Gå tilbake til:
Du er her:
Isa Snorrason Solheim, Dalina Samuel, Awa Touray, Lucas André McLean, Håvard Nielsen og Nora Øvreset Økland Wold
DESIGNET AV SKOLEBARN: Denne gjengen har vært med å bestemme hvordan det nye biblioteket på Sletten senter skal se ut. Fra venstre: Isa Snorrason Solheim, Dalina Samuel, Awa Touray, Lucas André McLean, Håvard Nielsen og Nora Øvreset Økland Wold.
Bilde: Ragnar Rørnes

Nå er landets kanskje minste og mest spesielle bibliotek åpnet

Barn fra Fridalen skole har utviklet Sletten BibLab, en helt ny bibliotekfilial der alle møblene er laget av gjenbrukte materialer.

I et 34 kvadratmeter lite rom på Sletten senter finner vi nå Bergens nyeste bibliotek. Sletten BibLab er ikke et helt vanlig bibliotek, men et minibibliotek rettet mot barn og unge, der det også er barn som har stått for utviklingen av lokalet.

Lucas, Awa, Isa, Håvard, Dalina og Nora fra Fridalen skole har hatt ukentlige samlinger med arkitekt Inge Fornes. Sammen har de idémyldret, planlagt, tegnet, snekret og malt inventaret i rommet.

SE VIDEO FRA ÅPNINGEN AV BIBLAB:

 

– Bittelite, men plass til mye

– Jeg synes det er blitt enda bedre enn vi trodde på forhånd, sier Per Eide fra Bergen Offentlige Bibliotek.

– Dette er et bittelite rom, men vi har fått plass til mye bøker. Blant annet på grunn av en liten boktunnel, som barna hadde ideen til, og som funker veldig godt, sier Eide.

Ideen om et minibibliotek kom opp i mangel av passende lokaler for det nye, store bydelsbiblioteket i Sletten-området som Bystyret har vedtatt. Samtidig satte en seg mål om at minst 90 prosent av inventaret skulle være basert på gjenbruk.

– Alt av møbler og hyller er gjenbruk. Det eneste nye er tv-skjermen, infoskjermen og utlånsterminalen, sier Eide.

– Hvordan har det vært å jobbe med dette?

– Det har vært superspennende og veldig interessant å samarbeide med barna. Gjenbrukstanken har ført til at vi har gjort ting helt annerledes. Vi var hos kommunens gjenbrukssentral og fant materialer, og de var ganske kommunale og kjedelige. Men så har arkitekten fikset opp hyllene og gjort det veldig kult, sier Eide.

Åpent seks dager i uken

Fremdeles mangler det noen småting. Puter skal sys og bord skal hentes. Men biblioteket er klart til bruk, og det kommer til å være åpent fra 10-18 mandag til torsdag, og fra 10-16 fredag og lørdag.

Hovedmålgruppen for Sletten BibLab er altså barn og unge, men alle kan bruke filialen. Det går an å bestille voksenbøker og hente dem på Sletten.

Landås bibliotek åpent som vanlig

Landås bibliotek skal fortsatt fungere som Årstad bydels hovedbibliotek – mens jakten fortsetter på et mer permanent tilbud som skal erstatte dagens bibliotek på Landås.

Foreløpig vil altså bibliotektilbudet i Årstad bydel være delt på to lokaliteter, Sletten og Landås.
 

Katrine Nødtvedt, byråd for kultur, mangfold og likestilling
ÅPNING: Biblioteket ble offisielt åpnet mandag denne uken av Katrine Nødtvedt, byråd for kultur, mangfold og likestilling.
Ragnar Rørnes