Gå tilbake til:
Du er her:

Blågrønne alger: Vær oppmerksom på vannkvaliteten utenom offentlige badeplasser

Bergen kommune sjekker regelmessig badevannet på offentlige badeplasser. Vær likevel oppmerksom på vannkvaliteten når du eller kjæledyret ditt kjøler seg ned andre steder.

Bergen kommune kontrollerer vannkvaliteten på en rekke offentlige badeplasser fra april til september. 

SJEKK BADEPLASSENE: Finn en offentlig tilrettelagt badeplass nær deg
LES OGSÅ: Slik måler vi badevannskvalitet

Vær obs på blågrønne alger

Oppblomstringer av toksinproduserendecyanobakterier (blågrønnalger) i vannkilder er et økende globalt problem. Cyanobakterier forekommer i ferskvann, brakkvann og saltvann og kan gi allergiske reaksjoner. 

badevann
BADEVANN: Hvis du bader i et vann som ikke er kontrollert av kommunen, bør du være oppmerksom på vannkvaliteten. Etat for helsetjenester fraråder mot å bade i grumsete vann.
Bilde: Gunn Breisnes

Fraråder å bade i grumset og misfarget vann

- Vi fraråder å bade når vannet er grumset og med dårlig sikt, sier fungerende etatsdirektør i Etat for helsetjenester, Per Helge Martinsen.

Er badevannet i tillegg misfarget og med blågrønn farge, bør man uansett ikke bade. Hunder må heller ikke drikke dette vannet.

Les mer i Folkehelseinstituttets informasjon om blåalger

Bading i ferskvann kan gi svømmekløe

Svømmekløe er et kløende utslett som kan oppstå etter bading i ferskvann. Utslettet er en reaksjon som forårsakes av parasitter (ikter) og forekommer helst i vann over 20 grader. Les mer om hvordan du kan forebygge svømmekløe her.