Tone i Lipstick Music
Tone er prosjektkoordinator og trommeinstruktør for Lipstick Music, som er et musikkverksted for jenter og transpersoner i alderen 13-18 år. Lipstick Music holder til på Fana Kulturhus. Der møtes ungdommene for å lære å spille instrumenter eller synge i band. Da Tone først fikk jobben, syntes hun bare det var gøy å få lov til å spille trommer og drive med musikk på jobb. Etter hvert åpnet hun også øynene for viktigheten av tilbudet:
– Nå synes jeg det er ekstremt viktig. Jeg synes egentlig at det er litt trist at vi har holdt på i elleve år, og så er det fremdeles stort behov for et sånt tilbud. Ønsket er at det skal jevne seg ut, og at kjønn ikke skal bety noe i musikk.
Lipstick Music har på sikt et mål om å få flere jenter ut i musikkbransjen. Allerede kan de skryte av at artistene Halie og Hedda Mae er tidligere deltakere. I tillegg til å få muligheten til å spre musikkglede, setter Tone pris på at Lipstick Music har blitt en trygg plass for flere enn bare jenter.
– Det er ikke bare jenter her lenger heller, og det er jeg veldig stolt av, faktisk. Lipstick Music var opprinnelig et tilbud for jenter, men nå har vi mange med litt flytende kjønnsidentitet. Både transgutter og transjenter er også velkomne. Det har blitt en trygg plass for mange som kanskje ikke helt finner plassen sin andre steder. Det er det absolutt beste, sier Tone.
Klikk her om du har lyst til å bli med i, eller vite mer om Lipstick Music
Trude på Knutepunkt Møllaren
Trude er klubbleder på Knutepunkt Møllaren, som er en ungdomsklubb med gaming som spesialitet. Hit kan ungdom fra 8.-10. trinn komme og spille FIFA, Super Smash Bros, Mario Kart og andre videospill, hovedsakelig multiplayerspill. Brettspill og rollespill er andre tilbud.
– Til høsten blir det kanskje også cosplay! Det håper vi trekker flere jenter og ikke-binære til oss, for det ønsker vi oss mer av, sier Trude.
Trude beskriver klubben som et fristed for ungdommene. I tillegg er klubben et sted hvor de kan møte folk utenfor den vanlige omgangskretsen sin og få venner på tvers av bydeler og skoler. Personlig synes Trude det beste med jobben er å se utviklingen til ungdommene.
– Det beste er å se “kidsa” vokse opp. Det skjer så sinnsykt mye på de tre årene på ungdomsskolen. De finner ofte helt andre interesser enn de hadde da de begynte, og blir venner med folk de ikke trodde de skulle ende opp med å bli venner med. Å se de bli personer med egen identitet er det gøyeste, sier Trude.
Paul på Åsane kulturhus
Paul er ungdomsklubbleder på Åsane kulturhus, hvor det er klubb for ungdommer fra ungdomsskoletrinnet på onsdager, og for ungdommer fra videregående trinn på torsdager. På ungdomsklubbene holder de på med mye forskjellig. Å lage mat, spille kort og drive med musikk i musikkstudio er bare noen eksempler. Paul utfordrer gjerne også ungdommene til å være med på ting som er ute av komfortsonen deres.
– Gjør vi det nok torsdager, så er de med, og etter sånn åtte ganger har vi faste folk som bruker studio, faste folk som bruker dansesalen og faste folk som kommer på klubben, sier Paul.
Paul setter pris på at han og ungdommene kan se verdien i hverandre, og oppsummerer det beste med jobben kort og konsist:
– Å inspirere og bli inspirert.
Han legger til at selv om han kanskje bare får bli kjent med ungdommene i et halvt år, så betyr det mye.
– Hvis du virkelig blir kjent med de, og du gir de mye av deg selv, så kan jeg love deg at du får det hundre ganger tilbake.