Gå tilbake til:
Du er her:
Funksjonelt og moderne i gammelt bygg
Funksjonelt og moderne i gammelt bygg
Bilde: Anne Kringstad

Byantikvarens laboratorium nominert til DOGAs hederpris

Sammen med eier Pallas Eiendom har Byantikvaren omskapt tre forfalne hus fra 1700- og 1800-tallet til velfungerende kontorlokaler som både tar vare på det gamle og svarer på moderne krav og behov.

Byggenes tilstand  før rehabiliteringen
Byggenes tilstand før rehabiliteringen
Bilde: Byantikvaren

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur er begeistret over hvordan funksjon følger form i ombruken av de tre historiske bygningene i Skostredet.

-Byantikvarens laboratorium er ikke først og fremst et gammelt bygg som er restaurert, men et moderne bygg som på glimrende vis trekker tråder tilbake til fortiden. Det er komplekst, nyskapende og respektfullt, og formidler arkitekturfaget på en subtil og inviterende måte, står det  i jurykjennelsen.

Byggene etter rehabilitering
Byggene i dag
Bilde: Trond Isaksen, Riksantikvaren

Byråd Thor Hakon Bakke er stolt over resultatet og nominasjonen.

Byantikvaren bidrar til å sette Bergen på kartet! Dette er utrolig kjekt og viser at vern og arkitektur, gjenbruk og kvalitet går hånd i hånd, sier Bakke.

Moderne, med tråder til fortiden

Da Byantikvaren i Bergen trengte nye kontorlokaler, skjønte de at de satt på en gyllen anledning til å leve som de lærer. I stedet for å flytte inn i et flunkende nytt kontorbygg, så etaten seg ut tre eldre bygninger i den historiske gågaten Skostredet.
Et viktig mål i forbildeprosjektet har vært å gjenbruke og gjenskape så mye som mulig av den opprinnelige arkitekturen, samtidig som moderne infrastruktur måtte bygges inn. Resultatet er særpregede, vakre og historietunge lokaler som tilfredsstiller alle moderne krav til sikkerhet, tilgjengelighet og inneklima.

Gjenbruk av gamle vinduer
Gjenbruk av gamle vinduer
Bilde: Anne Kringstad

-Vi trives veldig godt i de ombygde lokalene, som fungerer veldig godt som kontorer og ikke minst som en eksempelsamling og et laboratorium når vi gir råd til andre. Vi får mange tilbakemeldinger på at lokalene inspirerer, sier byantikvar Johanne Gillow.

Byantikvarens laboratorium:
Initiativtaker til Byantikvar Johanne Gillow, Byantikvaren i Bergen
Arkitekt: Siv.ark. Mette Torslett og Arkitektstudio Elfrida Bull Bene
Byggeier: Pallas Eiendom

Byantikvarens laboratorum er en av 11 design- og arkitekturprosjekter som er nominerte til DOGAs hederpris 2021.

Se DOGAs begrunnelse og alle kandidatene på DOGAs nettsider

Hvem som mottar DOGA Hedersmerket avgjøres i en direktesendt prisseremoni torsdag 11. mars