Gå tilbake til:
Du er her:
HEKTISKE DAGER:  Telefonen til legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen ringer ofte. Å være legevaktsjef under en pandemi er ensbetydende med mye jobb. 
HEKTISKE DAGER:  Telefonen til legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen ringer ofte. Å være legevaktsjef under en pandemi er ensbetydende med mye jobb. 
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

I fremste rekke mot korona

Da Dagrun Waag Linchausen (67) startet i jobben som legevaktsjef, var hun forberedt på det meste. Men ikke koronaviruset.

Koronapandemien har preget oss alle i nesten ett år. For legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen startet det hele 27. februar i fjor, med en telefon fra Haukeland universitetssjukehus. 

- Da fikk jeg beskjed om at koronaviruset var blitt så stort at Bergen kommune måtte overta testingen. Vi tok jobben, og dagen etter testet vi 17 personer. Fem tester var positive. Da gikk alvoret opp for meg, forteller Linchausen.

Hun skulle egentlig til Hemsedal i bryllup den dagen, men ble i stedet værende på jobben.

- Og der har jeg stort sett vært siden, smiler hun. 

Et levende arbeid 

Da Dagrun Waag Linchausen var 66 år kunne hun gjort som de fleste andre; pensjonert seg. I stedet takket hun ja til jobben som legevaktsjef. 

- Jeg er veldig glad for den muligheten. Legevakten er viktig for Bergen og vår beredskap. Jeg gikk inn i jobben med vissheten om at alt kunne skje. Men korona så jeg ikke komme. Det er kanskje like greit, for det har blitt tøffere enn ventet, sier Linchausen. 

Hun beskriver jobben som å være i et farvann som stadig endrer seg. 

- Å jobbe på legevakten er et veldig levende arbeid. Det skjer noe hele tiden, og det er gøy. Jobben er også faglig spennende. Det er noe nytt å lære hver dag. Men det viktigste av alt er kanskje opplevelsen av å være med på noe som er større enn en selv. Det gir virkelig mening, sier Linchausen.

DAGENS LILLE MYSTERIUM: - Dette er hverdagen min, det er overraskelser hele tiden, smiler Linchausen. Hun har fått inn en forsendelse på kontoret som må sjekkes. Her skulle det være hurtigtester, men pakken inneholder vanlige tester i stedet.
DAGENS LILLE MYSTERIUM: - Dette er hverdagen min, det er overraskelser hele tiden, smiler Linchausen. Hun har fått inn en forsendelse på kontoret som må sjekkes. Her skulle det være hurtigtester, men pakken inneholder vanlige tester i stedet.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Bratt lærekurve

Bergen legevakt har hatt en nøkkelrolle i innsatsen mot korona. Linchausen er stolt over hvordan hennes ansatte kombinerer den daglige driften med nye arbeidsoppgaver og omfattende smittevern.

- Det har vært gjort mye nybrottsarbeid det siste året. Alt fra å tenke på hvordan vi skal håndtere store menneskemengder, hvilke rutiner som trengs, til tekniske løsninger og medisinskfaglige ting rundt testingen. Vi har fått et vanvittig kompetanseløft, fastslår hun. 

Legevaktsjefen fremhever også legevaktlegene sin innsats med å ringe opp alle som er covid-19 positive i Bergen. 

- Hittil gjelder dette rundt 4000 personer, så her gjøres det en enorm jobb.

Ble årets bergenser

Dagrun Waag Linchausen er utdannet både som siviløkonom og lege. Hun var i mange år senterleder på Galleriet, og hun har vært fastlege og legevaktlege. Kombinasjonen av erfaring og utdanning gir et henne fjellstøtt fundament i jobben som legevaktsjef. 

Nylig ble hun kåret til årets bergenser av BA, som representant for de helseansatte i Bergen og innsatsen mot korona.

BLE ÅRETS BERGENSER:  Legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen ble som representant for de helseansatte i Bergen og innsatsen mot korona kåret til årets bergenser i 2020 av BA. Her er hun foran bildet hun fikk i gave i den forbindelse.  - Jeg liker bildet veldig godt. Det skulle egentlig henge i kantinen, men det var ikke mulig å få til. Nå lyser det i stedet opp på kontoret mitt, sier hun.
BLE ÅRETS BERGENSER: Legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen ble som representant for de helseansatte i Bergen og innsatsen mot korona kåret til årets bergenser i 2020 av BA. Her er hun foran bildet hun fikk i gave i den forbindelse. - Jeg liker bildet veldig godt. Det skulle egentlig henge i kantinen, men det var ikke mulig å få til. Nå lyser det i stedet opp på kontoret mitt, sier hun.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

 

- Det var veldig gøy å få den utmerkelsen. Det er mange som hadde fortjent den, mener Linchausen. 

Hun er kjent som en blid og omgjengelig leder, en som ser folk.

- Jeg liker mennesker. Og jeg stoler på folk. Å møte andre med et åpent sinn og ha tro på vi mennesker vil hverandre vel, er en holdning til livet jeg trives med.  På Bergen legevakt er det mange dyktige ansatte som inspirerer meg. Som leder har jeg tillitt til at mine kolleger gjør jobben. 

Finne balansen

Dagrun Waag Linchausen både bor og jobber i Damsgårdssundet. Det er praktisk når arbeidsdagene er lange. Hun henter ny energi ved å gjøre ting som gir glede. Det kan være å rusle en tur langs kaikanten i Damsgårdssundet og se på båtene og havet, eller spise et måltid ute. Kontakten med familien er også viktig for Linchausen, som har mann, fem barn, to bonusbarn og 10 barnebarn. 

- I det siste har jeg kjent litt på at jeg må bli flinkere medå balansere jobb og privatliv. Jeg ønsker jo ikke å forlate skuten fordi jeg ikke varer, sier hun.

Roser bergenserne

I likhet med oss andre er legevaktsjefen spent på tiden fremover. Hun mener bergenserne så langt har taklet koronapandemien på en imponerende måte. 
 
- Bergen er god når det gjelder. Jeg synes folk har vært veldig flinke. Nå må vi bare klare å holde oppe smittevernet, selv om vaksineringen er i gang, avslutter legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen.