vilbli
De 15 utdanningsprogrammene
Bilde: Vilbli.no

Informasjon til elever og foresatte 10.trinn om videregående opplæring og søkeprosess

Her legges det ut relevant informasjon om innsøking til videregående opplæring for skoleåret 2024-2025. Du finner link til noen korte filmsnutter nederst i artikkelen som kan være nyttige å se på.

Nyheter og oppdateringer publiseres etter hvert som det er mulig/nødvendig. Det som er nytt legges inn øverst i denne artikkelen. 

 

19.februar 2024

Søknadsfristen er som kjent 1.mars og det er fredag i elevenes vinterferieuke. Mange har nok som mål å bli ferdige med søknaden denne uken, men dersom det skulle være behov for samtaler/veiledning er det mulig å kontakte meg neste uke. 

Viktig: elevene må alltid lagre endringer de gjør inne på Vigo, hvis de glemmer det vil ikke de siste endringene bli registrert. Dette er tatt opp med elevene og det er informert om dette i classroom. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

15.januar 2024

Da er det åpnet for å starte arbeid med søknadene, og de første elevene har allerede vært inne og lagt inn alternativer som de skal jobbe med videre frem til søknadsfristen går ut.

Det er fortsatt en del som ikke har kontroll på BankID/MinID, det må de ha for å kunne logge seg på Vigo for å registrere søknad. Ta kontakt dersom det er noen problemer knyttet til dette. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

3.januar 2024

De videregående skolene kommer med tilbud om åpne besøksdager og informasjonsmøter. Alle elever bør sjekke muligheten for å besøke en eller to av de skolene som er mest aktuelle å søke på. Foresatte må alltid melde dette til kontaktlærer i forkant. Det innvilges ikke fri en hel dag, men den delen av dagen det er satt opp besøkstid. Vi prøver å informere elevene om slike tilbud fortløpende, men det er viktig at de/dere følger med på hjemmesidene til skolene for å finne oppdatert informasjon om ulike tilbud for søkere og foresatte.

Det meste SKAL de videregående skolene selv informere om via denne nettsiden:

Åpen dag ved VGS

Det er viktig at en melder seg på etter at en har fått innvilget fri, dukker en bare opp på en åpen dag uten å være påmeldt, kan en bli avvist i døra. Hvis det er mulig å besøke skolen etter skoletid, skal det gjøres istedenfor i skoletiden. Vi har i alle år meldt fra om at elever fra Holen melder seg på selv.  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

8.desember 2023

BankID/MinID og informasjon om innsøking og valgmuligheter

https://minid.no/kom-i-gang/

For å kunne søke digitalt fra midten av januar trenger elevene personlig elektronisk ID. Erfaringsmessig går det kjappere for elevene på skaffe seg MinID enn BankID, siden de selv kan bestille aktiveringsbrev til MinID uten hjelp fra foreldrene sine. Det er heller ingen ting i veien for å ha både MinID og BankID. 

Foreldre som ønsker å gjøre seg bedre kjent med innsøking og de ulike mulighetene elevene har, kan følge linkene under. 

https://www.vestlandfylke.no/utdanning-og-karriere/elev/foresette/#inntaket

https://www.vilbli.no/nn/nn/vestland?tid=v2023

Tips: pass på at du velger Vestland fylke og skoleår 2023-2024 inne på Vilbli.no, selv om elevene våre skal søke seg inn kommende skoleår. Da vil du kunne trykke deg inn på ønsket utdanningsprogram og ved å benytte menyen på venstre side inne på utdanningsprogrammet, kan du finne info som  f.eks: 

  • Generell info om utdanningsprogrammet
  • Fag- og timefordeling: altså hvilke fag elevene har
  • Innhold i fagene
  • Ulike yrkesmuligheter programmet kan gi
  • Skoler som tilbyr utdanningsprogrammet i Vestland fylke (dette kan det enda komme endringer på for kommende skoleår)

For å utnytte ungdomsretten, retten til et av tre valgte (søkte) utdanningsprogram, er det et mål om at alle har tre ulike valg med på sin søknad og de kan ha inntil seks skoler per utdanningsprogram. Eksempel på hvordan en søkna kan se ut har eleven fått som vedlegg inne i classroom i faget UDV (kursarbeid: uke 49).

