Gå tilbake til:
Du er her:
Nordnes sjøbad ved åpningen
110 ÅR: Det opprinnelige Nordnes sjøbad ble bygd i 1910 og ble tegnet av arkitekt Sigurd Lunde. I 1935 kom planene om å utvide badet til en svømmestadion, med blant annet renselsesbad, friluftsbad og konkurransestadion. Anlegget skulle inneholde et 50-meters basseng med stupetårn. Det ble bevilget penger, men i 1954 ble planene utsatt til fordel for Sentralbadet. Dagens sjøbad er fra 1964 og er en redusert variant av planene.
Bilde: Bildesamlingen, Universitetet i Bergen

Nordnes sjøbad feirer 110 år med Norges høyeste stupetårn

Tirsdag 14. juli fyller Nordnes sjøbad 110 år. Det historiske badet ble feiret med døds- og stupeshow og jubileumspriser. Se bildene!

I forbindelse med at det historiske badet fyller år, er det blitt bygget et ekstra høyt stupetårn. Jubileumstårnet er på 11,1 meter, 110 centimeter høyere enn stupetårnet som var der da Nordnes sjøbad ble åpnet for 110 år siden.

SE BILDER: Se bilder fra feiringen nederst i saken

Jubileumspriser og stupeshow

- Vi strekker jubileet utover sommeren. Vi kan ikke ha den store folkefesten som vi egentlig hadde hatt lyst til, så vi porsjonerer det utover, sier daglig leder Håkon André Egeberg Johansen.

Badet ble åpnet i 1910 og var først i privat eie.

Stupetårn
STUP: I starten var det to store stupetårn, et på kvinnesiden og et på herresiden. Bildet er fra 1913 og viser J.N.L. Blytt som stuper fra øverste stupebrett.
Bilde: Bildesamlingen, Univeistetetet i Bergen

Økonomien gikk dårlig, og kommunen tok over i 1920. Etter det har det vært stor variasjon, både i besøkstall og utseende. I 1918 tok ADO arena over driften. I forbindelse med jubileet har badet fått en kraftig oppgradering med nytt og mer miljøvennlig teknisk anlegg, maling, møbler og nye severdigheter.  Kronen på verket er det 11,1 meter høye jubileumstårnet, bygget på taket.

- Tårnet som sto der for 110 år siden var 10 meter høyt. Dette er 110 centimeter høyere, så det er jo litt morsomt. Det er det høyeste fastmonterte stupetårnet i Norge, sier Johnsen.

Verdensmester i døds kommer

Tirsdag klokken 15.00 ble badet feiret med en tale fra byråd Endre Tvinnereim, stupeshow og oppvisning i dødsing. Blant annet viste regjerende verdensmester i døds, Kim-André Knudsen, seg frem. 

Historisk bilde fra Nordnes sjøbad
SJØBAD: Frem til 1965 var det kun sjøbad med basseng i sjøen av tre. Dagens basseng er koblet på fjernvarme som gir stabil temperatur på 28-29 grader.
Bilde: Bildesamlingen, Universitetet i Bergen

Også en gjeng fra Bergen stupeklubb, både gutter og jenter, hev seg uti det kalde vannet fra toppen. 

- Badet ble bygget med separate stupetårn for kvinner og menn. Og kvinnene sitt var selvsagt mye lavere. Så dette skulle de sett, de som bygget badet for 110 år siden, smiler Johnsen.

Nordnes sjøbad
FOLKSOMT: Bilde fra arkivet etter Badeadministrasjonen. Fotograf og årstall ukjent.
Bilde: Bergen byarkiv

Stupetårnet blir stående frem til og med 14. august og skal senere i august huse kvalifisering for VM i døds. For å bruke stupetårnet, må man være 18 år  eller ha skriftlig tillatelse fra foresatte.

14. juli er inngangsprisen 19 kroner for voksne og 10 for barn. I anledning jubileet er det også mulig å skaffe seg shortser, drikkeflasker, kjølebag og picnicpledd i retrostil.

SJØBADET LIVE: Her kan du sjekke temperatur og antall besøkende i Nordnes sjøbad for øyeblikket

Elegant stup
STUP: Elegant stup
Bilde: Nina Blågestad
stupere
STUPERE: Jonas (16), Julian (10), Isak (14), Tonje (19), Tuva (16), Amalie (18), Silje (19), Dina (14) og Pia (16) fra Bergen stupeklubb viste seg alle frem fra jubileumstårnet. - Det var én meter høyere enn jeg er vant med fra ADO. Og mørkere i vannet, så litt skumlere, sier Pia.
Bilde: Nina Blågestad
Dødsing
DØDS: Dødsere i verdenstoppen viste seg frem. I august skal det være kvalifisering til VM i dødsing herfra.
Bilde: Nina Blågestad
Tårn
HØYERE: For noen var 11, 1 meter ikke høyt nok.
Bilde: Nina Blågestad
Nordnes sjøbad
IS(KALDT): Med kun 15 grader i sjøen var det ikke alle som lot seg friste til et bad. Men is hører likevel sommeren til!
Bilde: Nina Blågestad
Endre Tvinnereim
GRATULERTE: Byråd Endre Tvinnereim gratulerte Nordnes sjøbad med dagen.
Bilde: Nina Blågestad