Gå tilbake til:
Du er her:
Gartnere planter i bed i teaterparken.
UTPLANTING: Her setter Gunnhild Nybø (foran) og Therese Thu Sørensen i Park utedrift ned stemorsblomster og forglemmegei i et av bedene foran DNS.
Bilde: Ståle Heiberg-Andersen

Har plantet nesten 17.000 vårplanter i sentrum

Ansatte i Park utedrift i Bymiljøetaten er i full gang med å sette farge på sentrum. Snart bugner byens blomsterbed av stemorsblomster, tusenfryd, forglemmegei og tulipaner.

TEKST: Ståle Heiberg-Andersen

- Vi har til sammen plantet cirka 16.900 vårplanter. Av disse er 10.569 stemorsblomster, 6242 forglemmegei i blå, hvit og rosa og 146 tusenfryd. I tillegg plantet vi også 28.250 tulipaner i høst, forteller Trude Jordal, leder for Park utedrift i Bymiljøetaten.

- Alle vårplantene er plantet innimellom tulipanene, og så vil det blomstre samtidig. Det er allerede over 50.000 krokus som står og blomstrer. Alt i alt er det nesten 100.000 vårblomster til sammen, sier hun.

Lager fargerike mønstre

Ansatte i Park utedrift planter ut blomster ved hovedbiblioteket, i Johanneskirketrappen, på Torgallmenningen, i bedene ved Paviljongen, Festplassen, Vågsallmenningen, Ole Bulls plass og ved Den Nationale Scene. Blomstene settes ikke bare tilfeldig ned i jorden; noen steder lages det også flotte og fargerike mønstre.

Dame holder et kart i hånden utenfor teateret.
VÅRPLANTINGEN: Wenche S.A Sponevik ser frem til at de røde tulipanene, som vil komme frem innimellom de hvite og blå stemorsblomstene, vil begynne å blomstre frem mot 17. mai.
Bilde: Ståle Heiberg-Andersen

- Vi har et kart vi forholder oss til, så måler vi opp området og planter etter mønsteret, forteller anleggsgartner Wenche S. A Sponevik.

Frostskader? Ikke i denne byen!  

Mars og april kan være litt tøffe måneder for nyplantede blomster, men gjengen i Park utedrift vet råd.

- Når det blir for kaldt må vi dekke til blomstene. I år har vi gjort det litt lettere for oss selv og bestilt inn ekstra stålbøyler. Disse settes opp og kles med fiberduk, sier Jordal. Fiberduken som blir brukt er hvit, slik at lyset kommer gjennom, og samtidig beskytter mot frosten.

- I tillegg til frost, er det er også en utfordring at det blir tørt. Vind gjør at blomstene tørker. Da må vi vanne. Og blir det veldig kaldt, kan det bli hardt i jorden. Solen er vår venn når vi planter på denne årstiden. Vi er bundet av leveringstider så vi må ta imot plantene når de kommer, selv om vi for vår del gjerne kunne fått dem litt senere, sier hun.

Tips for vårplantingen

Jordal har noen tips for deg som ønsker å plante i vår. Du bør velge planter som passer årstiden og  forholdene de skal settes ut i. Velg planter av god kvalitet og som er utviklet nok til at de tåler å stå ute. Farger og størrelser er viktig for å få en fin sammensetning.

- Mange kjøper planter som ser kjempefine ut, men som ikke tåler å stå ute ennå. Spør på hagesenteret og snakk med de som selger plantene. Man må passe på plantene, vanne og stelle dem. De trenger gjødsel og god jord i tillegg til stell og kos, avslutter Trude Jordal i Park utedrift i Bymiljøetaten.