Gå tilbake til:
Du er her:
"Rødbygget" i Møllendalsveien er tilbake i gammel stil bilde
Møllendalsveien 44 har fått tilbake utseende fra 1913.
Bilde: Margaret Stakkestad

"Rødbygget" i Møllendalsveien er tilbake i gammel stil

Bygget hadde omfattende råteskader og var angrepet av borebiller. Nå har Etat for bygg og eiendom satt bygget tilbake til opprinnelig stil.

Møllendalsveien 44 ble bygget av Bergen roklubb rundt 1913. Bygget er tegnet av arkitekt Egill Reimers og fungerte fram til 1939 som klubbhus. I flere tiår har huset blitt brukt til kontorformål av ulike kommunale etater.

I april 2018 startet et omfattende arbeid med å pusse opp huset utvending. Like før jul var arbeidet ferdig og byggforvalter Morten Bjordal og prosjektleder Trond Torvund fra Etat for bygg og eiendom viser fram arbeidet som er gjort.

Opprinnelig stil

"Rødbygget" er satt tilbake til gammel stil, blant annet har prosjektavdelingen med kommunens håndverkere jobbet for å ta vare på de av vinduene som var mulig å ta vare på.

Under rivning av kledning og tak ble det avdekket langt mer omfattende råteskader enn først antatt. Store deler av konstruksjonen var i tillegg angrepet av mit og borebiller, noe som medførte at hele bygget måtte sprøytes for å stanse utviklingen av skadeomfanget.

– Bakkenivå var høyere enn bygget, så alt var pill råttent, sier byggforvalter Morten Bjordal.

Fint og praktisk med elvestein

Tak- og overflatevann er lagt i rør og ledet bort fra bygget. Rundt bygget var planen å legge rister, men så ble EBE-teamet tipset om elvestein, noe som ble både flott og rimeligere enn ristene.

Når temperaturen stiger skal det asfalteres utenfor og et punktum kan settes for prosjektet som har kostet 4,5 millioner kroner.

Bygget ble omtalt som Skandinavias største og mest moderne båthus da det ble bygget. Dette bildet er fra ca. 1920.
 
Legg merke til de flotte utelampene. De er nye, men I gammel stil. Inni lampen er LED-pærer formet som glødelamper.
Margaret Stakkestad
Både byggforvalter Morten Bjordal og prosjektleder Trond Torvund er godt fornøyd med resultatet.
Margaret Stakkestad