Gå tilbake til:
Du er her:
Bilde av designer og redaktør
JUBILEUMSBLADET ENDELIG KLART: Koronatiden satte en aldri så liten bremser i arbeidet, men designer Anna Rzymszkiewicz og Leseplaneten-redaktør Camilla Skogseth Clausen er glade for at de nå endelig er kommet i havn.
Bilde: Privat

Feirer jubileum med jubileumsblad for mellomtrinnet

Et fargerikt jubileumsblad laget for barn og unge om Bergens historie, kulturarv og egenart er laget for å engasjere skoler og elever nå når Bergen fyller 950 år.

950-årsjubileet feires i år med mange ulike arrangement og jubileumsprosjekt.  Jubileumsbladet er et spennende samarbeid mellom Etat for skole, forlaget Leseplaneten og lokal fagkompetanse.

Historie- og kunnskapsformidling i et annerledes format

Da Bergen 950s arrangementskomité oppfordret til jubileumsprosjekt i 2019, ble det raskt klart for det nystartede og bergensbaserte barnebladforlaget Leseplaneten at det måtte lages et blad for barn og unge viet byjubileet. I en by breddfull av fagkompetanse, var dette en gyllen mulighet til historie- og kunnskapsformidling i en annerledes innpakning og i et format tilpasset barn og unge.

Bilde av bladet
FARGERIK INNPAKNING: Jubileumsbladet byr på et fargerikt og variert innhold om Bergen.
Bilde: Privat

Daglig leder og redaktør Camilla Skogseth Clausen tok kontakt med mulige samarbeidspartnere. Med førstelektor i historie ved Høgskulen på Vestlandet, Bente Opheim Brathetland, som fagkonsulent, lokal designer og illustratør, samt støtte Bergen 950, Etat for skole og Grieg-fondet, tok prosjekt og blad gradvis form. Det skulle vise seg å bli et prosjekt med mange involverte som historikerne Meinrad Pohl, Morten Hammerborg, Jørn Øyrehagen Sunde, klimaforskerne Jakob Grandin og Tarje Wanvik, Byantikvaren, ingeniør Einar Høgmo fra Vann- og avløpsetaten, Bryggens Venner, Stiftelsen Bryggen, Stiftelsen Lehmkuhl og Barnas Kulturhus for å nevne noen.

Byens historie, kulturarv og bergensk egenart

Av jubileets arrangementskomité selv, beskrives jubileumsåret 2020 som «en mulighet til å reflektere over vår fortid, nåtid og framtid, og til å bygge samspill og fellesskap i byen og regionen». For at barn og unge skal kunne ta del i dette, syntes prosjektets involverte at det da var på sin plass å skape et felles utgangspunkt som henvendte seg til dem. Dette var bakteppet for utformingen av bladets innhold. Dermed er det blitt et blad med fargerike og varierte oppslag som byr på forskjellige innfallsvinkler til historiske hendelser, kulturarv og bergensk egenart. 

Bilde av oppslag i bladet
MOBIL HISTORIETIME: Blant bladinnslagene er resultatet fra et undervisningsopplegg for utforsking av byrom og bergenshistorie ved hjelp av digitale verktøy som elever fra Christi Krybbe skoler fikk erfare med lærerstudenter fra Høgskulen på Vestlandet.
Bilde: Privat

- Å forestille seg hvordan byen så ut for nesten 1000 år siden er ikke enkelt, eller forstå hvordan den har blitt til det den er i dag, sier rådgiver for Etat for skole Monica Håkansson.

Hun tror jubileumsbladet kan hjelpe elevene til å forestille seg hvordan det var.

- Å undre seg over slike ting er spennende! Og med jubileumsbladet fra Leseplaneten, kan man det. Vi gleder oss veldig til at elever og skoler skal få inspirasjon og fakta som kan stimulere til å gå dypere inn i Bergens historie, sier hun.

Mens mellomtrinnet i bergensskolene kan vente seg flotte blader utlevert i august, vil jubileumsbladet kunne kjøpes av alle som har lyst på en ny og annerledes innpakning av Bergen bys historie og egenart. I sommer får du tak i det på Boksalongen på Litteraturhuset og på Turistinformasjonen i Bergen.