Bilde: Kristin Sørdal

Det er ingen grunn til å benytte giftige plantevernmidler i egen hage. Miljøvennlige alternativer kan være vel så effektive, og de er bedre for miljøet. 

Her er noen råd fra oss i Bymiljøetaten. 

Fjern ugress i bed, grus og belegg før det rekker å frø seg. Da hindrer du mye av spredning senere i sesongen. Når det gjelder rot-ugress er det viktig å få med så mye som mulig av roten. Pass på å begynne tidlig med luking av ugresset, og fortsett til seint på høsten. Det er tidkrevende, men vil på sikt kreve mindre tid om du er nøye og gjentar prosessen jevnlig. 

I gressarealer er det også viktig å bekjempe ugresset. Fjern ugresset med egnet hjelpemiddel; spade, løvetannklo/løvetannstikker eller annet utstyr du mener passer. Vær nøye med gjødsel, klipp plenen ofte, og ikke klipp for kort. Da får du en sterk og god plen som kan klare å utkonkurrere ugresset.

En effektiv metode for ugressbekjemping i grus og belegg, er eddik og vann. Bland 35% eddik i forholdet 1:2 (en del eddik og to deler vann) Har du kun 7 % eddik, kan denne også benyttes, men da ufortynnet. Spray på ugresset og du vil raskt se effekten.

Varmt vann har vist seg å ha en god effekt på ugressbekjemping. Det viktigste her er at vannet er varmt nok. Det kan være vanskelig uten spesialutstyr. Har du små områder kan du koke opp vann og helle det direkte ut på ugresset. Det kan være litt tungvint, men det fungerer.

For mer profesjonelle aktører finnes det flere typer maskiner for termisk ugressbekjemping med vann. Disse maskinene kommer i flere størrelser og varianter. Maskinen varmer opp vannet til rett temperatur før det sprayes på ugresset. Dette er et godt alternativ til kjemisk ugressbekjemping i parker og grøntarealer.

 

Har du Parkslirekne eller andre uønskede arter i hagen din, må du behandle dette etter Mattilsynets anbefalinger. Ikke kast avfallet i kompost og ikke lever det som hageavfall! Må deponeres som spesialavfall. Utstyr må rengjøres nøye etter bruk.

Har du noen av disse i hagen? Lær hvorfor du må begrense spredningen av dem i Bergen i lenken til venstre.
Har du noen av disse i hagen? Lær hvorfor du må begrense spredningen av dem i Bergen i lenken til venstre.
Bilde: Bymiljøetaten

 

 

Les mer om fremmede skadelige arter på våre nettsider.

Bymiljøetaten benytter ikke plantevernmidler i sine anlegg. Vi har tatt i bruk maskiner for termisk ugressbekjemping, i tillegg til mekanisk bekjemping for hånd.

Bruk av metoder som luking, eddikvann og varmt vann er både billige og ikke minst miljøvennlige.

Unntaket for bruk av plantevernmidler er bruk på utvalgte fremmede skadelige plantearter. Selv her forsøker Bymiljøetaten å benytte andre mer miljøvennlige metoder - som også kanskje viser seg å være mer effektivt.

Ved bruk av plantevernmidler bør både barn og dyr holdes unna området som er behandlet i opptil flere uker, avhengig av været.

Du kan lese mer om bruk av plantevernmidler på Mattilsynet sine nettsider.