Gå tilbake til:
Du er her:
KORONATESTEREN: André Eide Larsen jobber på teststasjonen på Festplassen.
KORONATESTEREN: André Eide Larsen jobber på teststasjonen på Festplassen.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Pandemiens ansikter: Koronatesteren

Hver dag er mange mennesker i sving i Bergen kommune for å håndtere koronapandemien. André (29) tester bergenserne for korona.

Navn: André Eide Larsen
Alder: 29 år
Bosted: Flaktveit
Utdanning: Mastergrad i sosialantropologi


Jeg jobber på teststasjonen på Festplassen. Her har jeg tre ulike arbeidsoppgaver: Registrering av personene som kommer til teststasjonen, klargjøring av prøver og selve testingen. På skiftet mitt følger jeg et tidsskjema og rullerer mellom disse arbeidsoppgavene.

Arbeidet på teststasjonen er strukturert og godt organisert. Tingene flyter bra. Hvor mange som tester seg varierer en del, men selv på de travleste dagene er systemet veldig effektivt. Det tar få minutter fra registrering til testen er tatt.

Jeg tar koronatester to timer av arbeidsdagen. Da er jeg kledd i en smittefrakk som dekker hele kroppen, munnbind, visir, hansker og skoposer.  I starten var det uvant å gå i fullt smittevernutstyr. Når folk kommer for å teste seg må vi forholde oss som om de har korona. Men jeg er ikke redd for å bli smittet på jobb. Jeg føler meg tryggere her enn på bussen hjem.

Testprosedyren er enkel å utføre, bare man knekker koden. Det er en egen teknikk på det. Det handler om å ha rett vinkel på testpinnen.

Nå jeg jobbet her på Festplassen i snart sju måneder. I løpet av denne tiden har det skjedd endringer i måten vi tester på. Kunnskapen og erfaringen med korona utvides stadig. Barn under 12 år testes mer skånsomt enn før. Vi tester veldig forsiktig i nesen, og vi tar ikke lenger test i halsen, men på innsiden av kinnet.

Noen er nervøse før de skal teste seg. Det har hendt at folk har svimet av. I starten var det nok noen historier der ute som skremte folk. Nå som flere har erfaring med å bli testet går dette stort sett veldig fint.

Det beste med jobben er at jeg får treffe mange mennesker i en situasjon hvor man ikke får se så mange. Jeg synes også det er fint å kunne bidra og gjøre en innsats i den situasjonen vi er i.

Det er reiseliv som egentlig er min greie. Jeg har skrevet masteroppgave om hvordan turisme påvirker lokale tradisjoner på Malta. Før pandemien var jeg avdelingsleder og salgssjef på et reisebyrå. Så ble jeg permittert.

Jeg fikk tips om å søke jobb her på Festplassen, og sendte inn en søknad. Kontrakten min går frem til september. Det er usikkert når reiselivet starter opp igjen, og jeg vet ikke hva som skjer videre.

Jeg synes det ligger en slags poetisk rettferdighet i at jeg jobber med koronatesting. Det som tok fra meg den forrige jobben min, skaffet meg en ny.


Ønsker du å bidra i koronahåndteringen? 
Bergen kommune trenger fortsatt flere ansatte i viktige stillinger.
Les mer og se oversikt over ledige jobber