Gå tilbake til:
Du er her:

5 gode klimahandlinger i sommer

Hva gir egentlig best uttelling i klimaregnskapet? Og hva er gode huskeregler for sommeren? Vi har spurt Klimaseksjonen i Bergen kommune.

Sommeren er vi mer ute, og det er en bra sesong for å dyrke nabolaget og kanskje lage avtaler om å dele på gjenstander vi bruker sjelden. Videre er ferien også en fin anledning til å etablere gode klimavaner som vi tar med oss videre i hverdagen, for eksempel å kildesortere avfallet ditt, mener rådgiver ved Klimaseksjonen, Elisabeth S. Sørheim. Hun får støtte fra mannen som lager kommunens klimabudsjett, Are Børjesson.

Med de små endringene i hverdagen kan alle bidra, mener han.

– Samtidig må vi som kommune og den enkelte innbygger jobbe for at det skjer ting på systemnivå. Et veldig godt utgangspunkt er å lese om klimaambisjonene til det enkelte politiske partiet, før man leverer sin stemme til høsten, understreker Børjesson.

Så hvilke klimahandlinger bør vi satse på å få inn i hverdagen, når dagene blir lange, nettene lyse og livet leker? Sammen med kollega Tanja Forgaard har de følgende fem råd:

1. Fly mindre

– Flyturene gir enormt store utslag i klimaregnskapet, så alt man kan kutte her, er av et gode. Folk kan også være bevisste på hvilke holdninger de formidler. Er det egentlig så kult å dele bilder på Facebook av den ene storbyferien etter den andre, eller er det mer kult å legge ut bilde fra telttur på fjellet? Norge har utrolig mye å by på, og sammenlignet med kostnadene ved å reise langt, så er det heller ikke dyrt å feriere i Norge. Det er verdt å merke seg at tog for eksempel kun gir 1/6 dels utslipp per person som fly.

LES OGSÅ: Rydd plast med Miljøkajakken i sommer

2. Gå og sykle mer

– All fossildrevet transport gir mye utslipp lokalt. Sykkel og gange er rimelig, miljøvennlig og ikke minst godt for helsen.

3. Spise mindre kjøtt

– Alt vi gjør, krever energi og ressurser og gir en belastning på naturen. Selv med mindre reduksjon av kjøttforbruket, vil det gi store utslag om alle gjorde det samtidig. Hva med å prøve ut flere nye ting på grillen i sommer? Det er kjempegodt å grille grønnsaker og fisk, for eksempel. Bruk lokale sesongvarer, de smaker godt, har kjørt kort vei og er billigere når de er i sesong.

4. Dele mer

– Delingskultur er en fin måte å redusere forbruk og stadige anskaffelser av nye ting. Fremfor å eie en gjenstand, så kan man dele på en gjenstand eller kun kjøpe tjenesten når man trenger den. For eksempel trenger man ikke eie en hel bil for å få transport, alle naboene trenger ikke eie hver sin gressklipper for å holde gresset, og flere boliger kan dele på et felles gjesterom.

5. Dropp engangsartiklene

– Sommeren er høysesong for engangsgriller, plastbestikk og engangskopper. Ta heller med mat på termos, en liten reisegrill, kopper, fat og bestikk hjemmefra.