Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 66/18
Bergen, 08. oktober 2018

Tilbyr HPV-vaksine til nye grupper

Bergen kommune etablerer et mer omfattende vaksinasjonstilbud for å få brukt overskuddslageret av HPV-vaksinen.

  • Fra høsten 2018 inngår HPV-vaksinen i det ordinære barnevaksinasjonsprogrammet for både gutter og jenter. Skolehelsetjenesten gjennomfører vaksineringen.
  • Et eget opphentingsprogram gjør at alle kvinner født 1991 og senere har tilbud om gratis vaksine.
  • Nå har kommunen også tilrettelagt vaksinasjonstilbud for rusavhengige, sexarbeidere og menn som har sex med menn.

På grunn av endringer i barnevaksinasjonsprogrammet har Folkehelseinstituttet et overskuddslager av HPV-vaksinen Gardasil som nå kan benyttes i kommunene for gratis vaksinering av utvalgte grupper:

  • Rusavhengige
  • Personer som selger sex
  • Menn som har sex med menn (gjelder menn født i 1991 eller senere)

Haster å begynne

- Gruppene som nå er prioritert har dårligere mulighet for å beskytte seg mot HPV-infeksjon enn andre. Menn som har sex med menn får tilbudet ettersom de ikke har flokkbeskyttelse gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese.

HPV kan gi kreft i svelg og anus også, selv om livmorhalskreft forekommer mye hyppigere. Derfor blir også gutter innlemmet i barnevaksinasjonsprogrammet fra denne høsten av.

De nye gruppene som nå tilbys HPV-vaksine med overskuddslageret av Gardasil, vil få tilbud om fullvaksinering med tre doser. På grunn av begrenset holdbarhet bør første dose settes senest innen utgangen av november.

Her vaksinerer vi

For å kunne vaksinere flest mulig, har Bergen kommune nå etablert følgende tilbud om vaksinering:

  • Smittevernkontoret har et tilbud til alle prioriterte grupper så lenge de har vaksiner på lager. Timebestilling på SMS til 408 03 392. Oppgi GARDASIL, navn og fødselsdato.
  • Helsestasjon for ungdom og studenter på Engen har et tilbud til menn som har sex med menn 25 år og yngre. Dropp inn torsdager klokken 10.00-14.00 med kølapp.

Smittevernoverlege Kari Stidal Øystese: 408 14 785