Gå tilbake til:
Du er her:
Birkelandsfjellet med utsikt mot Myrdalsvatnet og Furedalen
Birkelandsfjellet med utsikt mot Myrdalsvatnet og Furedalen
Bilde: Tone Bjørø / Bergen kommune

Gå Bergen på langs i 2020 – ny turløype planlegges

Jubileumsstien er en delvis ny og tilrettelagt turtrasé som strekker seg fra Fana i sør til Åsane i nord. Turen er inndelt i åtte etapper, som hver og en utgjør fine og varierte turer i flere bydeler.

Jubileumsstien er ett av tiltakene som er planlagt i forbindelse med markeringen av Bergen sitt 950-årsjubileum i 2020.

– I 2020 utfordrer vi deg til å gå Bergen på langs og la deg inspirere av det mangfoldige natur- og kulturlandskapet byen har å tilby, oppfordrer etatsdirektør i Bymiljøetaten, Lise Reinertsen.

Hun tilføyer:

– Traseen skal leve videre i årene som kommer. Den blir i dobbel forstand en langstrakt markering av Bergen sitt 950-årsjubileum.

Oppdag nye turmuligheter langs eksisterende turløyper

Jubileumsstien 2020 er en turtrasé på omtrent 50 kilometer som er planlagt Bergen på langs mellom Krokeide i sør og Tellevik kai i nord. Målet er at den fullstendige turløypen skal være klar i løpet av våren.

– Det jobbes fortsatt med den endelige traseen, men turen går innom mange av byens flotte tur- og friluftsområder, som for eksempel Smøråsen, Furedalen og Vidden. Traseen vil bli godt merket og den vil sno seg gjennom både nabolag og variert natur- og kulturlandskap. Målet er å gi innbyggerne en mulighet til å oppdage nye turmuligheter langs eksisterende turtraseer i Bergen. Med det håper vi å tilby flere gode turopplevelser for byens befolkning, fordi fysisk aktivitet i friluft er viktig for folkehelsen, forklarer Reinertsen.

Turen er koblet til kollektivtransport

Jubileumsstien skiller seg ut fra andre turer i Bergen ved å være en langsgående tur mellom flere bydeler, og turplanleggingen har tatt utgangspunkt i kollektivnettet. Traseen er delt opp i åtte etapper, som i sammenheng eller enkeltvis utgjør fine og varierte turer, enten man går fra nord eller sør.

Byfjellsforvalter i Bymiljøetaten, Jan Robert Brandsdal, forteller at turtraseen i hovedsak følger eksisterende stier på fjell i utmark, men at også andre stier, turveier og gang- sykkelveier tas i bruk.

– Traseen skal kunne nås fra alle sentrale deler av byfjellene i Bergen. Dette gir gode muligheter for å gå en del av en etappe eller å koble seg mot en annen sti og få til en rundtur. Etappene vil være mer eller mindre krevende ut ifra forhold som blant annet terreng, stigning og områdets tilgjengelighet – turen treffer derfor flere målgrupper, forklarer den erfarne byfjellsforvalteren.

Vær oppmerksom på usammenhengende merking

Selv om det fremdeles gjenstår noen avklaringer før den endelige traseen er fastsatt, er arbeidet med tilrettelegging i gang. Det vil imidlertid ta tid å merke over 50 kilometer med sti, og dette er derfor et arbeid som vil pågå utover vinteren og våren. Skiltene vil bli dekket til, men merkepinnene vil være synlig i terrenget allerede fra juletider.

– Vi ber folk være oppmerksomme på at det i arbeidsperioden vil være usammenhengende merking på deler av traseen. Vi vet at det er mange som er spente, men vi oppfordrer dere altså til å vente til vi presenterer turen og avduker skiltene i jubileumsåret 2020, smiler etatsdirektør Reinertsen.

Fanafjellet viser stien videre mot nord
Fanafjellet viser stien videre mot nord
Tone Bjørø / Bergen kommune
Furedalen ved Søylen
Furedalen ved Søylen
Tone Bjørø / Bergen kommune
Fra Postveien Brattland
Fra Postveien Brattland
Tone Bjørø / Bergen kommune
Vidden mot Hauggjelsvarden
Vidden mot Hauggjelsvarden
Tone Bjørø / Bergen kommune

 

Dette er jubileumsstien

  • Jubileumsstien 2020 er en 50 kilometer lang turtrasé som strekker seg "Bergen på langs" mellom Krokeide i sør og Tellevik kai i nord. Turen er delt i åtte etapper.
  • Etappene vil bli beskrevet og gradert, og kartdata vil bli tilgjengelig på nett.
  • Merkestikkene og skiltene vil være lett å gjenkjenne. Merkestikkene er laget spesielt for denne turen, mens de øvrige skiltene følger den nasjonale turskiltstandarden (Merkehåndboka). Både merkestikker og skilt vil ha jubileumslogoen på seg.
  • Jubileumsstien 2020 favner en bred målgruppe, så det skal være noe langs traseen som passer for alle. Man kan gå kort eller langt, på sti i terrenget, gruset turvei eller gjennom nabolag på asfalt.
  • Informasjon om turen vil bli presentert på nett og på informasjonstavler langs traseen.
  • Bymiljøetaten har planlagt og tilrettelagt for turen.