Det er mye som elevene må forholde seg til og vurdere, og det er naturlig at en del føler seg litt usikker. Vi jobber med dette på skolen i UDV-timene helt frem til søknadsfristen går ut, og flere og flere vil etter hvert finne ut hva de skal ha med på sin søknad.  

Selve søkeportalen er Vigo.no, det er den elevene skal/kan logge seg inn på i midten av januar. Det er ikke noen muligheter for å sende inn en søknad for tidlig, søknaden er registrert i det søknadsfristen går ut. For de aller fleste vil det være 1.mars. De elevene som kan/bør søke individuell behandling av søknaden, med søknadsfrist 1.februar, vil bli snakket med og foresatte vil bli kontaktet. 

https://www.vigo.no/nyvigo/vigo

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

20.oktober 2023

Praktisk utprøving på videregående skole 

Elevene kan se sine tildelte utdanningsprogram og skolen de skal på i søkesystemet de brukte da de la inn sine ønsker for en utprøvingsdag. Alt dette finner de i classroom. 

Vi har fått tildelt to dager, noen skal ut 9.november og andre skal ha sin utprøvingsdag 15.november. Listene fra kommunen er er ikke kvalitetssikret og  helt klare. Alle skolene har heller ikke publisert program for dagen i skrivende stund, men det kommer til å komme i god tid før selve dagen. En del av opplegget er at elevene skal undersøke hvordan de kommer seg til å fra skolen. Reisevei og reisetid er noe flere vil legge inn som en faktor når de setter opp søknaden sin etter jul.  

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

15.september 2023

I timene i faget utdanningsvalg  jobber elevene nå med sentrale begreper i faget, dette for å kunne lese og forstå informasjon om videregående opplæring. 

Vi har jobbet spesielt med forståelse av forskjellen på studieforberedende utdanningsprogram og yrkesfaglige utdanningsprogram, og vi har begynt å bruke Vilbli.no som en kilde til kvalitetssikret informasjon. Det er viktig at elevene ser mulighetene begge alternativene gir, både på kort og lang sikt. 

En del av arbeidet prøver vi og å knytte til livsmestring, små og store valg i hverdagen kan bidra til gode livsvalg. 

Det er viktig at de valgene elevene gjør, er deres egne, og at de bygger på

  • elevens ønsker og drømmer
  • elevens evner, anlegg og interesser
  • best mulig kjennskap til utdanningsmuligheter og alternativer (utdanningsprogrammer) på videregående skoler

Det siste punktet vil vi bruke mye tid på fremover i en oppgave elevene jobber med på skolen. Elevene skal her fordype seg i minst tre ulike utdanningsprogram. 

Praktisk utprøving på videregående skole: Elevene skal innen 28/9 ha søkt på tre ulike utdanningsprogram som de vurderer som aktuelle å søke på i januar.  De vil bli tildelt en skole der de får prøve seg som elev på ett av disse tre utdanningsprogrammene. Den praktiske utprøvingsdagen er lagt til første halvdel av november, vi har dessverre ikke fått tildelt dato enda.

Ungdomsrett for elevene betyr at de har en lovfestet rett til ett av tre valgte utdanningsprogram, men ikke rett til plass på en bestemt skole. For å utnytte denne retten er det viktig at hver elev kan føle seg trygg nok til å sette opp minst tre ulike utdanningsprogram på sin søknad etter jul. Dette er årsaken til at vi hele tiden har fokus på at de skal finne sine tre utvalgte alternativer, og ikke bare ett eller to. De kan sette opp inntil seks ulike skoler per program, gitt at det er så mange ulike skoler som tilbyr programmet.

Åpne dager på videregående skoler etter jul: her pleier vi å la elevene få besøke en skole de vil undersøke litt nærmere, oftest er det snakk om en halv skoledag, etter søknad/melding fra foreldre. En del skoler har også blitt flinke til å lage digitale besøksmuligheter, det kan være at skolene fortsetter å tilby slike muligheter. Skolenes hjemmesider har ofte relevant informasjon til elever som går i 10.klasse. 

