Gå tilbake til:
Du er her:
Naturforvalter Tone Katagiri Bjørø, byfjellsforvalter Jan Robert Bransdal, byråd Thor Haakon Bakke, avdelingsleder Tord Honne Holgernes og seksjonsleder Kristin Madsen Klokkeide holder opp en informasjonstavle for Jubileumsstien.
Naturforvaltningsseksjonen i Bymiljøetaten står bak den nye Jubileumsstien. Fra venstre: naturforvalter Tone Katagiri Bjørø, byfjellsforvalter Jan Robert Bransdal, byråd Thor Haakon Bakke, avdelingsleder Tord Honne Holgernes og seksjonsleder Kristin Madsen Klokkeide.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

Jubileumsstien har åpnet

Nå kan du endelig ta bena fatt og gå Bergen på langs helt fra Fana i sør til Åsane i nord. Jubileumsstien har offisielt åpnet.

 

Leder for Forvaltningsavdelingen i Bymiljøetaten, Tord Honne Holgernes, og byråd Thor Haakon Bakke står foran retningsskilt med Jubileumsstien
Leder for Forvaltningsavdelingen i Bymiljøetaten, Tord Honne Holgernes, og byråd Thor Haakon Bakke
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

Se mer informasjon om Jubileumsstien i turens kartfortelling

For omtrent ett år siden startet Bymiljøetaten jobben med å klargjøre Jubileumsstien til 950-jubileet i 2020. Turen er en delvis ny og tilrettelagt turtrasé som strekker seg helt fra Fana i sør til Åsane i nord. Turen er delt opp i åtte etapper, som i sammenheng eller enkeltvis utgjør fine og varierte turer, enten man går fra nord eller sør.

- Dette er en fantastisk gave til Bergen i anledning jubileet. Som byråd for klima, miljø og byutvikling må jeg nesten få si at det er den beste gaven, sier byråd Thor Haakon Bakke.

Han er sikker på at turen kommer til å bli en attraksjon, og forteller at det er store forventninger i befolkningen.

En gjeng sitter på en benk foran gapahuken Myrdalshuken.
Gapahuken Myrdalshuken i bakgrunnen har fått ny kledning og maling i anledning jubileet. Det tilrettelagte grillområdet har også fått nye benker.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

- Veldig mange kommer til å få øynene opp for hvor mye fin nærnatur det er i Bergen. Her kommer man seg helt fra nord til sør nesten uten bilvei. Det Bymiljøetaten og byfjellsforvalteren har fått til i samarbeid med blant annet turlaget og GC Rieber, viser at det går an å oppnå store og hårete mål på kort tid, sier han med et stort smil.  

Etappene er koblet til kollektivtransport

Jubileumsstien skiller seg fra andre turer i Bergen ved å være en langsgående tur mellom flere bydeler, og turplanleggingen har tatt utgangspunkt i kollektivnettet. Det er meningen at man skal ta buss til og fra hver av etappene. Turtraseen følger i hovedsak eksisterende stier på fjell i utmark, men også andre turveier og gang- sykkelveier er tatt i bruk for å koble stiene sammen til en sammenhengende trasé.

Hovedpersonene bak Jubileumsstien: Jan Robert Brandsdal, Tone Katagiri Bjørø og Kristin Madsen Klokkeide
Hovedpersonene bak Jubileumsstien: Jan Robert Brandsdal, Tone Katagiri Bjørø og Kristin Madsen Klokkeide
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

– Traseen skal kunne nås fra alle sentrale deler av byfjellene i Bergen. Dette gir gode muligheter for å gå en del av en etappe eller å koble seg mot en annen sti og få til en rundtur. Etappene vil være mer eller mindre krevende ut ifra forhold som blant annet lengde, terreng, stigning og områdets tilgjengelighet – turen treffer derfor flere målgrupper, forklarer naturforvalter Tone Katagiri Bjørø og byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal, som er de to hovedpersonene bak trasevalget.

Brandsdal minner om at den beste tiden å gå tur på er nå og frem mot høsten.

Skog på Smøråsfjellet
Jubileumsstien går over Smøråsfjellet.
Bilde: Tone Katagiri Bjørø

- Det er både veldig fint å gå nå, i tillegg til at naturen tåler mer tråkk på denne tiden, forklarer den erfarne byfjellsforvalteren.

