Gå tilbake til:
Du er her:
Plast-trålen i Vågen
NYTT SYN I HAVNEN: Folk som beveger seg på og langs sjøen i Bergens indre havn vil legge merke til denne trålen i sommer.
Bilde: Håvard Prestegården

Denne farkosten skal rydde plast i havnen i sommer

Ny trål sanker plasten som flyter øverst i sjøen.

Markus Mjelva (20) har en sommerjobb som vil få mange til å sperre opp øynene. Bak Redningsselskapets Pioner henger en unik innretning – en trålpose spent mellom aluminiumsprofiler, med avløpsrør som flottører, og på toppen: en banner med budskapet “Ikke kast plast i sjøen!”

Markus Mjelva
BÅTFØRER: Markus Mjelva (20) gjennomførte jomfruturen i Vågen torsdag. Det var blant annet viktig å finne rett hastighet slik at trålen, som henger i et tau fire meter bak båten, skulle fungere optimalt. Er det nok med to-tre knop, eller tåler den fire?
Bilde: Håvard Prestegården

– Dette blir en morsom sommerjobb. Jeg får sikkert mange spørsmål om hva dette er, sier Mjelva.

– Ta kontroll på bosset

Her er svaret: Trålen er designet for å samle opp plast og annet boss som flyter i vannskorpen. Dette er en prøvemodell, utviklet av Torbjørn Wilhelmsen i selskapet Clear Ocean.

Torbjørn Wilhelmsen
OPPFINNER: Torbjørn Wilhelmsen står bak konstruksjonen av plast-trålen. På første prøvetur i Vågen var det ikke mye boss å sanke, men Wilhelmsen tror trålen har stort potensial for å kunne bli brukt langs kysten mange steder i verden.
Bilde: Håvard Prestegården

Fem dager i uken fram til slutten av august skal Mjelva patruljere strekningen Puddefjorden-Helleneset, via Vågen. Målet er å sanke plast og annet boss og få erfaring med hvordan prøvemodellen fungerer.

– Minst like viktig er budskapet vi har montert på trålen, et budskap som vil appellere til alle som oppholder seg i strandsonen, på badestrender og langs kaikanten om å ta kontroll på bosset rundt seg, sier Wilhelmsen.

Bidrag til kommunens plastplan

Bergen kommune er sammen med Bergen havn og Bergen og Omland friluftsråd med på spleiselaget.

Håvard Bjordal i Klimaseksjonen forteller at dette er et av flere konkrete bidrag til å oppfylle målene i Bergen kommunes tiltaksplan mot plast- og marin forsøpling.

– Vi skal samarbeide med ulike fagmiljøer, støtte innovasjonsmuligheter og samle kunnskap og erfaring. Bergen kommune skal være en aktiv pådriver for et hav uten plast, sier Bjordal.