Gå tilbake til:
Du er her:
Musikkpaviljongen og tulipanblomstring
NASJONALFARGER: Tulipanbedet rundt Musikkpaviljongen er plantet i rødt, hvitt og blått.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Byen er klar - slik blir 17. mai i Bergen

Byen er klar for 17. mai-markering i vakre Bergen. Her finner du nyttig informasjon for dagen.

Hovedprosesjonen i sentrum

Det er 17. mai-komiteen i Bergen som står for det offisielle programmet. Dagen starter med blant annet morgenprosesjon, bekransninger og båtparade på Byfjorden som starter i Hilleren klokken 10.30. 

Fremmøte til hovedprosesjonen på Koengen er fra klokken 9.45. Prosesjonen skal være ferdig oppstilt klokken 10.15, og toget starter å gå idet kanonene på Skansen har fyrt av salutt klokken 10.30. Flaggtoget går motsatt vei, fra Festplassen klokken 10.40. 

Kart over prosesjonene 17. mai
HOVEDPROSESJONEN: Kartet viser ruten for hovedprosesjonen. Rød stek er hovedprosesjon og flaggtoget. Blå strek er morgenprosesjonen. Den grønne streken viser en nødvendig sløyfe på grunn av oppussing av Sundt-bygget. (Gjelder kun hovedprosesjon, ikke flaggtoget).
Bilde: 17-mai.no / ba.no

Se 17-mai-programmet time-for-time på 17-mai.no.

Gjør byen vakker

Park- og veidriftsavdelingen startet planleggingen av 17. mai allerede i fjor høst. Da plantet de 35.000 nye tulipanløker og påskeliljer. Siden påske har de i tillegg plantet rundt 18.967 vårplanter i sentrum

- I år ser det ut som vi treffer perfekt på blomstringen til tulipanene på 17. mai. Kirsebærtrerærne rundt Smålungeren er kanskje litt tidlig, men vi krysser fingrene for at de holder seg vakre til nasjonaldagen, sier leder ved Park utedrift i Park- og veidriftsavdelingen Trude Jordal. 

I dagene frem mot nasjonaldagen jobber hennes folk med renhold og rydding; de klipper gress, vasker skulpturer, vanner, luker ugress og passer på blomster.

Vikingskipet på Festplassen pyntes med bjørk.
BJØRK: Vikingskipet på Festplassen pyntes med bjørk.
Bilde: Nina Blågestad

Vikingskipet på Festplassen ble tradisjonen tro pyntet 16. mai. 

– Vi henter bjørken fra Totland på kommunen sitt område. Dette er bjørkekratt vi uansett må holde nede, så da får vi en hyggelig gjenbruk av det som skal ryddes, sier Jordal. 

– Kast boss i bosspann

En liten nyhet i år er at det er satt ut enda flere bosspann i bykjernen. I tillegg har byen fått noen snakkende bosspann, som roper og snakker til deg når du kaster søppelet ditt der. 

- Vi kaller det trash talk, smiler Jordal, og håper dette bidrar til litt ekstra motivasjon til å bruke bosspannene, i stedet for å slenge for eksempel matrester på gaten. 

17. mai-komiteen har også i samarbeid BIR fått ut kildesortering på noen plasser. 

Smålungeren blomstring
HÅPER IKKE PÅ ROSA SNØ: Vi håper blomstringen holder seg til nasjonaldagen. Blir det mye vind, skal de gjøre sitt beste for å fjerne "rosa snø" som faller på bakken.
Bilde: Nina Blågestad

Rydder og sikrer

Også Veidriftsseksjonen ved Bymiljøetaten koordinerer et omfattende arbeid, med kosting av gater, omskilting og utplassering av sperremateriell frem mot den store dagen.

I planleggingen samarbeider de med nødetater og flere andre aktører for å sikre god fremkommelighet både for hovedprosesjonen, kollektivtrafikk og nødetatene på 17. mai. Og natt til 17. er flere titalls ute for å gjøre byen klar.

Trafikk og kollektivtilbud

Et større område i Bergen sentrum er stengt for trafikk mellom klokken 7.00 og 24.00 på 17. mai. Etter klokken 15.00 kan busser og bybaner i rute kjøre gjennom sentrum. 

Damsgårdstunnelen, Løvstakktunnelen og Nygårdstunnelen (mot sentrum) stenges i tidsrommet 08.30–12.00. Tunnelene er åpne for buss, taxi og utrykningskjøretøyer. Se mer informasjon om trafikkregulering på 17-mai.no

Skyss kjører søndagsruter, men med ekstra bybaner og buss før og etter prosesjonen. Skyss sin reiseapp er oppdatert med ekstraavgangene. Skyss informerer om rutetider her.

Slipp brannbilen frem

Om stresset stiger når du skal parkere på nasjonaldagen, husk at brannbilen trenger tre meter veibredde for å komme forbi. Kommunikasjonsleder ved Bergen brannvesen Trine Sommerlade minner også båteiere om å tenke brannsikkerhet. 

- Alle båtførere må sørge for å ha fungerende røykvarsler i båten og følge fortøyningsplanen for Bergen havn om man legger til der. Se råd for brannsikkerhet i båt .  

17. mai-tog i Fana

Også i Fana er det tett program på nasjonaldagen. Selve prosesjonen har oppstilling ved Lagunen storsenter klokken 10.30, med avmarsj klokken 11.00, ned Fanavegen, videre ned Nesttunvegen, runder nedre del av Nesttunvegen og avsluttes foran Fana Sparebank. Hele programmet i Fana ser du her.

Drikk gratis vann 

Bergen vann har satt ut seks drikkevannsposter med gratis vann i Bergen sentrum. Her er det vann tilgjengelig hele døgnet. Du finner en post på Bryggen, Fisketorget, Byparken ved Festplassen, Vågsallmenningen, 
Marken og Byparken ved Olav Kyrre-statuen.

I Bergen er det tillatt å servere alkohol ved byens skjenkesteder fra klokken 07.00 på nasjonaldagen. Det er ikke lov å drikke eller servere alkohol på offentlig sted uten skjenkebevilling. 

SE OGSÅ: Her finner du offentlige toaletter i sentrum 

Lær deg flaggreglene

Bystyret har vedtatt flaggregler for Bergen. På nasjonaldagen er det mannskap fra Bergen brannvesen som har ansvar for å heise flagg på alle de offisielle flaggstengene i sentrum. Er du usikker på når du skal heise flagg hjemme, hjelper vi deg med flaggreglene her.

Ellers lover det godt for været på nasjonaldagen.  Yr.no gir deg varselet time for time her. Vi krysser fingrene. 

Bergen kommune ønsker alle innbyggerne en fin markering 17. mai! 

Mann som slår salto i prosesjonen med mange mennesker langs ruten.
LUFTIG: Prosesjonen i Bergen er nokke for seg sjøl. Her et luftig svev fra prosesjonen i 2022.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz
Fra prosesjonen, mennesker bærer banner med påskrift 175 år med skarre-r
SOL: Bergenserne smilte om kapp med solen i fjor. Det lover godt for 17. mai-været også i år.
Bilde: Andrew M.S. Buller