Direktør i Bymiljøetaten, Lise Reinertsen, er enig i det, og påpeker at den spesielle koronasituasjonen vi står overfor gjør at natur og friluftsliv er noe mange er spesielt opptatt av i år.

- Veldig mange skal ha norgesferie i år, så da håper jeg mange også vil benytte anledningen til å gå Bergen på langs for å oppleve en bred variasjon av det spennende natur- og kulturlandskapet vi har i kommunen, oppfordrer hun.

Bli med på organiserte etappeturer

Helene Ødven, leder for Bergen og Hordaland Turlag, er overbevist om at Jubileumsstien vil få flere ut på tur og at flere vil oppdage helt nye områder. 

Helene Ødven fra Bergen og Hordaland Turlag sammen med byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal
Helene Ødven fra Bergen og Hordaland Turlag sammen med byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

- Turen i sin helhet inneholder en enorm variasjon, både i natur- og kulturlandskap. Du passerer blant annet både kystfuruskog, høyfjell, den klassiske vidden og helt urbane strøk. Deler av turen er også universelt utformet, slik at dette er noe alle kan ta del i. Vi er utrolig glad for initiativet og arbeidet som er nedlagt av kommunen, sier Ødven.

Ødven forteller videre at også Turlaget har merket en stor interesse for Jubileumsstien, og at de vil sette opp organiserte turer for alle åtte etappene like over skoleferien. Informasjon om turene vil publiseres på Turlagets nettside når datoer er avklart.  

Vinn brettekopp og tursekk

Turkopper
De 300 første som går minst tre etapper kan hente en slik brettbar turkopp.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

I samarbeid med Bergen og Hordaland Turlag har Bymiljøetaten laget et digitalt turpostprogram i «Sjekk ut»-appen til Turlaget. Her er det lagt ut en liste over de åtte etappene, med et punkt på hver etappe hvor du kan «sjekke inn». Når du har sjekket inn på minst tre ulike etapper, kan du få en fin brettekopp med jubileumslogoen på. Denne kan du hente i Tursenteret til Bergen og Hordaland Turlag i Marken. Der er det kopper til de 300 første som kommer innom etter å ha registrert tre etapper. Du kan også hente papirversjon av turkortet i tursenteret, eller du kan skrive det ut fra nettsiden til Jubileumsstien.

Brattland
Brattland
Bilde: Tone Katagiri Bjørø

Blant alle som har sjekket inn på minst tre etapper i løpet av 2020, trekker vi også en vinner av flott en tursekk. En sekk kan du også vinne hvis du deler et bilde fra Jubileumsstien på Instagram, og tagger bildet med #Jubileumsstien, #Bergen950år og #Bymiljøetaten. Vi trekker vinnere av de to sekkene i januar 2021. Vi forbeholder oss retten til å kunne bruke bilder som er merket med de tre hashtaggene i informasjonsmateriale og promotering av turen.

Da gjenstår det bare å ønske riktig god tur!

Fakta om Jubileumsstien 2020

  • Jubileumsstien er en ca. 55 kilometer lang turtrasé som strekker seg «Bergen på langs» mellom Krokeide i sør og Tellevik kai i nord. Turen er delt i åtte etapper.
  • Etappene er beskrevet og gradert på ut.no.
  • Merkestikkene og skiltene skal være lett å gjenkjenne. Merkestikkene er laget spesielt for denne turen, mens de øvrige skiltene følger den nasjonale turskiltstandarden (Merkehåndboka). Både merkestikker og skilt har jubileumslogoen på seg.
  • Jubileumsstien 2020 favner en bred målgruppe, så det skal være noe langs traseen som passer for de aller fleste. Man kan gå kort eller langt, på sti i terrenget, gruset turvei eller gjennom nabolag på asfalt.
  • Informasjon om turen er tilgjengelig i turens kartfortelling og på informasjonstavler langs traseen.
  • Bymiljøetaten har planlagt og tilrettelagt for turen.

Slik har vi jobbet med å klargjøre Jubileumsstien

  • Vi har fått på plass avtaler med nærmere 100 grunneiere.
  • Vi har lagt ca. 600 meter med klopper.
  • GC Rieber har satt ut 7 jubileumsbenker langs stien.
  • A2g har skiltet og merket de 55 kilometerne med skilt og over 300 merkestikker.