Hva kan vi få til?: 

Vi håper på gode og meningsfulle undervisningsøkter som forbereder elevene til å ta valg og finne alternativer de er trygge på. Det vil være mulig for elevene å velge selv hva de vil jobbe med, og om de ønsker å jobbe alene eller samarbeide med andre. Målet er at jobben hver elev/gruppe gjør, skal komme flere til gode. Det å øve på å få samarbeid til å fungere er viktig. 

Vi håper på å få besøk av representanter fra Laksevåg videregående skole. Her kan lærere og elever gi førstehåndskunnskap om hvordan det er å være elev på videregående og litt ekstra informasjon om skolens tilbud.

Frister og praktisk informasjon (det meste av dette gjør vi på skolen)

Rundt 10.januar: Elevene logger seg på søkeportalen Vigo.no med MinID. Noen elever har dette allerede, eller bruker annen digital innlogging, for eksempel BankID på mobil eller med BankID-app. 

Elever som ikke har dette på plass allerede, bør bestille MinID Aktiveringsbrev eller skaffe en type BankID. Aktiveringsbrevet inneholder informasjon om hva eleven skal gjøre for å komme i gang. Mange elever velger å ta førstegangsregistreringen på skolen, de vil da få teknisk hjelp og veiledning. VIKTIG: Vår erfaring er at de som kommer tidlig i gang med søknaden, jobber mer konsentrert og målrettet i søkeperioden. Husk at Aktiveringsbrevet “kun” er gyldig i 60 dager etter bestilling. 

Bestille Aktiveringsbrev: https://eid.difi.no/nb/minid/hvordan-bestille-minid-aktiveringsbrev

1. mars er frist for ordinære søkere, det vil si de fleste av våre elever. 

1. februar er frist for elever som har en søknad som krever individuell behandling. Elever og foresatte som dette kan være aktuelt for, blir kontaktet i høst.

Tilbudet om utdanningsprogram på ulike skoler er ikke nødvendigvis fastsatt for skoleåret 2024–2025, men er vanligvis klar i løpet av de to første ukene i januar. Det vil da dukke opp riktig info på Vilbli.no. Årets tilbud ligger ute på skoleår 2023-2024, det vil i de fleste tilfeller være samsvarende med neste års tilbud.

Vi vil gjøre tilsendt digital informasjon tilgjengelig for elever og foresatte så fort vi får det. Det kan f.eks. være informasjon fra Vilbli, søkjarhandboka fra Vestland fylkeskommune og informasjon fra Lånekassen.

Elevene får tilbud om individuelle samtaler om videregående opplæring, og en del får direkte invitasjon til slike samtaler. Det er og mulig for foresatte å kontakte avdelingsleder Vegard Dølvik  for en samtale, eller kontaktlærer. Kontaktinformasjon: vegard.dolvik@bergen.kommune.no, telefon: 53032604 

Nyttige nettsteder:

https://www.vilbli.no/nb/nb/vestland Vilbli.no er den beste kilden til informasjon om tilbudet elevene har, vi jobber mye med å lære elevene å finne informasjonen de trenger. Denne nettsiden er den de bruker når de jobber med søknaden etter jul. Her finner du informasjon om alle de 15 ulike utdanningsprogrammene, hvilke skoler som tilbyr dem, fag eleven skal ha, yrkesmuligheter og mye mer. Du kan finne informasjon på 24 ulike språk.

https://www.vestlandfylke.no/utdanning-og-karriere/ Her finner du informasjon om søknad og inntak. Informasjonen her skal på en del områder være den samme som på Vilbli.no. Søkjarhåndboka for neste skoleår legges digitalt ut på nettsiden, og vi vil legge den ut digitalt her på vår hjemmeside og i classroom til elevene så fort den er tilgjengelig. I søkjarhåndboka finner en normalt en del informasjon om spesielle tilbud på ulike skoler. Det kan for noen elever være akkurat det de trenger/ønsker.

https://www.vigo.no/nyvigo/vigo/youth Vigo.no er nettportalen som elevene skal bruke når de søker videregående opplæring.  De starter med dette fra omtrent midten av januar. Mer informasjon om dette publiseres ut når det nærmer seg. 

Videregående opplæring: kort informasjonsfilm om yrkesfaglig og studieforberedende retning

Ungdom og utdanningsvalg - Hvordan snakke om valg og muligheter?