Gå tilbake til:
Du er her:

Begeistret for boss

Han jobber med et av verdens mest avanserte avfallssystem. Ikke rart Kolbjørn Akervold elsker bossnettet i Bergen!

  • Navn: Kolbjørn Akervold
  • Alder: 46 år
  • Stilling: Spesialrådgiver i Bymiljøetaten
  • Aktuell med: Første etappe av bossnettet mot Nordnes er ferdigstilt og åpnet

Hva består jobben din i?
- Sammen med åtte andre omegnskommuner eier Bergen kommune BIR, som er et interkommunalt renovasjonsselskap. Jobben min går i hovedsak ut på å følge opp og hjelpe BIR med å utvikle seg i tråd med visjonen deres, som er å være "Vestlendingenes egen miljøbedrift". Gjennom omleggingen til sirkulær økonomi står avfallsbransjen, næringslivet og vi forbrukere foran store endringer i avfallshverdagen vår. Det er det viktig at vi er godt forberedt på.

- Jeg har et spesielt ansvar for bossnettet, som er verdens mest avanserte system for underjordisk opp- og innsamling av avfall. Bossnettet er fremtidens måte å håndtere avfall på i sentrumsområder, og her er Bergen og BIR verdensledende.

Hva er det beste med jobben?
- Det er å få jobbe tverrfaglig med veldig mange kjempeflinke folk, i kommunen, BIR og andre organisasjoner og bedrifter. Sammen løser vi alle tenkelige utfordringer, og vi utvikler samfunnsnyttige systemer, infrastruktur og teknologi som vil kunne vare i 100 år.

Hva slags bakgrunn har du?
- Jeg er utdannet sivilingeniør i kjemi, og har en allsidig bakgrunn fra industrien. Jeg har jobbet med produksjon, utvikling, HMSK, ledelse og administrasjon og mye med salg og markedsføring. Til denne jobben ble jeg hentet fra en lederstilling i den private delen av avfallsbransjen.

Er det noe med jobben du gjerne skulle ha forandret på?
- Både kommunen og BIR har fortsatt et potensiale til å bli enda flinkere til å jobbe på tvers av avdelinger og tenke mere på helhetlige løsninger og hva som er best for samfunnet totalt sett. Det er positivt at det virker som stadig flere innser dette, så jeg har god tro på at vi er på rett veg også her.

Fortell kort om foredraget ditt, "Hvordan begeistre en hel by med boss".
- He-he, det å fortelle at du jobber med boss, eller holde foredrag om det, er jo tradisjonelt sett ikke akkurat det som skaper mest begeistring og interesse i sosiale sammenhenger. Men historien om bossnettet, hvordan vi har lykkes med det, hvor begeistret brukerne er, hvor ryddig og pen det gjør byen vår og ikke minst hvilke muligheter det gir oss for fremtiden, er faktisk noe som virkelig begeistrer publikum. I alle fall når den blir fortalt med stor innlevelse, ærlighet og åpenhet. Tittelen på foredraget sørger for at folk blir nysgjerrige nok til å gå på det, og vi har ikke fått noen klager på at det ikke svarte til forventningene…

Har du et jobbminne du vil dele?
- Bossnettet i Bergen sentrum er verdens mest avanserte i sitt slag, og var det også da det åpnet 25. oktober 2015. Det var derfor en del løsninger i bossnettet som ingen andre i verden hadde driftserfaringer med, og vi hadde ingen garanti for at alt kom til å fungere fra første dag, selv om vi var svært godt forberedt. Omtrent to uker før åpningen publiserte Teknisk Ukeblad (som er fagmagasinet for ingeniører og andre forstå-seg-på’ere) en lang og grundig sak om bossnettet på nettsidene sine. Den ble lagt ut en lørdag formiddag, og da satt vi klare og fulgte godt med på alle kommentarene, innspillene og spådommene som kom. Det kom mange. Stor var gleden da vi kunne telle opp, og innså at absolutt alle innspillene hadde vi tenkt på og hadde kontroll på før oppstart. Da kunne vi bare glede oss til å komme i gang!