Gå tilbake til:
Du er her:

Starter vaksinering mot smittsom hjernehinnebetennelse

Skolehelsetjenesten starter nå opp med vaksinering mot smittsom hjernehinnebetennelse av elever i VG1 og elever i VG2 og 3 som tidligere ikke har fått vaksinen.

Smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) skyldes meningokokkbakterier og smitter via spytt. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men de kan smitte andre. Hos noen av dem som blir smittet, kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinne-betennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer.  Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen dør. 

Hvorfor er ungdom spesielt utsatt?

Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. I tillegg deltar de i aktiviteter som øker risikoen for smitte og for å bli alvorlig syk. 

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vaksinerer seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). 

Skjema for vaksinering

Bestillingsskjemaer for vaksinering ble sendt ut før skolene stengte i mars. Har du ikke mottatt skjema? Ta kontakt med helsesykepleier på din skole for avtale om vaksinering.

Vaksinasjonen dekkes i år av Bergen kommune og Vestland fylkeskommune i fellesskap.