Gå tilbake til:
Du er her:
Eira Støyseth fra foreningen Tekstallianse og Ann-Kristin Stølan fra festivalen Bergen Art Book Fair
PÅ PLASS I FRANKFURT: Eira Søyseth fra foreningen Tekstallianse (til v.) og Ann-Kristin Stølan fra festivalen Bergen Art Book Fair viser frem bergensstanden på bokmessen.
Bilde: Linn Kornerud

Slik profilerte Bergen seg på verdens største litteraturmesse

Bergen kommune er medarrangør for bergensforfatternes sjarmoffensiv i Tyskland.

Bokmessen i Frankfurt åpnet 16. oktober. Hvert år er et land æresgjest, og i år er det Norge som får anledning til å presentere forfattere for en internasjonal bokbransje.

Bergen har en egen delegasjon på plass. Både forfattere, ulike bransjeaktører og kulturfagfolk fra kommunen deltar på en rekke bergensarrangementer de fire dagene messen pågår.

– Internasjonalisering har vært et satsingsområde for den bergenske kunstpolitikken i en årrekke, blant annet med øremerkede midler til internasjonal lansering og eksport, sier fungerende kulturbyråd Rune Bakervik.

Har laget en egen bok

Bergen kommune har leid en stand der forfattere som blant andre Tomas Espedal, Cecilie Løveid og Gunnhild Øyehaug skal delta i samtaler og opplesninger.

Basen for den bergenske satsingen er ellers den ferske antologien “Hinter dem Regen – 12 literarische Stimmen aus Bergen”, som oversatt betyr “Bak regnet – 12 litterære stemmer fra Bergen”. 500 eksemplarer av boken er med i kommunens koffert til Frankfurt.

– Her presenteres tolv av byens sterkeste samtidsforfattere, mange av dem her oversatt til tysk for første gang. Antologien er distribuert til sentrale tyske kritikere og forleggere i forkant av messen, og deles ut fra den bergenske standen i messeuken. På messen har boken også fått følge av en film som presenterer byen og forfatterne, sier Bakervik.

– Bergen har et raust og levende litteraturmiljø

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og eldste. Det ventet mer enn 280.000 besøkende, 7500 utstillere og 10.000 journalister, ifølge arrangøren. Å nå frem i en slik forsamling er en utfordring for Bergen, der litteraturfeltet for en stor del består av mindre aktører, som gjerne har begrensede midler og administrative ressurser. Derfor har kommunen bidratt økonomisk og koordinert samarbeidet med de ulike aktørene. Bergen kommer til Frankfurt med sitt særpreg, forklarer byråd Bakervik:

– Det Bergen mangler av en etablert skjønnlitterær forlagsbransje, tar vi igjen med et sterkt miljø for tidsskrift, småforlag og selvpublisering. Dette har vært fokus for den bergenske standen på bokmessen, der blant andre tidsskriftet Vagant og Bergen Art Book Fair har fått en sentral rolle, sier han.

– Bergen er en by med et raust og levende litteraturmiljø. Både Litteraturhuset, Forfattersentrum Vestlandet og Skrivekunstakademiet har vært viktige støttespillere og bidratt inn mot deltakelsen under bokmessen.

kulturminister Trine Skei Grande
ÆRESGJESTER: Norge er æresgjest under messen, og kulturminister Trine Skei Grande besøkte bergensstanden på åpningsdagen. Her sammen med Ben Yu fra Northing.
Eira Søyseth