Våtest i landet ble altså Gullfjellet med sine 388,2 mm i løpet av juli måned. Dette melder Meteorologisk institutt (MI) i sin klimatologiske månedsoversikt. Det er hele 50% mer enn normalen. Målestasjonen på Florida viser at det her har regnet 48% over det som regnes å være normalt i juli.
En våt sommer i hele landet
Ifølge MI kom det i Norge sett under ett, omtrent 30% mer nedbør enn normalt i juli. Måneden var faktisk den 15. våteste siden år 1900.
Ut ifra målinger de siste 30 årene, er årets sommer i Bergen klassifisert som «Svært vått», og i enkelte områder «Ekstremt vått». Den har også vært hele 1 – 1,5 grader kaldere. Så som innbyggere i Bergen har vi faktisk grunn til å klage litt.
«Aldri så galt at det ikke er godt for noe»
Om vi ser litt stort på det, gjør nedbørsrekorden på Gullfjellet til at vi ikke får vannmangel i Bergen med det første. Nedbør fra Gullfjellet forsyner nemlig Arna og Bergen vest med deilig drikkevann via Espeland vannbehandlingsanlegg. Ved behov kan anlegget forsyne nesten alle bydelene i Bergen med vann.
Minikraftverk
Høydeforskjellen ned til Espeland vannbehandlingsanlegg benyttes også til kraftproduksjon. I stedet for å redusere trykket på vannet fra Svartavatnet og Osavatnet, blir energien tatt ut i elektrisk kraft via to småkraftverk. Ved full drift kan kraftverkene produsere ca 8,5 GWh som tilsvarer strømforbruket til ca 500 boliger. Den kraften som ikke brukes til vannbehandling på Espeland, blir solgt på den nordiske kraftbørsen – som igjen bidrar til at vi kan holde de kommunale kostnadene til vann og avløp i Bergen nede. Med andre ord: Aldri så galt at det ikke er godt for noe!
Les mer om Bergen kommune sin vannbehandling og drikkevannskvalitet her: