge menn som først oppdager infeksjonen når de kommer for å teste seg i forbindelse med smittesporing. 

Når bør jeg teste meg?

Har du hatt ubeskyttet seksuell kontakt og det er en sannsynlighet for at du kan være smittet, bør du teste deg for gonoré. 

Det finnes en rekke steder å teste seg for gonoré i Bergen. 

Du kan velge mellom helsestasjoner, skolehelsetjeneste i videregående skole, poliklinikk og fastlege. Under kan du lese om de ulike teststedene. Ansatte ved alle teststedene har taushetsplikt.

Helsestasjon for ungdom og studenter

Unge i alderen 13 til og med 25 år kan teste seg for for gonoré på helsestasjon for ungdom i Bergen. 

Hva koster det?
Gratis

Kan jeg bestille time?
Nei, her er dropin med kølappsystem.

Når og hvor kan jeg teste meg?
Det er helsestasjon for ungdom i enkelte bydeler. Disse har ulike åpningstider: 

Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner

Hvem kan teste seg? 
Alle

Hva koster det? 
Det er gratis dersom du mistenker at du har en seksuelt overførbar infeksjon (i praksis gjelder dette alle som kommer til poliklinikken første gangen).

Kan jeg bestille time? 
Nei, her er kølappsystem.

Når og hvor kan jeg teste meg? 
Poliklinikken tar imot pasienter klokken 08.30 til 14.00 alle hverdager (fredager fra klokken 09.15). Du kan trekke kølapp fra kl. 08.00. Poliklinikken ligger i 1.etasje på Hudbygget, Haukeland Universitetssjukehus. Det er egen inngang til poliklinikken. Du kan også benytte inngangen til Hudpoliklinikken og gå helt innerst i gangen.

Skolehelsetjenesten i videregående skoler i Bergen

Hvem kan teste seg?
Alle som er registrert som elev på skolen.

Hva koster det?
Gratis

Kan jeg bestille time?
Du kan oppsøke helsesykepleier (helsesøster) på skolen i «åpen dør»-tiden. Sjekk på skolens hjemmeside når helsesykepleier er til stede, eller eventuelt hvilket mobilnummer du kan oppnå kontakt med helsesykepleier.

Når og hvor kan jeg teste meg?
Du kan teste deg på skolen hvor du er registrert. Resultatet på prøven vil bli sendt direkte til helsesykepleier på den skolen du har testet deg.

Fastlege

Hvem kan teste seg? 
Alle

Hva koster det? 
Legetimen er gratis hvis henvendelsen din kun gjelder gonoré, og du eller legen din har mistanke om at du kan være smittet med gonoré.

Kan jeg bestille time? 
Ja. Hvis du gir beskjed om grunnen for at du ønsker en legetime, kan det være at du raskere får time hos lege.

Når og hvor kan jeg teste meg? 
Ta kontakt med fastlegen din for å gjøre avtale. Hvis du er over 16 år og lurer på hvem som er fastlegen din, kan du både finne det ut og bytte fastlege her eller ved å ringe fastlegetelefonen på tlf. 810 59 500.

Gutter kan teste seg med en urinprøve, mens jenter tar test med en  vattpinne fra skjeden (vagina) .  Ved mistanke om gonoré kan det også være aktuelt med en prøve fra anus og/eller hals.

 

Gonoré er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom, og behandling er derfor gratis. 

Smittesporing er et viktig og effektivt virkemiddel for å stoppe videre smitte. Gonoré er svært smittsomt. Det er derfor viktig å teste og behandle alle seksualkontakter både før og etter antatt smittetidspunkt. Det er anbefalt å gå tre måneder tilbake i tid. Smittesporing er en lovpålagt oppgave, og du er selv pålagt å bidra etter smittevernloven.

Les mer om behandling og smittesporing for seksuelt overførbare sykdommer (SOI) på HelseBergen sine nettsider.