FEIRING: Helsesykepleier Kari Toft Skjelde har vært med siden starten og tok imot blomster på Jentegruppens 10-årsjubileum 29. oktober.
FEIRING: Helsesykepleier Kari Toft Skjelde har vært med siden starten og tok imot blomster på Jentegruppens 10-årsjubileum 29. oktober.
Bilde: Nina Blågestad

Ti år med aktivitet i Jentegruppen

For ti år siden så den første Jentegruppen dagens lys. Siden har flere hundre jenter med minoritetsbakgrunn fått prøve ulike fritidsaktiviteter.

- Jeg har gjort mye forskjellig, men akkurat dette er jeg veldig stolt av, sier Liv Tønjum, nå pensjonist men tidligere fagutviklingshelsesøster i Årstad bydel og prosjektleder for Jentegruppen.

Vi er på feiringen av 10-årsjubileet til Jentegruppen på Fridalen. Gymsalen er pyntet til fest med kaker, rundstykker og snop. Her er dagens Jentegruppe på Fridalen, frivillige fra Røde Kors, besøkende fra andre jentegrupper og ansatte i kommunen samlet for å feire en livlig og aktiv 10-åring.

- Prosjektet startet fordi vi så at det var en del jenter med minoritetsbakgrunn som ikke hadde fritidsaktivitet. Foreldrene kjente kanskje ikke til hvilke tilbud som finnes, og det er vanskelig å finne ut av ting. Noen var kanskje også litt skeptiske. Å få alle med er kjempeviktig, sier Tønjum.

Ulike aktiviteter i nærmiljøet

I jentegruppen samles jenter mellom 10 og 12 år. Hovedmålet er at de skal begynne på fritidsaktiviteter i nærområdet. Gruppene har treff omtrent hver uke, og begynner med litt mat, deretter ofte utprøving av en aktivitet som håndball, skøyter eller svømming. De er også på besøk på bondegård eller på teater. De fleste er med i jentegruppen ett til to år.

- Vi fikk en pangstart, og det ble mer populært enn vi hadde sett for oss. Vi har aldri hatt problemer med rekrutteringen, sier Tønjum.

Penger fra BUF-dir

Jentegruppen finnes nå også på Kronstad skole, Slettebakken og Ny-Krohnborg. Siden starten har de samarbeidet med Røde Kors, som stiller med frivillige. Prosjektet er støttet og avhengig av midler fra BUF-dir. Jentegruppene er drevet av helsesykepleier på skolene. Dagens prosjektleder, Åshild Fjærbu Bråten, tror det er flere grunner til at Jentegruppen er en suksess.

- Motiverte helsesykepleierne som står på og organiserer. Godt samarbeid med skolene og de ulike aktørene som tilbyr fritidsaktiviteter, som for eksempel Hordaland Idrettskrets. Jentene selv får være med å bestemme hvilke aktiviteter gruppen skal prøve ut, sier Bråten.

Flere hundre jenter har vært innom prosjektet siden starten. Etter ti år oppsummerer hun Jentegruppen slik:

- Jentene er fornøyde og foreldrene virker fornøyde. En god del har begynt med fritidsaktiviteter i nærmiljøet, sier Bråten.