Gå tilbake til:
Du er her:

Bedre dyrevelferd med ID-merking

Et ID-nummer knytter Salto til Karoline for alltid. Med Norges første dyrevelferdsplan vil Bergen kommune at flere katteeiere gjør som familien fra Ytrebygda.

Dyrevelferdsplanen skal styrke dyrevelferden i Bergen kommune og arbeidet som allerede gjøres innfor feltet. Planen gjelder for perioden 2018 – 2021. Viktige tiltak i planen er:

  • Bevisstgjøring av ansvaret som dyreeier, og etablering av gode holdninger til dyr. Viktigheten av tilstrekkelig kunnskap om dyret man er ansvarlig for
  • Økt samarbeid med Mattilsynet og dyrevernsorganisasjoner om informasjons-og holdningskampanjer om dyr generelt
  • ID-merking av dyr slik at ansvarlig dyreeier kan identifiseres
  • Sterilisering av katter

Karoline Teig-Hermanrud (8) har ønsket seg katt nesten hele livet. Etter at hun og familien flyttet fra leilighet til rekkehus, ble ønsket oppfylt. Nå er hun og katten Salto bestevenner.

– Salto er veldig snill. Han er veldig glad i å kose og legger seg ofte i sengen min og maler, forteller hun.

– Det er også mye jobb å ha katt. Jeg må av og til tømme kattedoen eller mate ham. Og så må jeg ofte ut å lete hvis han blir borte, fortsetter Karoline.

Merket for livet

Salto flyttet inn hos familien Teig-Hermanrud da han var 12 uker gammel. Noe av det første familien gjorde var å ta ham med til dyrlegen, der Salto fikk satt inn en microchip i nakken. Med den kan familien oppspores hvis katten skulle bli borte.

Hjemløse katter er et av de største problemene knyttet til dyrevelferd i Bergen kommune. Dyrevernsorganisasjoner melder at de får inn mange katter som blir etterlatt av eierne sine. Antallet er spesielt høyt rundt lengre ferieperioder. Kattene er ikke ID-merket, og det er derfor ikke mulig å identifisere dyreeier. Mange av disse kattene er heller ikke steriliserte, noe som medfører ukontrollert og uønsket formering, og dermed et økende antall hjemløse dyr.

Første kommune i landet

For å få større fokus på dyrs rettigheter har Bergen, som første kommune i landet, en egen plan for dyrs velferd. Planen ble vedtatt av bystyret i april.

– Med planen setter vi fokus på hva slags ansvar det er å ha et eget dyr og at det er et krav til at du skal sette deg inn i hvilke behov dyret har før du anskaffer det, forteller landbrukssjef i Bergen kommune, Helene Dahl.

Vil jobbe for nasjonalt påbud

Hovedvekten av tiltakene i planen omhandler ID-merking og sterilisering av katter, fordi dette er en av de største utfordringene. Bergen kommune vil jobbe for et nasjonalt påbud for ID-merking av katt. Dahl oppfordrer til å vurdere kostnader knyttet til mat, utstyr, veterinærutgifter og forsikringer før en anskaffer seg et kjæledyr.

– Du bør også ha en løsning klar hvis en skal reise på ferie, tenke på å sterilisere kattene og ID-merke dem slik de kan komme tilbake til deg hvis den forsvinner, sier landbrukssjef Helene Dahl.

SE VIDEO - HJELP OSS TA VARE PÅ ALLE DYR I BERGEN:

Saltos ferieplan

Karoline gleder seg til å reise på ferie i sommer og har en plan for Salto.

– Vi kan ta han med oss eller spørre en nabo om de kan passe han. Og så kan farmor og farfar hjelpe. Og hvis Salto skulle rote seg bort vet hun hva folk må gjøre for at han skal finne hjem igjen.

– Hvis noen finner Salto kan de ta han med til dyrlegen. Han har en chip som de kan lese av, og så finne frem til oss, sier Karoline.