Byråd Fjeldstad under skiltet Nancy Landås plass. Ved siden av Lanås sin søster og bror.Bak ser vi rær og boligblokker
-Min mor hadde vært stolt, men sagt at de hadde gjort litt for mye utav det, sa en stolt og glad Petter Bentsen under avdukingen. Her sammen med sin søster (i midten) og byråd Fjeldstad.
Bilde: Anne Kringstad

Åpnet krigshelten Nancy Landås´ plass

Det nye offentlige torget i Erleveien på Landås har fått navnet Nancy Landås´ plass.

Avduker navneskiltet. Fjeldad til venstre, Garrido til høyre
Med bistand fra varaordfører Eira Martinsen Garrido avduket byråd Ingrid Nergaard Fjelstad skiltet til ære for den kvinnelige krigshelten den 14.juni.
Bilde: Anne Kringstad

Nancy Landås var en av mange norske kvinner som risikerte livet sitt under den tyske okkupasjonen, men som ikke har fått sin rettmessige plass i historiefortellingen. 

--Hennes rolle i motstandsarbeidet under den tyske okkupasjonen er ukjent for mange, og det er viktig at denne modige kvinnen blir fremhevet i bybildet for hennes kamp for fred, sa byutviklingsbyråd (og navnebyråd) Ingrid Fjeldstad Nergaard under avdukingen.

Turkis lekeand til venstre, stor and i tre med ny boligblokk og extra butikk bak, folk på plassen med de gamle blokkene bak.landåsfjellet i bakgrunnen. Blå himmel
Torget er 800 kvadratmeter stort og er utformet i sammenheng med det nye boligprosjektet til Vestbo bak til venstre i bildet, med butikk på bakkeplan.
Bilde: Anne Kringstad

Det nye torget er godt egnet for å hedre krigshelten Nancy Landås, spesielt med tanke på at hun vokste opp cirka 100 meter unna. 

Bilde av Nancy Dortea Landås som ung
Nancy Dortea Landås
Bilde: Privat

Krigshelten Nancy Landås

Nancy Landås var født i 1916 og arbeidet fra 1943 som ekspeditrise hos pelshandler C. Brandt på Torgallmenningen. Her fikk hun ansvar for forretningens korrespondanse og postrom og kunne på denne måten fungere som meldepunkt og kurer for sabotasjegruppen Saborg. Hun var kontaktperson mellom Saborg og Osvald-gruppen på Østlandet og tok stor personlig risiko under utførelsen av dette arbeidet.

Landås ble arrestert av Gestapo i november 1944.  I 5. etasje i Gestapohuset i Veiten 3 ble hun utsatt for hard tortur. Gestapo ville ha flere navn fra Saborg-gruppen på bordet. Tyskerne klarte ikke å få mye ut av henne og skriver i forhørsprotokollen at hun var «äusserst verstockt» (særdeles sta).

Hun klarte å utsette noe av mishandlingen ved å påstå hun hadde tuberkulose, noe hun hadde hatt som barn. Fra Veiten ble hun sendt til kvinnebrakken på Espeland fangeleir i Arna. Herfra var det planlagt at hun skulle sendes videre til Grini. Men ved to anledninger fikk hun med hjelp fra en medfange som var lege, sprøytet inn melk under huden, slik at en melkeallergi hun led av, blusset opp i store byller. Hun ble derfor satt på enecelle, og tyskerne holdt seg unna henne. Hun satt på Espeland fram til freden.

Nancy Landås foreslått av Gestapomuseets forening

Gestapomuseets forening, som i utgangspunktet foreslo at Landåstorget skulle få navnet Nancy Landås’ plass, er positive til at plassen bak Landåstorget i stedet får navnet hennes.

I tråd med prosjekt kvinnenavn

Navnet på plassen er i tråd med byrådets vedtak “Prosjekt kvinnenavn”, hvor det ble besluttet at kommunen skal øke antall gater og plasser som tildeles navn etter kvinner.