Gå tilbake til:
Du er her:
Praksis på Krohnhagen kafe
Deltaker i Aktiv Vest har arbeidspraksis i Krohnhagen kafe som drives av Kirkens bymisjon. Aktiv Vest har avtale med Bymisjonen om praksisarbeidsplasser
Bilde: Asle Bentzen

Nytt arbeidsrettet tiltak for ungdommer i Bergen

Aktivitet, arbeid og tett oppfølging motiverer unge med rusutfordringer til å velge endring. Aktiv Vest har gode resultater etter nesten et år i drift.

Aktiv Vest er et byomfattende tiltak som bistår ungdom i alderen 18-29 år med rusrelaterte utfordringer til å komme ut i arbeid, studier eller inn i frivillige virksomheter. Målet er å skape motivasjon til endring, gjennom aktivitet, arbeid og gode relasjoner.

- Skaper resultater

Aktiv Vest er et tiltak under sosialtjenesten i NAV Bergen vest. Mariann Kråvik er leder av tiltaket og har mange års fartstid fra sosialtjenesten.

- Vi liker veldig godt å jobbe på denne måten og ser at det skaper resultater. Ved å treffes utenfor Nav-kontoret, og i andre settinger, skaper vi relasjoner som er viktige for å skape tillit og endring videre. Vi møter deltakerne flere ganger i uken. Da starter vi alltid dagen med å spise frokost før vi drar ut på en felles aktivitet sammen, sier Mariann Kråvik.

- En dag i uken har vi også kursvirksomhet i våre lokaler. Der vi tar opp temaer som psykisk helse, ernæring, konflikthåndtering og lignende. I tillegg har vi tett individuell oppfølging med samtaler, følger opp behandling, avtaler med fastlege og bistår på andre områder for at deltakerne skal nå målene sine. Det at vi kan være der hele veien – fra å hente dem hjemme til de første gruppeaktivitetene, og så bli med på kontraktsmøte hos en arbeidsgiver – ser vi på som en styrke. Vårt tiltak er ikke tidsbegrenset, men varer så lenge begge parter mener at det er hensiktsmessig, forteller hun. 

Fornøyde deltakere

Tiltaket har gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Her er ytringer fra to av deltakerne:

"Min opplevelse av å gå til Aktiv Vest er at jeg har blitt mye tryggere på meg selv. Jeg pleide å ikke kunne klare å stå opp på morgenen på grunn av angsten og depresjonen min, men etter at jeg begynte der, har jeg klart å gjøre så mye mer med meg selv. Så jeg er så takknemlig for at jeg går der og får den hjelpen jeg har fått."
Deltaker, 20 år.

"Aktiv Vest er et sosialt, flott nettverk som får folk inn i varmen. Jeg var skeptisk og litt dømmende til opplegget før oppstart, men jeg må bare si at det er ingen steder jeg har blitt tatt imot bedre enn der. Det er et trygt og godt fellesskap og hyggelige personale og deltagere. Det er rom for å dele gode og dårlige dager, hvor fokuset er: 'hvordan ordne opp i det' eller lette på trykket. Jeg har anbefalt Aktiv Vest ved flere anledninger fordi det er et fantastisk opplegg. Aktivitetene brer seg over et stort spekter av muligheter. En fin balanse mellom fysiske aktiviteter som klatring, trening, læring og koselige badeturer og bål. Den dag i dag går jeg i fast utdanning men har jevnlig kontakt og tar turen dit om det har dukket opp fridager. Vi kommuniserer gjennom telefon og mail slik at jeg føler meg ivaretatt hvis jeg skulle ha hoppet av skolen, noe som er en stor trygghet i seg selv."
Kris, 23 år.

Du kan lese mer om tiltaket i innbyggerhjelperen til Aktiv Vest.