Gå tilbake til:
Du er her:

Lykken er et band

Musikk og kreativitet, mestring og mening. Ferske Kneipbrød er et band, men likevel så mye mer.

Det er torsdag, en mørk og regnfull novemberkveld. Inne i lokalene til Christiegården dagsenter er det lyst og full aktivitet. En liten gjeng med barn, ungdommer og voksne har samlet seg. Instrumenter tas frem, utstyr rigges. Det telles opp. Ukens øving er i gang.

Et annerledes band

Ferske kneipbrød er et litt annerledes band. Seks av medlemmene, alle gutter i alderen 11 til 18 år, har en diagnose innen autismespekteret. Bandets to voksne medlemmer, Trond Nordvik og Roar Ruus Finsås, er både spesialpedagoger og musikkterapeuter. De loser resten av bandet trygt gjennom øvingene. For noen ganger kan det være litt humper i veien.

Historien om Ferske kneipbrød starer egentlig på Tveiterås skole, Bergens kommunes eneste spesialskole. Trond Nordvik og Roar Ruus Finsås var begge ansatt på skolen og hadde en popgruppe med noen av elevene. En av dem var Sander Johansen (11).

For rundt tre år siden fikk Nordvik en forespørsel fra Sanders mor, Elisabeth Johansen. Hun er styremedlem i Autismeforeningen og lurte på om det var mulig å starte et band for barn og ungdom med autisme. Dermed var Ferske kneipbrød en realitet.

Glede og mestring

De fleste av dagens medlemmer har vært med siden starten. Sander Johansen spiller både trommer og bass.

- Det er veldig gøy å spille i band, sier han. Mamma Elisabeth er ikke i tvil om hva bandet og musikken betyr for Sander.

- Mye kan være vanskelig, men dette er noe som gir glede og mestring. Øvingene er uten tvil ukens høydepunkt. I bandet er han på lik linje med de andre, og har noe å bidra med. Og det å opptre har gjort noe med selvtilliten hans. Etter at bandet spilte i Grieghallen, følte han seg som en kjendis!

Tilrettelegging avgjørende

Elisabeth Johansen mener det har vært avgjørende at bandet har ledere som har erfaring med barn og unge med autisme.

- Bare å få denne gjengen til å være stille, høre etter og starte og avslutte samtidig. Guttene har fått opplæring på instrumenter, deltar på rigging og holder konserter. Jeg er imponert over det de har fått til.

Trond Nordvik spiller også med et annet band, Proffene, som har medlemmer med utviklingshemming. Han mener at tilrettelegging er avgjørende når man jobber med mennesker som har spesielle behov.

- Det er en del feller man kan gå i med denne gruppen. For eksempel å presse dem for mye. Vi har ambisjoner for det musikalske, men må være tålmodige og gjøre ting på en litt annen måte. Det kan for eksempel handle om hvordan vi forklarer og viser ting. Det må gjøres med verdighet. Vi må også ta hensyn til dagsformen til de enkelte. Det er lov å bli sur, men så spiller vi videre!

Får brynt seg på det sosiale

Å spille i band er mer enn å lære seg instrumenter og holde takten sammen. Det er å gi og ta; samarbeid på høyt nivå, rett og slett. Akkurat det kan være spesielt utfordrende for personer med autisme.

- I bandet får de verdifull sosial trening. Spiller man feil, så går det ut over de andre. De lærer at de må ta hensyn og akseptere andre. Hvis alle gjør som de vil, så går det ikke, sier Nordvik.

- Noen ganger kan det være litt kniving om hvem som skal få spille de mest populære instrumentene, som trommer. Dette løser vi ofte med humor. Men humor må også læres, og vi forsøker å gi dem glimt i øyet. Og vi har det faktisk veldig gøy, sier Nordvik, som er imponert over guttene i bandet.

- Vi trodde ærlig talt ikke at det skulle gå så bra som det har gjort. Fremføringer er ofte vanskelig, men ikke for denne gjengen. Det å være en gruppe, det å gjøre noe sammen, gjør det mindre skummelt for dem, mener han.

- Vi ser at flere av dem er i perlehumør når de kommer. Musikken og samværet er viktig for dem. Bandet gir også mestring på andre felt. En av de to vokalistene, André Jung (14), liker å skrive sangtekster. Det er han som har laget bandets signaturlåt, Ferske kneip.

Apropos kneippbrød – du lurer kanskje på hvordan bandet har fått det noe særpregede navnet sitt? Det er basert på en låt av Proffene, Gammelt kneipbrød. Guttene i bandet syntes denne sangen var så morsom, og vips ble det til Ferske kneipbrød – siden bandet tross alt var ferskt..