Gå tilbake til:
Du er her:

Danser Nøtteknekkeren for syvende gang

Ingrid Lyssand Rosvold (19) sine juleforberedelser er ikke helt som alle andres. For danseren blir det ikke jul uten Nøtteknekkeren.

Det er hektisk aktivitet bak scenen i Grieghallen. Unge ballerinaer småspringer til og fra scenen. På bord og gulv ligger tåspissko, yttertøy, mandariner, kjeks og hårspray om hverandre. I den ene garderoben sminker jentene hverandre. I en annen tapes såre tær og ømme knær. Ute i korridoren leiter Frid Lilleskog Tronstad etter tutuene sine i stabelen av strutteskjørt.

Det er under en time til generalprøve.

Sett av 65.000

Rundt 60 barn og unge dansere er i sving når Bergen kulturskole setter opp Nøtteknekkeren for 14. gang. I orkestergraven er det Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester som fremfører den kjente musikken til Tsjaikovskij. Gjennom årene er forestillingen sett av hele 65.000 personer.

Mens Ingrid Lyssand Rosvold er med for syvende gang, har Siri van Schijndel (14) vært med fire ganger tidligere. Gjennom årene de har vært med, har de stadig fått nye roller, og flere roller. Mange av dem som står på scenen har fire-fem ulike roller.

Syv dager i uken

Både Ingrid og Siri vet godt hva det innebærer å danse Nøtteknekkeren oppunder jul: Lange øvinger syv dager i uken. Såre tær. Å velge bort skoleball og andre venneaktiviteter, kanskje få tid til å handle en julegave i en pause. Kanskje ikke.

- Det blir ikke tid til så mye annet, bortsett fra skole og øving. Det går akkurat, sier Ingrid og smiler. Men i likhet med Siri, synes hun det er en juletradisjon det er vanskelig å klare seg uten.

Verdt alle timene med øving

- Jeg er blitt vant til å ha det sånn i desember. Det hører med. Det er bare noe jeg må gjøre for at det skal bli jul, sier Siri. Siste treningsdag før mandagens premiere varte i ni timer. Det kan være hardt, men det er verdt det, er begge enige om.

- Vi har det veldig gøy underveis, sier Siri.

- Når du står på premieren og får applaus, da er det verdt alt arbeidet, mener Ingrid.

De unges nøtteknekker spilles mandag, tirsdag og onsdag klokken 18.00 i Grieghallen. Det er også skoleforestillinger tirsdag og onsdag klokken 10.00.