Gå tilbake til:
Du er her:

Åpnet landets første brukerstyrte aktivitetshus for rusavhengige

Det var strålende sol, stinn brakke og stor begeistring da "Huset" ble offisielt åpnet i Bergen sentrum torsdag ettermiddag.

– I dag er jeg spent, litt nervøs og veldig glad. Å få et eget brukerstyrt aktivitetshus for rusavhengige har vært etterlengtet, og jeg hadde vel egentlig aldri trodd det skulle skje, sier Preben Nielsen, daglig leder for møtestedet som foreløpig har fått navnet “Huset”.

Tre personer i en stue
EN NY ÆRA: Halvor Berg (frivillig), Christine Sundal (proLAR Nett) og Morten Sommerbakk (Foreningen Human Narkotikapolitikk) gleder seg til den videre driften av "Huset".
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Skal forme tilbudet selv

– Vi ønsker at dette skal være et sted å slappe av, få et måltid og kanskje ta første steg i en videre prosess. Her er alle velkomne, og det er ikke krav til at man må være rusfri, sier Nielsen. 

Mann som står og snakker i en mikrofon
SJEFEN: Preben Nielsen har både vært rusavhengig og ledet en bedrift. Nå er han nyansatt leder for "Huset".
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Han håper og tror tilbudet vil bety mye for rusavhengige i Bergen, både ved å redusere rusbruken og gjøre veien videre lettere. 

Nilsen forteller om en lang prosess og godt samarbeid mellom brukere, organisasjoner, huseier og kommunen. 

– Vi er ydmyke over å få denne muligheten, og over all støtte og hjelp vi har fått. Vi har blitt møtt med stor velvilje for å nå drømmene våre, sier han.  

Bilde av en stue med møbler
ROM FOR ALLE: Stuen i huset er trivelig og har komfortable møbler. Gatekunstneren Razle har laget illustrasjonene på veggene.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Brukererfaring

En rød tråd i det brukerstyrte aktivitetshuset er at frivillige og de som jobber på huset selv har erfaring med rusavhengighet. 

Tom Erik (53) holdt på med rus i 40 år, og har vært nykter i litt mer enn to år. 
– Jeg har stor tro på dette stedet, sier han. 

Mann utenfor et hus
FRIVILLIG: Tom Erik (53) er tidligere rusavhengig og ser frem til å kunne hjelpe andre med sine erfaringer.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Tom Erik forteller at han ikke har vært så flink å benytte seg av hjelpen i systemet. Han klarte å bli rusfri selv. Hans medisin har vært å fylle dagene, blant annet ved å være frivillig ved Kirkens bymisjon og engasjert i turgruppen “Medvandrerene”. Nå skal han også være frivillig på “Huset”. 

Takket huseieren

Det har vært en stor utfordring å finne et egnet lokale for aktivitetshuset, derfor var det en forløsende faktor at huseier Finn Greve-Isdahl stilte lokalene i Sverres gate til disposisjon.

– Da jeg ble kontaktet, var det viktigste for meg å finne ut om organisasjonene mente lokalet dekket behovene de hadde, forteller Greve-Isdahl. 

– Jeg har forståelse for at noen huseiere er skeptiske til å leie ut til et tilbud til rusavhengige. Som lege har jeg imidlertid hatt mye og positiv kontakt med rusavhengige, pårørende og rusomsorgen. Jeg er også opptatt av at vi skal ha et inkluderende og heterogent bybilde. Rusavhengige er en gruppe som er utstøtt og har få arenaer, påpeker han.   

Sosialbyråden klippet snoren

– Dette er en utrolig stor dag. Åpningen av “Huset” er et kvantesprang som vil bety veldig mye, sa en rørt og glad byråd for arbeid, sosial og bolig, Ruth Grung. Hun klippet snoren og var en av flere som holdt tale på åpningen. 

Dame som klipper en snor under åpning
KLIPPET SNOREN: Gratulerer med dagen! Vi gleder oss til å se hva dere får til videre, sa sosialbyråd Ruth Grung til stor applaus fra de fremmøtte.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

– Bergen har solide brukerorganisasjoner og vi er også den eneste kommunen med eget ruspolitisk råd. Jeg har på møter spurt om hva man ønsker for rusavhengige her i byen, og da har budskapet vært unisont og tydelig: Et brukerstyrt aktivitetshus, sa Grung. 

– Dere har allerede bevist at dere er i førersetet selv. Dere har skaffet lokalene, dere har bestemt organisasjonsform og fremover skal dere utvikle innholdet, sa byråden. 

Hun minnet om at dette handler om mennesker som er sårbare. 

– Det viktigste er å møte mennesket direkte og se hva den enkelte har bruk for. Vi har stor tillitt til organisasjonene. Dere skal få handlingsrommet, men dette er nybrottsarbeid og da er det lov å prøve og feile, sa sosialbyråden. 


FAKTA/ “HUSET”

  • Norges første brukerstyrte aktivitetshus for rusavhengige. 
  • Holder til i Sverres gate 3 - mellom DNS og Konsertpaleet.
  • Skal driftes av proLAR Nett, A-larm og Foreningen Human Narkotikapolitikk
  • Bergen kommune støtter prosjektet med 1,5 millioner kroner.