Gå tilbake til:
Du er her:
Gjeng med ungdommer ser i kamera.
Erasmus+ i Italia, juli 2022, hvor fem bergensere deltok.
Bilde: Camilla Trosterud

Endelig Erasmus-utveksling i Italia

Etter to år med korona-utsettelser, fikk Greta, Akvile, Mohammed, Ruby og Yonis fra Bergen endelig deltatt på Erasmus Pluss-utveksling i Italia.

I 2019 ønsket fritidsklubben Knutepunkt Møllaren 30 ungdommer fra seks forskjellige land velkommen til Bergen, til en utvekslingsuke med kreative aktiviteter, utflukter og vennskap. Etter to år med Covid 19, var det endelig tid for en tilsvarende uke i Italia for fem ungdommer fra Bergen. 

Ungdom fra fem land

I slutten av juni pakket Greta (20), Akvile (14), Mohammed (19), Ruby (20) og Yonis (19) fra Bergen med seg godt humør og store smil, og dro til kystbyen Molfetta på Italias sørspiss. En utvekslingsuke som ble avlyst i 2020 og 2021 på grunn av Covid 19, skulle endelig gjennomføres! Med totalt 30 deltakere fra Italia, Spania, Armenia, Moldova og Norge, ble det en fin opplevelse med masse inntrykk. 

Fem ungdommer ser i kamera.
Gjengen fra Norge! Fra venstre: Ruby Jasmine Natland, Greta M. Astikaite, Akvile Astikaite, Yonis Ibrahim Mohammed og Mohammed Malik Karim.
Bilde: Camilla Trosterud.

Litt skeptiske

Utvekslingen ble kalt «Bridge the Gap», og formålet var å få ungdommene ut av komfortsonen, og gi dem muligheter til å utforske kreativitet og miljø.

Dagene var fulle av kjekke aktiviteter, blant annet quiz, guidet bytur og filmvisning. Det ble også arrangert interkulturelle kvelder, resirkulerings-workshop og miljøkampanje.

Ungdom tegner på et ark.
Kreativ oppgaveløsning!
Bilde: Luigi Balacco

-  Vi var litt skeptiske til å reise til Italia siden det er så langt hjemmefra, og et annerledes sted. Men, det ble veldig kjekt! Det var en glede å møte og snakke med folk fra andre kulturer, fastslo Greta etter turen. 

Jente vandrer i en gate i Italia.
Byvandring var en populær aktivitet under utvekslingen i Italia.
Bilde: Greta M. Astikaite

Serverte sveler og melkehjerter

Gruppen fra Norge, som også bestod av reiseleder Camilla Trosterud (23), hadde ansvar for å arrangere en kreativ workshop under utvekslingen. Der lagde de vennskapsarmbånd og egne russekort. Ungdommene lærte også bort hallingdans og arrangerte drama-workshop. 

I tillegg stod de for planlegging og utførelse av en helnorsk kveld for de andre deltakerne. Der ble det presentasjon av Norge og servering av sveler og melkehjerter.

Vil gjerne delta igjen

Favorittaktiviteten var utflukten til byen Barletta, hvor ungdommene deltok på en spennende, guidet tur. 

- Det var morsomt å gå rundt i byen og høre om historien. Vi spiste pizza Margherita og dro til en stor strand. Der svømte vi, spilte volleyball og solte oss, sier Akvile. 

Greta og Akvile sier de er takknemlige for opplevelsen de fikk gjennom Erasmus+: 

– Vi er veldig takknemlige for at vi fikk være med på denne turen. Det var veldig kjekt å oppleve noe nytt i et helt annet land. Vi håper at vi kan delta i flere slike prosjekter. 

Molfetta bay, Italy.
Nydelige Molfetta i Italia.
Bilde: Camilla Trosterud

Unik kompetanse med hjem

Reiseleder Camilla forteller at de har fått med seg unik kompetanse hjem i kofferten: 

- Det finnes mange veier man kan gå for å tilegne seg kunnskap. På denne turen har vi erfart at læring i samspill med andre unge gir uendelige muligheter for en internasjonal kompetanse man kun kan få gjennom å delta i en Youth Exchange. 

Erasmus+ er EUs utvekslingsprogram for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. 

Kunst laget av ungdom plassert på et bord.
Kunst av materiale funnet på stranden.
Bilde: Camilla Trosterud