Gå tilbake til:
Du er her:
Fanenes parade hvor fanebærere står på rekke og holder oppe fanen for sitt buekorps
FANENES PARADE: Fanebærerne måtte holde godt fast på fanene i vinden under fanenes parade på Buekorpsenes dag, som arrangeres hvert fjerde år.
Bilde: Silje Helene Dahle

Historisk dobbel seier til samme buekorps på Buekorpsenes dag

I strålende sol marsjerte aktive og gamlekarer på Buekorpsenes dag 28. mai, som har fått støtte fra Bergen kommune. I år vant Wesselengens Bataljon i både slager- og fanebærerkonkurransen.

Helt siden midten av 1850-årene har man hørt lyden av buekorpsene i Bergens gater, og med den lange tradisjonen er de blitt en del av byens identitet. Et av satsningsområdene i Kulturstrategien for 2015-2025 er å styrke og videreutvikle kunst- og kulturbyen Bergen sitt særpreg. Bergen kommune støtter Buekorpsenes dag med midler, og deler også ut tilskudd til Buekorpsene gjennom tilskuddsordningen til amatører, organisasjoner og frivillig kulturliv

Frode Mæhlum på scenen under Buekorpsenes dag
GAMLEKAR: Lederen av komiteen for Buekorpsenes dag Frode Mæhlum er også gamlekar i Fjeldets Bataljon.
Bilde: Silje Helene Dahle

Allerede fra tidlig morgen kunne Bergens innbyggere lørdag 28. mai høre buekorpsenes tromming. Det manglet ikke på publikum da korpsene marsjerte gjennom gatene til Festplassen.

Lederen av komiteen for Buekorpsenes dag, Frode Mæhlum, forteller at dagen er en festdag for både bergenserne og buekorpsene. 

- Vi har arrangert Buekorpsenes dag mange ganger før, og vet at en stor mønstring som dette er veldig kjekt for bevegelsen. Det er en festdag for bergenserne og buekorpsene, forteller han.

Løvstakkens Jægerkorps marsjerer ved Fisketorget
VANT KULTURPRIS: Løvstakkens Jægerkorps vant kulturprisen for Årstad i 2021, og har de siste årene blitt et av de største buekorpsene i Bergen med rundt 30 ulike nasjonaliteter.
Bilde: Silje Helene Dahle

Dobbel seier til Wesselengens Bataljon

Martin Kvamme på scenen på Buekorpsenes dag
BESTE TROMMESLAGER: Martin Kvamme smilte fra scenen etter å ha blitt kåret som den beste trommeslageren.
Bilde: Silje Helene Dahle

En viktig del av dagen er å kåre den beste slageren og den beste fanebæreren. Tre representanter fra ulike korps til hver av de to konkurranse blir kvalifisert til finalen. Juryen kunne fortelle fra scenen at nivået var høyt og det er få poeng som skiller finalistene i toppen. Så utbrytes det fra scenen:

- Dette har aldri skjedd før!

For første gang er både den beste trommeslageren og den beste fanebæreren fra samme buekorps. Wesselengens Bataljon stikker av med begge titlene. Den beste fanebæreren er Marc Oliver Melvik, og den beste slageren er Martin Kvamme. 

De tre finalistene i fanebærerkonkurransen konkurrerer med hver sin fane
FANEBÆRERKONKURRANSEN: De tre finalistene konkurrerer for å bli den beste fanebæreren. Marc Oliver Melvik (til høyre) stakk av med tittelen.
Bilde: Silje Helene Dahle
Marc Oliver Melvik jubler på scenen på Buekorpsenes dag
BESTE FANEBÆRER: Marc Oliver Melvik bekreftet fra scenen at det ble fest hos Wesselengens Bataljon etter å ha vunnet fanebærerkonkurransen.
Bilde: Silje Helene Dahle
Varaordfører Linn Kristin Engø holder tale på scenen
LYDEN AV BERGEN: Varaordfører Linn Kristin Engø takket buekorpsene for at de er lyden av Bergen i sin tale.
Bilde: Silje Helene Dahle
Sydnæs Bataljon marsjerer inn på Festplassen
Etter marsjeringen gjennom sentrum var 159-åringen Sydnæs Bataljon nest sist på plass til oppstillingen på Festplassen.
Bilde: Silje Helene Dahle

Utfordrende å planlegge arrangementet under koronapandemien

Komitee-leder Mæhlum forteller det har vært vanskelig å planlegge et så stort arrangement under koronapandemien, men han er glad for at testteltet kunne pakkes vekk og at buekorpsene kunne møtes.

- Vi var en stund engstelige for om vi måtte utsette eller avlyse hele arrangementet. Vi gikk på jobb som at dette ordnet seg, og det gjorde det heldigvis, sier Mæhlum.