Gå tilbake til:
Du er her:

Ny teknologi ga bedre nattesøvn

Bruk av kamerateknologi gjør at flere beboere på bofelleskap kan sove godt om natten.

Tenk deg at noen sitter i soverommet ditt og ser på deg hele natten når du sover – det er hverdagen for enkelte beboere i bofellesskapene for mennesker med utviklingshemming. Bruk av ny teknologi gjør at nattevakter på bofellesskap nå kan følge med på en skjerm fremfor å sitte i rommet og se på beboere som trenger tilsyn når de sover.

- Det er en stor belastning ikke å kunne velge bort andres nærvær når du skal sove. Brukeren sover bedre nå som vi ikke er i rommet samtidig som han er trygg på at personalet kommer hvis det skjer noe. Velferdsteknologi kan være frigjørende, sier Anne Christiansen som var avdelingsleder på Åsen bofellesskap da digitalt tilsyn ble innført der.

Eget prosjekt

Smart omsorg er Bergen kommunes satsing på å modernisere helse- og omsorgstjenestene. Et av prosjektene i Smart omsorg er utprøving av digitalt tilsyn. Hittil er digitalt tilsyn innført på to bofellesskap og i én avlastningsbolig. Digitalt tilsyn er ikke aktuelt for alle brukere som trenger nattevakt, og prosjektet skal nå kartlegge hvilke brukere som kan være aktuelle for dette.

Mange fordeler

Fordelene med digitalt tilsyn er flere:

  • Beboeren som benytter digitalt tilsyn har fått en bedre nattjeneste ved at tryggheten deres er ivaretatt samtidig som de slipper å ha en person hos seg mens de sover.
  • For ansatte er det tungt å sitte en hel natt i et mørkt rom å se på en person som sover. Nå kan de sitte i lyse omgivelser og følge med på skjermen i stedet.
  • Satsingen fører til reduserte kostnader for kommunen, og kommunen kan årlig trekke ut 1,7 millioner kroner fra budsjettene til tjenestene til utviklingshemmede som følge av de tre boligene det er prøvd ut i. Dette er penger som kan brukes til andre satsinger innenfor tjenestene.

Trenger færre nattevakter

- Resultatet hos oss har blitt at beboeren får bedre nattesøvn, og vi har kunnet redusere fra tre til to nattevakter, sier avdelingsleder Julie Merethe Høvig i Åsen bofellesskap.

Tiltaket er midt i kjernen av utfordringen i Smart omsorg-satsingene: Ønsket om økt kvalitet for beboerne, samtidig som kostnadene reduseres.

Les mer om digitalt tilsyn på Smart omsorg sine nettsider


I uke 48 kommer innbyggermagasinet Bergenseren i posten til alle husstander i Bergen. Her kan du lese mer om kommunens tilbud til utviklingshemmede.