Visste du at det ligger en stor, grønn bunker på Laksevåg? Og at den er bygget av russiske krigsfanger og ble benyttet som kommandosentral av tyskerne under krigen? Dette og mye mer fikk 4.-klassinger fra Nygårdslien, Damsgård og Holen skole lære mer om under årets kulturdager i Fyllingsdalen og Laksevåg, da de var invitert til bydelens eget museum.
Dugnad og frivillig arbeid
Skoleklassebesøkene er et samarbeid med Fyllingsdalen og Laksevåg kulturkontor ved Kulturetaten, og har blitt et fast arrangement under kulturdagene. Det er takket være frivillige pensjonister fra Laksevåg Kulturhistoriske Forening at det er mulig. Den 20 manns- og kvinnesterke dugnadsgjengen bruker timevis av fritiden sin på å holde museet i hevd, og ikke minst - spre kunnskapen om bydelens spennende historie til små og store bergensere.
I bresjen står Berit Berntzen, som har vært med siden museets oppstart i 1987. Født i et tilfluktsrom på Kvinneklinikken da bombene regnet over byen i oktober for 78 år siden, var det kanskje ikke tilfeldig at hun skulle ende opp med å lære andre om krigen. Flere dager i uken pendler hun fra Tysnes til Laksevåg for å legge ned ubetalt innsats på museet. Det er ingenting å si på entusiasmen, og både humør og kunnskap sitter løst:
- Jeg har tidligere bodd på Laksevåg i mange år, og har stor interesse for områdets historie. Museet har blitt som en baby for meg, og jeg bruker all min tid som pensjonist her. Men jeg forsøker å være litt hjemme hos mannen min og da, sier hun og ler godt.
Overlevde bombingen på Holen skole
Under besøket fikk elevene møte flere av de frivillige pensjonistene ved museet, som også har personlige historier å fortelle. Svein Kvale var på vei til Holen skole da det smalt, og var en av de mange som ble berørt av bombingen; 4. oktober 1944 mistet han 67 skolekamerater.
Kvale tok imot elevene i et av de trange rommene i bunkeren, og viste engasjert frem tyske symboler og krigsskip. Elevene fulgte med med stor interesse.
- Det er veldig hyggelig å kunne åpne dørene og formidle kunnskapen vi har til skoleelever, det er jo også faktisk første gang enkelte av dem besøker et museum, sier Berntzen.
Lærte å steke sveler
Elevene fikk også oppleve museets gamle butikk, der møtte de Liv Walde som fortalte ivrig om alt fra produksjon av melk og kaffe i gamle dager, til hvordan man kan lure ut mynter av eldre sparegriser. Det var nok mange som lyttet ekstra godt akkurat da!
Besøket ble avsluttet med lunsj med sveler på menyen. Disse lagde elevene selv ved hjelp av erfaren støtte fra pensjonistene. Og de fikk selvsagt med seg oppskriften hjem!
Imponert over den frivillige innsatsen
Koordinator Line Yvonne Eidheim ved Fyllingsdalen og Laksevåg kulturkontor assisterer under skolebesøkene hvert år, og er mektig imponert over innsatsen som legges ned av de frivillige ildsjelene.
- Det hadde ikke vært noe lokalmuseum på Laksevåg uten denne gjengen. Det de gjør her er helt fantastisk, og noe vi ikke skal ta for gitt.
Kulturdager i flere bydeler
Det arrangeres en rekke kulturdager, strøksmarkeringer og festivaler i Bergen hvert år. Kulturdagene er et samarbeid mellom kulturkontorene ved Kulturetaten og det rike lokale kulturlivet. Kulturlivet står for innholdet, mens kulturkontorene fungerer som bindeledd, veiledere og tilretteleggere. Kommende uke er det klart for kulturdager i Åsane.