Dronebilde av sorteringsanlegget på Slettebakken.
Slik ser det ut på Slettebakken deponi nå. Bildet er tatt 7. mars 2023.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Hva skjer med massene på Slettebakken?

Nå gjennomgår den gamle bossfyllingen på Slettebakken en fullstendig sanering. Det innebærer en masseutskiftning av avfallet i deponiet.

Vi må håndtere 250.000 tonn masser med gammelt skrot. Tidligere ville mye av dette måtte bli plassert i andre deponier, men fordi vi bruker avansert teknologi, vil det meste av massene på Slettebakken enten kunne gjenvinnes, eller legges tilbake der det lå.

Sirkulær håndtering av deponiet 

Avfallet som fjernes skal håndteres på en miljømessig god måte, og erstattes med rene masser. For å ivareta god håndtering med tanke på miljø, er det bygget et sorteringsanlegg på deponiet, som sparer nærmiljøet for betydelig transport og utslipp. 

Ansatt oppi container med metall.
Container med metall. Disse massene går til gjenvinning.
Bilde: Gry B. Stenersen

Vi har mye avansert utstyr for å sortere avfallet og rense vannet. Maskinene sorterer, vasker og renser de ulike fraksjonene av masser, slik at mest mulig kan gjenbrukes på Slettebakken.  

Mesteparten av massene går til gjenvinning og gjenbruk. De massene som ikke lekker forurensing bli lagt tilbake på Slettebakken. Dette er blant annet glass, porselen og veldig mye stein i alle størrelser. 

Forurensede masser fra Slettebakken deponi transporteres sjøveien 

De mest forurensede massene fra Slettebakken, filterkaker, må sendes til deponi. De omtrent 50 000 tonnene masser som må deponeres skal transporteres til Lindum sitt anlegg ved Rygg Miljøpark i Tønsberg. I mars ble første båt med filterkaker sendt til Tønsberg. 

Første lass med masser som skal til deponi lastes på båt.
Første lass med forurensede masser som skal til deponi lastes over på båt. De ender opp på deponi i Tønsberg.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Slettebakken før arbeidet med saneringen startet 

Etter arbeidet med håndtering av overvann i 2020, hvor det ble laget grøft for å lede vekk overvannet, har det blitt betydelig mye tørrere på deponiet. 

Vann på toppen av deponiet.
Slik så det ut på Slettebakken i 2019. Grunnvannet stod høyt på Slettebakken – om sommeren var det innsjø og om vinteren var det isbane.
Bilde: Gry B. Stenersen
Bossmenn på Slettebakken tømmer boss på deponiet.
Slik så det ut da bossmennene tømte bosset på Slettebakken.
Bilde: Bergen byarkiv
Plantehage på Slettebakken
Bymiljøetaten har satt opp en sirkulærhage på Slettebakken, hvor alt i bruk er gjenbruk: pallekarmer, ren jord fra deponiet og gamle blomsterløk fra Byparken. Denne har Slettebakken skole fått ansvar for å ta i bruk.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Vil du vite mer om Slettebakken bossdeponi?  

Se egen nettside med informasjon om prosjektet. 

Du kan også følge med på prosjektet på Instagram: @slettebakken_deponi