Gå tilbake til:
Du er her:
Bergen kommune og Vest politidistrikt holdt pressekonferanse om hendelsesforløpet torsdag. Fra venstre byrådsleder Harald Schjelderup, leder for felles operativ tjeneste i politiet Morten Ørn og vakthavende kommunaldirektør Ann Iren Fagerbakke.
ORIENTERTE PRESSEN: Bergen kommune og Vest politidistrikt holdt pressekonferanse om hendelsesforløpet torsdag. Fra venstre byrådsleder Harald Schjelderup, leder for felles operativ tjeneste i politiet Morten Ørn og vakthavende kommunaldirektør Ann Iren Fagerbakke.
Bilde: Andrew M.S. Buller

- Dette skulle ikke ha skjedd

- Vi er opptatt av å finne ut hva som skjedde da demningen brast i Munkebotn, og hvorfor, sa byrådsleder Harald Schjelderup under pressekonferansen torsdag.

Onsdag kveld brast den midlertidige demningen til Munkebotsvannet. Da var 133 personer evakuert fra husstandene sine og E39 og gamleveien rundt Eidsvågsneset stengt. Kommunen driver oppgraderingsarbeid for å ruste Munkebotn for fremtidige klimaendringer. Det var den midlertidige demningen som står i anleggsperioden, som brast.

- Dette skulle ikke ha skjedd. Trygghet er helt grunnleggende, og det skal vi føle i vårt eget hjem. Vi er glade for at ingen kom til skade, men vi har veldig forståelse for at de berørte opplevde det som en utrygg og skakende hendelse, sier byrådslederen.

SISTE: Politiet har opphevet ferdselsforbudet i Eidsvåg

Allerede i helgen satte Bergen kommune inn tiltak da det var ventet store nedbørsmengder. Men Vann- og avløpsetaten så onsdag at dette ikke var tilstrekkelig. Kommunen iverksatte beredskap onsdag, og samarbeidet med brannvesen, politi og faglig forsterking i Samvirkesenteret.

Kartlegger og sikrer området

Klokken 17.12 onsdag startet politiet å evakuere husstandene i fall demningen skulle briste. Den midlertidige demningen ga etter klokken 20.23.

- Vi hadde relativt god tid fra demningen brast til det ble økt vannføring nedover i dalføret og i Eidsvågsbukten. Og det avtok hurtig, opplyser leder for felles operativ tjeneste i politiet, Morten Ørn.

Politiet innførte ferdselsforbud i området. Det ble opphevet tidlig onsdag ettermiddag. Da var undersøkelsene ferdig og området klarert som trygt. Alle de berørte kunne da flytte hjem igjen.

- Politiet driver nå og kartlegger hva som har skjedd og omfanget av skader. Ut fra undersøkelsene vi gjør nå, vil vi på et senere tidspunkt vurdere om vi skal starte en etterforskning av saken, sier Ørn.

E39 og gamleveien rundt Eidsvågsneset ble åpnet igjen natt til torsdag.

- Dette skulle ikke ha skjedd bilde
BRAST: Slik så demningen ut etter at den brast.
null

Følger strenge regler

Under pressekonferansen informerte fagdirektør for Vann- og avløpsetaten, Magnar Sekse, om etatens håndtering av situasjonen.

- Bergen kommune er underlagt strenge regler for forvaltning av vann. Det var i forkant av demningsarbeidet gjort en beredskaps- og risikovurdering. Vi går nå igjennom hvilken vurdering som ble lagt til grunn, og hendelsesforløpet de siste dagene. Samtidig jobber vi for å få reparert demningen så raskt som mulig, sa Sekse.

TILTAK FRA SØNDAG: Allerede søndag satte Vann- og avløpsetaten inn tiltak for å forebygge at demningen skulle briste, opplyste fagdirektør for Vann- og avløpsetaten Magnar Sekse.
TILTAK FRA SØNDAG: Allerede søndag satte Vann- og avløpsetaten inn tiltak for å forebygge at demningen skulle briste, opplyste fagdirektør for etaten Magnar Sekse.
Andrew M.S. Buller