Gå tilbake til:
Du er her:
Fra venstre avdelingsleder i Bymiljøetaten, Geir Haveraaen; Stein Wikholm fra Wikholm AS, Jakob Størksen og Tor Benjaminsen fra Størksen Rustfri Industri AS, og prosjektleder Knut Hellås i Bymiljøetaten.
Fra venstre avdelingsleder i Bymiljøetaten, Geir Haveraaen, Stein Wikholm fra Wikholm AS, Jakob Størksen og Tor Benjaminsen fra Størksen Rustfri Industri AS, og prosjektleder Knut Hellås i Bymiljøetaten.
Bilde: Veronica Ljosheim

- Søylene vil speile folkelivet på Torgallmenningen

Nå starter arbeidet med å få på plass 24 nye stålsøyler på Torgallmenningen. - Jeg tror innbyggerne vil like dette, sier prosjektleder Knut Hellås.

Arbeidet med å demontere kunstneren Bård Breiviks gamle granittsøyler, og reise de nye, er ifølge Hellås, ganske omfattende. Prosjektlederen forteller at arbeidet trolig vil pågå frem til april 2020.

Erstatter granittsøylene

Granittsøylene ble montert i 1999 som del av opprustning av Torgallmenningen. Riss og sprekker ble oppdaget allerede etter få år. Det måtte gjøres sikringstiltak med limband på enkelte steder på søylene. Det ble en reklamasjonssak som endte med et kompromissforslag fra kunstneren Bård Breivik. Forslaget gikk ut på å skifte granittsøylene med stålsøyler. Dette forslaget ble vedtatt i bystyret 15. juni 2016. Det ble inngått kontrakt med dødsboet etter Bård Breivik om levering av stålsøyler i juni 2017.

- Det var da arbeidet mitt med prosjektet startet, med å gjennomføre planlegging og prosjektering av utskifting av søylene og få i stand kontrakt for monteringsarbeidene på Torgallmenningen, sier Hellås.

De nye stålsøylene blir fem meter høye. De er allerede ferdig produsert, og klare til å monteres. De står i dag hos Bård Breivik AS v/Størksen Rustfri Industri AS som har hatt ansvar for oppfølging av produksjonen av stålsøylene i Kina og vil sørge for montering av kunstverket.

- Vi snakker om vel 120 meter stål som skal opp. Arbeidet starter etter planen i denne uken. Det er anleggsgartner Wikholm AS som vil ha hovedansvaret for arbeidene på Torgallmenningen og vil stå for demontering av glasstak og granittsøylene, sier han.

Fasade for fasade

Glasstak og glassbærer skal fjernes. Søylene skal sages av nederst på soklene, og restene av soklene må fjernes for å avdekke eksisterende betongfundament. Når de nye søylene skal opp, må det støpes nytt betongfundament oppå det gamle.

- Vi må grave ned på eksisterende betongfundament for å støpe fast nye armeringsjern på disse. Det må støpes i tre omganger. Vi hadde håpet å bli ferdig i løpet av høsten, men herdeprosessene tar såpass lang tid at vi ikke kommer i havn før jul. Derfor kommer i alle fall montering av glasstak til å bli forskjøvet til 2020, forklarer han.

Prosjektleder i Bymiljøetaten, Knut Hellås på Torgallmenningen
Prosjektleder i Bymiljøetaten, Knut Hellås, har tro på at byens innbyggere vil sette pris på å se storstuen sin i stålinnfatning.
Bilde: Vibeke Blich

Når et så storslagent prosjekt skal gjennomføres midt i en av hovedgangårene i sentrum, så vil det berøre innbyggerne i noen grad. Hellås understreker at de har prøvd å gjøre dette så smidig som overhodet mulig.

- Vi konsentrerer arbeidet om en fasade av gangen, i en gradvis prosess. Vi begynner med Galleriet og tar ned søylene der. Det vil da bli satt opp gangtunneler med adkomst til butikker og serveringsteder, forklarer han.

Verdt ventetiden

Etatsdirektør i Bymiløetaten, Lise Reinertsen, gleder seg til å se de nye søylene på plass på Torgallmenningen.

- De nye stålsøylene er veldig lekre, og vil gi Torgallmenningen et løft. De har et stilrent uttrykk, og med sin spesielle form og karakter tror vi at de vil bli en attraksjon på Torgallmenningen. De vil stå i folkevrimmelen og speile folkelivet i Bergens mest sentrale byrom, sier etatsdirektøren.

Prosjektleder Hellås er enig. Han mener søylene vil bli en berikelse for Torgallmenningen og bylivet på byens mest sentrale plass.

- Vi tror det vil bli et veldig fint resultat, og et ganske annerledes utseende enn det arkadene på Torgallmenningen har i dag. Dagens søyler er mørke, mens de nye vil være lysere. Stål har en annen karakter. Det kan virke uvennlig, men en speilende effekt og søylenes menneskelige form gjør at de glir litt mer inn i miljøet. Jeg tror det vil gi en god speiling av folkelivet på Torgallmenningen. Tror også at innbyggerne vil like det, når de har fått vendt seg til det. Jeg tror søylene blir fantastisk fine, sier han.

Bakgrunn

Torgallmenningens utforming er et resultat av arkitektkonkurranse som ble gjennomført på 1990-tallet, i forbindelse med opprustning av de sentrale byrommene i Bergen sentrum. For Torgallmenningen ble Bård Breivik valgt som kunstner, og han stod for trapper, renner og søyler, alt utført i Bjerløv granitt. Vestre del av Torgallmenningen (inkludert kiosken) var ferdig i 1997.

Den sentrale delen med søylene som bar glasstaket, var ferdig i 1999. Ikke lenge etter at anlegget var ferdig, ble det oppdaget riss i søylene. I 2002 fattet byrådet derfor et foreløpig vedtak om å montere sikringsbånd på alle søylene. Denne løsningen var ikke tenkt å være permanent, og søylene har flere ganger vært oppe til behandling i kommunens organer.

I 2014 forelå det en endelig rapport av Bård Breivik og gruppen som opprinnelig hadde samarbeidet om å oppruste plassen, der konklusjonen var at steinsøylene måtte erstattes med stålsøyler. Utskiftning av glasstak utføres samtidig som utskiftning av søylene. Denne løsningen ble vedtatt i bystyret og det ble inngått avtale med Bård Breivik AS om levering av stålsøyler.