Gå tilbake til:
Du er her:
gruppebilde Føyen
Rumenerne er på studiebesøk for andre gang i Bergen. Vertskap i Bergen kommune var Byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig samt Byrådsavdeling for kultur, mangfold og likestilling. Med på dette bildet tatt fra Fløyen er helt til venstre seksjonssjef Trond Stigen, nummer en fra høyre er Mona Khateeb fra Introduksjonssenteret og nummer tre fra høyre rådgiver Elisabeth Frantzen fra Byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig. De øvrige er fra Romania.
Bilde: Eli Synne Eckholm

Rumenere på studiebesøk ville lære hvordan vi jobber med inkludering og likeverd

En delegasjon fra Cluj-Napoca og regionen rundt har vært på studiebesøk for å lære hvordan vi jobber med inkludering og likeverd for alle, kunnskap de tar med i arbeidet med situasjonen til rom-folk.

Delegasjonen bestod av varaordfører Emeshe Olah fra Cluj og fem ordførere fra omkringliggende regioner. I tillegg deltok Dragos Mihai, visepresident i The Economic and Social Council, samt tre personer fra ledelsen i Cluj Metropolitan Area Intercommunity Development Association og tre forskere fra Babeș-Bolyai-universitetet.  Seksjon for bolig og områdesatsing ved Byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig, hadde laget et innholdsrikt program fra onsdag til fredag. 

Skolen er hjertet i nærmiljøet

Fem medlemmer av gruppen var i Bergen så sent som i november 2021 og var da innom Ny-Krohnborg senter for oppvekst, kultur og idrett. Etter dette ønsket de å ta med  flere av sine kollegaer og vise frem både bygget og tenkemåten. Verdien i at alle mennesker er like mye verdt og fortjener å bli gitt de samme mulighetene, er noe vi er glade for at de tar med seg hjem.  

Inspirasjonen fra Ny-Krohnborg har de allerede tatt med seg og har så smått begynt å jobbe med en realisering av at skolebygg skal fungere som et hjertet i nærmiljøet, også utenom skoletid.  

Samarbeid på tvers av forvaltningsnivåene

Gruppen var på møter med flere avdelinger i kommunen, underlagt både Byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig og Byrådsavdeling for kultur, mangfold og likestilling. De var også vært i møte med Statsforvalteren og Husbanken for å lære om støtteordninger, viktigheten av å jobbe for gode resultater og samarbeid på tvers mellom ulike forvaltningsnivå. 

Fikk oppleve Bergen fra fjell og fjord

På torsdag var hele gruppen på middag på Fløyen og fikk servert en tradisjonell Bergensmeny. Der lærte vi at det ikke er så stor forskjell på tradisjonskost i Bergen og Cluj, utenom manglende tilgang på sjømat hos sistnevnte.  

Fredag hadde de fleste en dag fri for å oppleve vill og vakker Vestlands-natur og noen valgte å ta en båttur for å oppleve «the Fjords». For forskerne ble det derimot en lang og innholdsrik dag der de blant annet fikk høre om bosetting av flyktninger som gjøres av Introduksjonssenteret.  

Ukeavslutning på høgskulen 

Gruppebilde høgskulen
Fra venstre Julia Adorjani og Gabriella Tonk fra Babeș-Bolyai-universitetet, førsteamanuensis ved HVL Connie Reksten, rådgiver ved Byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig Ingerd Lene Nyheim, dosent emeritus Hans Jacob Roald og Alexandru Bogus fra Babeș-Bolyai-universitetet .
Bilde: Arve Leiknes HVL

Uken ble avsluttet med besøk til våre samarbeidspartnere ved Institutt for byggfag på Høgskulen på Vestlandet. Der fikk de blant annet diskutere byutvikling samt en guidet arkitektur-omvisning av byggene ved dosent emeritus Hans Jacob Roald. I tillegg fikk de med seg fem års jubileet til høgskulen, med musikk, god stemning blant både ansatte og studenter. 

Med seg i bagasjen fikk de et handlenett fra ALF påtrykket #Bergen, melkesjokolade og en bok om Bergen.  

Vi ønsker tredje delegasjon fra Romania velkommen til Bergen i august og håper de også vil finne like mye inspirasjon for å gjøre en forskjell i hjemlandet sitt som denne gruppen.  

Du kan lese mer om prosjektet for samarbeidet med Romania fra første studiebesøk her: 

Bergen kommune - Rumenere vil lære om vårt arbeid med vanskeligstilte