Sykehjemsansatt holder eldre beboer i hånden på bussen.
På lystur med Lyngbøtunet 10. desember 2019.
Bilde: Vibeke Blich

På tindrende lystur med Lyngbøtunet

Ruskevær og sterk vind stoppet ikke frivillige ildsjeler på Lyngbøtunet bo- og servicesenter fra å gjennomføre bussturen de hadde lovet sykehjemsbeboerne.

Det var Arild Nilssen og Helge Farestveit, begge kjent for sin iherdige, frivillige innsats gjennom mange år, som er hjernene bak prosjektet med å organisere en lystur for de eldre beboerne med veteranbuss fra Laksevåg.

- For meg er det helt naturlig å være frivillig, sier Arild Nilssen. Han har tidligere vært ansatt ved Lyngbøtunet som økonomikonsulent og jobbet der i 13 år før videre karriere i kommunen. Og han anbefaler gjerne andre pensjonister å gjøre det samme.

Veiviserne

Nilssen og Farestveit fungerte som turguider, og fortalte passasjerene om stedene de passerte. Med god informasjon underveis var det ikke så farlig om man ikke kunne se eller huske så godt heller.

- Det essensielle ligger i navnet «lystur». Vi skal se på byens julelys og hvordan de tar seg ut i mørke. Om de ikke ser bygningen, så er ikke det så farlig, sier Farestveit.

Slik hadde det seg at om lag 40 deltakere bestående av sykehjemsbebeoere med og uten gåstol og rullestol, pårørende, ansatte og frivillig mannskap, tok plass i en veteranbuss med påfølgende kortesje av to minibusser, rullet tur-retur Laksevåg -sentrum for å vise seniorene en julepyntet by.

- Gøy med en bytur

- Se der!

- Gå mann, så flott, lød det inne fra bussen mens man passerte Festplassen, Bryggen, Mariakirken, Strandgaten.

Men begeistringen over byens lysende prakt var minst like stor på returen da de nærmet seg Laksevågen igjen og kjørte forbi alle de julepyntede husene der.

Flere av beboere hadde lenge ytret ønske om at de hadde lyst til å se hvordan det var blitt i Bergen sentrum. De frivillige som også er en del av torsdagskafeen ved Langegården sykehjemmet gjorde denne uken byturen til en realitet, sterk vind til tross.

- Summa summarum var turen helt okey. Noen glemmer å kle seg skikkelig og da bli det kaldt på vei inn og ut av bussen, men for meg var det greit. Det var gøy med en bytur og byen var fint pyntet. Noen ganger ble det litt mye dogg på bussruten, så da var det ikke så lett å se ut, meddeler bebeoer Bjarne Nilsen, 81.

Han koste seg etter endt tur i kafeen på sykehjemmet der bebeoere og pårørende fikk servert grøt og rød saft i stettglass.

Engasjerte folk

Torild Fjelltun har servert grøt til deltakerne og hun synes hun får mye igjen for å være frivillig.

- Jeg synes det er så greit her. Vi får gode tilbakemeldinger fra beboere, pårørende og ansatte og det er viktig. Det gir meg mye. Jeg går rundt og prater, man må være veldig sosial, sier hun med et smil.

- Det er gode og engasjerte frivillige, som står på langt utover hva som er forventet, for å skape en hyggelig og minneverdig førjulsaktivitet for en gruppe mennesker som sjelden får se sin egen by. I dette arrangementet får de se sitt kjære Bergen attpåtil i tradisjonsrik juledrakt. Det sier Christian Fillingsnes som er sykepleiefaglig konsulent ved Lyngbøtunet bo- og servicesenter.