Gå tilbake til:
Du er her:
Bilde fra kurset
Spesialkonsulent Annie Norevik fra RVTS, som er samarbiedspartner med Bergen kommune i arbeidet med Livet på timeplanen.
Bilde: Asle Bentzen

På kurs for å sette livet på timeplanen

I samarbeid med RVTS kurser Bergen kommune ansatte i selvmordsforebygging i skolene. Lærere, helsesykepleiere og miljøpersonell i skolen på kurs skal bli ressurspersoner i “Livet på timeplanen”.

Livet på timeplanen er et program for å støtte barn og unge i kriser, og forebygge selvmord. Alle offentlige grunnskoler og videregående skoler i Bergen skal ha mellom én og tre ressurspersoner som får sju dagers opplæring. Privatskolene er også invitert, og enkelte av dem deltar.  

Ressurspersonene skal gi videre kunnskap som kan bidra til selvmordsforebygging til sine kolleger i skolene i Bergen. 

Bilde av Audun Pedersen
INNLEDET KURSET: Audun Pedersen fra BASB sa noen velvalgte ord som innledning til kurset.
Bilde: Asle Bentzen

Fana og Ytrebygda først ut

I tillegg kurses alle helsesykepleiere som arbeider ved skolene. Disse blir også ressurspersoner. Totalt er det for skolene i Fana og Ytrebygda mer enn 90 ressurspersoner som skal ha kurset.  

– De får en todagers teoretisk innføring i selvmord, selvskading og selvmordsforebygging. Deretter får de tre dagers opplæring i å bli kursledere selv. Til slutt får de to dagers kurs i førstehjelp ved selvmordsfare, sier spesialrådgiver Audun Pedersen ved Byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig.  

Etter denne opplæringen skal de gå sammen to og to og holde sekstimerskurs for alle voksne som arbeider i skolene. Kursene skal gjøre lærerne tryggere til å samtale med elever i kriser.  

– Som en del av dette skal de også kunne avdekke og samtale med eleven om selvmordstanker. Ressurspersonene ved skolene skal støtte og veilede lærerne og bistå til å finne veier videre i hjelpeapparatet når noen trenger det, sier Pedersen. 

– Stort løft

Bare i Bergen kommune er det 3000 lærere i grunnskolene. I tillegg kommer videregående skoler og de private barne- og ungdomsskolene.  

– Dette er et svært stort løft. Programmet rulles ut i ett byområde per år. Først ut er Fana og Ytrebygda. Deretter kommer Bergenhus og Årstad, sier Audun Pedersen. 

Kursene er et samarbeid mellom Bergen kommune og Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS). Tiltaket er en del av Bergen kommunes plan for selvmordsforebygging. 

Bilde fra kurset
Rektor Guri Reikvam fra Slåtthaug skole holdt det første innlegget.
Bilde: Asle Bentzen