To personer på utstilling.
Hos Innbyggerservice kan du nå se FN-sambandet sin utstilling "St. Sunniva og #childmothers", som trekker paralleller mellom sagnet om St. Sunniva og verdens mange jenter som får barn mens de selv er barn.
Bilde: Birgit Kårbø

Utstilling trekker tråder mellom dagens barnemødre og Bergens skytshelgen St. Sunniva

I forbindelse med Internasjonal uke i Bergen viser FN-sambandet utstillingen "St. Sunniva og #childmothers" hos Innbyggerservice i Kaigaten 4. Utstillingen er åpen hverdager klokken 08.00–15.00.

– Det som knytter St. Sunniva til verdens “child mothers” i dag er alderen, sier Ingrid Finnes. Hun er FN-sambandets prosjektleder for Internasjonal uke 2022.

Ett av bildene i utstillingen, som viser en ung mor med barnet på armen.
NÅR BARN FÅR BARN: Utstillingen forteller historien til flere barnemødre fra forskjelllige steder i verden.
Bilde: Birgit Kårbø

Årlig får nær to millioner jenter under 15 år barn

#childmothers er en utstilling laget i samarbeid mellom Plan, UNFPA, Utenriksdepartementet og FN-sambandet. Utstillingen vil sette søkelys på hvordan det å få barn så tidlig påvirker jenters livssituasjon, helse og fremtidsutstikter. Ofte må jentene avslutte skolegangen sin når de får barn. Utstillingen viser bilder og sitater av noen av verdens veldig unge mødre, presentert på store plakater. 

Ved siden av disse bildene vises også fotografier og brev fra Kystpilegrims-seilasen fra Selja til Bergen i 2020. Den ble gjennomført for å markere at det var 850 år siden St. Sunniva sine levninger ble flyttet fra Selja til Bergen. Fire ungdommer deltok på seilasen, og underveis traff de mange flere, som alle fikk lære om St. Sunniva.

Et bilde fra seilasen som vises i utstillingen
UNGDOMMER PÅ PILEGRIMSFERD: Fire ungdommer deltok på seilas fra Selja til Bergen i 2020. Utstillingen viser bilder fra seilasen, og brev med ungdommenes håp og drømmer. Disse ble overlevert ordføreren i Bergen i forbindelse med 950-årsjubileet for byen.
Bilde: Birgit Kårbø

Prinsessen som flyktet fra tvangsekteskap

Bergens og Vestlandets skytshelgen St. Sunniva er Norges eneste kvinnelige helgen. Som ung og farløs kongsdatter flyktet hun fra Irland da en hedensk konge ville tvinge henne til å gifte seg med ham. 

– For å trekke linjen fra St. Sunniva til i dag, så kan vi se på enhver ung kvinne som rømmer fra et annet land som en Sunniva, sa Kai Grieg, rådgiver ved fra FN-sambandet Vestland, i sin tale under åpningen av utstillingen.

LES OGSÅ:  Mer om St. Sunniva i Store Norske Leksikon

Ungdommene dom deltok i Kystpilegrims-seilasen fra Selja til Bergen i 2020 var på samme alder som Sunniva. Andre steder i verden kunne også de vært klare for ekteskap og barn, med eller mot sin egen vilje. 

– Det var seilasen, og samtaler med ungdommene der som skapte ideen til å koble bilder og brev fra seilasen med #childmother-utstillingen, som vi hadde liggende fra tidligere, sier Ingrid Finnes.

Bilde av Kai Grieg, Insaaf Ismail, Arne Øi og Ingrid Finnes
GLADE FN-ANSATTE I BERGEN: Fra venstre: Kai Grieg, Insaaf Ismail, Arne Øi og Ingrid Finnes gleder seg til en innholdsrik internasjonal uke i Bergen.
Bilde: Birgit Kårbø

Mange arrangementer under Internasjonal uke

Utstillingen markerer åpningen av Internasjonal uke i Bergen og Vestland, som FN-sambandet arrangerer hver høst. Ukens mål er å spre informasjon om FN, FNs bærekraftsmål og internasjonale spørsmål, gjennom konserter, debatter, konferanser, familie- og barnearrangementer, utstilling og mye mer. Les mer om alle arrangementene på FN-sambandet sine sider.

Les mer om: