I Møllendal ligger det eneste vassdraget som er åpen til sjøen i det vi (nesten) kan kalle Bergen sentrum. Midt i Møllendalselven står vassdragsforvalter Ole Rugeldal Sandven og prosjektleder for Møllendal elve- og strandpark, Elisabeth Skage, og gjennomfører fiskeundersøkelser. De teller mengden av fisk som finnes i vannet med en metode som kalles elektrisk fiske.
- Se film nederst i saken!
Sandven hiver både små sjøørret og laks i bøtten, gjør en rask opptelling, og slipper fisken «hjem» igjen.
– Det er viktig å påpeke at fiske ikke er tillatt her, da fisken skal få være i fred, forklarer han.
Forbausende gode resultater
Årets fiskeundersøkelse i Møllendalselven viser at det var betydelig mer ungfisk i år sammenlignet med i fjor.
– På den ene stasjonen fanget vi til sammen 95 ungfisk av ørret og laks, og den klart største delen av disse
fiskene var årsunger, det vil si fisk som klekket i vår. På den andre stasjonen fanget vi til sammen 81 ungfisk av ørret og laks. Alle fiskene ble vurdert til å være årsunger, forteller Sandven, og tilføyer:
– Dette er veldig gledelig, og skyldes sannsynligvis et vått år med god vannføring store deler av året.
Også byråd for klima, miljø og utvikling, Ingrid Nergaard Fjelstad, gleder seg over det gode resultatet.
– Ett av målene for naturstrategien som nylig var på høring er at Bergen skal ha gode levekår for planter og dyr som hører til her. For å nå målet trenger vi mer kunnskap. Fiskeprøvene gir oss verdifull kunnskap om leveforholdene til fisken i Møllendalselven, forteller Fjelstad.
Les mer om prøvefiskingen i Møllendalselven som ble gjennomført i 2010, 2021 og 2022 her:
Elvepark for folk, fisk og andre arter
Bakgrunnen for undersøkelsene er arbeidet med Møllendal elve- og strandpark, som Bymiljøetaten jobber med. I den forbindelse er det behov for en oppdatert status for fiskebestanden før arbeidet settes i gang, tidligst i 2024.
Bymiljøetaten skal blant annet etablere en park langs den 1, 5 kilometer lange elven.
– Her har vi planer om en gangvei som gjør det mulig å vandre oppover mot møllen. Vi ser for oss utkraginger som kan gi skygge til fisken, og samtidig gi oss en mulighet til å følge med på hva som skjer der nede i elven. Vi planlegger også en ny bro som skal knytte sammen vest og øst, og gi en bedre forbindelse for de på sykkel. Alt skal være universelt utformet, forteller prosjektleder Skage.