Gå tilbake til:
Du er her:
Båt og flagg på fjord
Bilde: Eivind Senneset

Se råd for 17. mai i Bergen

Pandemien vil prege feiringen av Norges nasjonaldag også i år. Slik er rådene og planen for en trygg 17. mai-feiring i Bergen.

For at vi skal klare å overholde gjeldende smittevernregler, vil det ikke bli tilrettelagt for feiring i sentrum. 

Smittesituasjonen i Bergen er bekymringsfull. Byrådet vil innen 12. mai vurdere om det er grunnlag for å endre på de lokale reglene for Bergen.
 

Hold avstand og unngå folkeansamlinger

Også på 17. mai må vi følge de samme rådene som vi har i hverdagen: Hold minst en meters avstand til andre, ha god håndhygiene og hold deg hjemme hvis du er syk.
 

Arrangement og sosiale sammenkomster

Barn i nasjonaldrakt i hage
For å ivareta smittevernet på en god måte, oppfordres folk til å markere nasjonaldagen hjemme.
Bilde: Toril Berle Schalck

Smittevernregler og -anbefalinger gjelder også på 17. mai. Bergen følger nå nasjonale regler for arrangement og private sammenkomster, men har lokal regel for besøk i private hjem. Merk at det kan komme endringer i lokale regler uken før 17. mai som gjør at det fortsatt blir strengere i Bergen enn for andre deler av landet.

Regler for besøk og arrangement oppdateres under Smittevernregler for Bergen

Det offisielle programmet for 17. mai følger regler for offentlig arrangement. Leker og aktiviteter lokalt i bydeler i regi av for eksempel skoler og barnehager må følge reglene for privat sammenkomst. 

Hvis det er risiko for at et arrangement kan føre til folkeansamlinger eller samle folk fra andre kommuner, bør det avlyses. 
 

Er du fullvaksinert?

Hjemme kan fullvaksinerte ha nær sosial kontakt med andre vaksinerte selv om de er i risikogruppen, samt uvaksinerte som ikke er i risikogruppen. Ute blant folk gjelder samme råd og regler som for andre. I Bergen er det foreløpig ikke unntak for vaksinerte når det gjelder antallet som kan være til stede i besøk eller ved en privat sammenkomst. 
 

Program for dagen

17. mai-komiteen planlegger kortesjer i hver bydel, båtparade på Byfjorden og felles salutt og felles allsang med hele Norge klokken 12.00. Hele Bergen oppfordres til å synge med. 

- Vanligvis kommer bergenserne til oss, men i stedet kommer vi til dem, sier Asbjørn Hodnekvam i 17. mai-komiteen i Bergen.

Se det offisielle programmet på 17-mai.no
(17. mai-programmet blir oppdatert forløpende i tråd med gjeldende smittevernregler.)

 

Bidra til verdens lengste hovedprosesjon

17. mai- komiteen i Bergen inviterer alle bergensere, store og små, til å sende inn et bilde av seg selv til å lage verdens lengste hovedprosesjon.

Bildene vil bli satt sammen til en digital prosesjon som blir tilgjengelig på ulike digitale flater. Planen er å lage bannere som blir brukt på selve nasjonaldagen rundt i byrommet. 
 

Gå 17. mai-tog med hele Norge i Minecraft

Minecraftmodell av Bryggen og Statsraad Lehmkuhl
Opplev og feir 17. mai i et Minecraft-univers
Bilde: Skogliv.no

Også i år kan du gå i digitalt 17. mai-tog i Minecraft. Fra tidlig morgen til sen kveld kan store og små logge seg inn med mobil, nettbrett og PC. På faste tider går de forskjellige kommunenes tog gjennom et mini-Norge.

Slik blir du med

Om nasjonale føringer for 17. mai på regjeringen.no.