Gå tilbake til:
Du er her:

Slik får de til å sykle året rundt

– Vi er helfrelst på elsykkel, sier Lea Toska Oppedal. Familien løser hele hverdagslogistikken med henting i barnehage og storhandling fra sykkelsetet.

V i treffer henne en typisk bergensvær-dag, med sol, øsende regn, vind og vindstille.

Godt kledd og med to barn hentet i barnehagen, litt matpakkerester på lur og blide smårollinger med sykkelhjem. Hun får det til å se enkelt ut, og det er det kanskje, om man først bestemmer seg.

– Vi begynte med syklingen av praktiske årsaker. Eldstemann hadde dagmamma på Nattlandsfjellet, og det var dårlig med bussforbindelse. Derfor kjøpte vi elsykkel, smiler Lea.

Sykelparken har økt

Siden har én sykkel blitt til flere, og nå inneholder husstanden blant annet to transportsykler, den ene med en kasse til barna plassert foran styret i stedet for som tilhenger bak.

– Denne er fin fordi jeg får bedre kontakt med barna når vi sykler. God kontakt får du også med barnesete på sykkelen. Iben (snart 5) satt i sete i flere år, før vi trengte mer plass da Juno (snart 16 måneder) kom, forklarer hun.

Å bruke elsykkel i stedet for buss er svært tidsbesparende, forteller hun. Fra Landås til jobben i sentrum går det dobbelt så fort med elsykkel som med buss, og turen fra barnehagen til hjemmet gjør hun unna på fem minutter.

– En annen fordel med elsykkel er at man slipper å dusje på jobb. Så vanlig sykkel bruker jeg bare når det er fint vær.

Enklere med sykkel

Vel fremme ved huset deres, er det lett å se at sykkelentusiasmen smitter. Iben drar frem tohjulssykkelen og raser selvsikkert avgårde. Og lille Juno kaster seg over trehjulssykkelen.

– Skal vi til byen i helgen med familien, er det faktisk mye lettere å sykle enn å ta buss, forteller Lea.

– På litt lengre utflukter kan det være greit med bil, men da er vi med i en bildelering slik at vi kan låne en bil.

HAR DU SETT DENNE? Slik jobber vi for bedre luftkvalitet

– Bergensværet kan jo sparke skikkelig fra seg. Blir du aldri lei og tenker at i dag blir det for grått?

– Det er faktisk kun én værtype jeg ikke sykler i, og det er dyp slaps, ler Lea, og deler sine beste råd for vintersykling:

– Bytt til vinterdekk, ha godt med lys og refleks på deg og sykkelen, ha alltid med godt regntøy og vanntette votter, og bruk gjerne en vognpose eller noe annet varmt å sitte inni.

Denne artikkelen stod på trykk i Bergenseren 4 - 2017.