Gå tilbake til:
Du er her:

Gir litt, får mye tilbake

Da Angella Marin (22) bestemte seg for å sette av noen timer i uken til å være frivillig aktivitetsvenn, fikk både hun og Kari Tone Austbø (75) et nytt vennskap.

Nasjonalforeningen for folkehelse og Aktivitetsvenn:

  • Aktivitetsvenn i Bergen drives av en arbeidsgruppe bestående av Nasjonalforeningen Bergen demensforening, Eldrerådet i Bergen og Bergen kommune
  • Frivillige aktivitetsvenner får kurs og oppfølging. Nye kurs holdes 3. september og 22. oktober
  • Nasjonalforeningen for folkehelse arbeider for å bekjempe hjerte og karsykdom og demens, og er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende
  • Aktivitetsvenn ble etablert med midler fra TV-aksjonen 2013
  • Aktivitetsvenn skal gi personer med demens flere aktiviteter og gode opplevelser i hverdagen.
  • Den frivillige aktivitetsvennen og personen med demens gjør hyggelige aktiviteter sammen, som å gå tur, gå på kino eller konsert, spille spill, fiske, sykle, eller bare møtes for en kopp kaffe og en liten prat

Regnet plasker ned i bergensgatene. Under en av mange paraplyer går 22 år gamle Angella Marin. Hun er på vei for å besøke 75 år gamle Kari Tone Austbø som hun ble kjent med i vår.

– En av favorittaktivitetene våre er å ta en tur på kafé og se på menneskene som går utenfor. Vi snakker mye om dem. Til tider blir det veldig morsomt. Det er veldig koselig å treffes, sier Angella.

Angella avtjener førstegangstjenesten på Håkonsvern. I vår følte hun at hun hadde en del tid til overs. På nettet leste hun om aktivitetsvenn og ble med på et kurs. Etterpå ble hun koblet opp med Kari Tone. Siden har de to møtt hverandre jevnlig.

– Jeg tenkte, hvorfor ikke gjøre noe som gjør meg og en annen person glad. Det å være til hjelp for noen betyr mye for meg. Jeg synes det er gøy, fortsetter Angella.

Regnbygene har tatt et lite opphold. Angella og Kari Tone bestemmer seg for å ta sjansen på en tur ut og et kafébesøk. På veien ned mot sentrum sitter latteren løst.

– Dette er kjekt, forteller Kari Tone.

– Vi fant tonen med en gang. Jeg har blitt glad i henne, fortsetter hun.

Godt for familien

Kari Tone har diagnosen Alzheimers og har lett for å glemme. Hun er en sosial person og liker å gå ut. Selv om hun har et godt nettverk med venner og familie, er hennes nærmeste veldig glad for at hun har fått en aktivitetsvenn.

– Jeg ser at min mor synes det er veldig kjekt, forteller datteren Toril Austbø Grande. Hun er takknemlig for innsatsen fra Angella.

– Jeg synes det er flott at hun gir av tiden sin. Og jeg ser at hun gjør det med glede. Jeg tenker at dette bidrar til at min mor har det bra. Dette er en del av det hele, som gjør at hun kan bo hjemme og ha et godt liv, fortsetter Toril.

Noen timer gjør en forskjell

Alle som har lyst, kan melde seg som frivillig. Bergen kommune driver frivilligsentraler innen kultur, og koordinerer også frivillig innsats innen helse og omsorg. I tillegg finnes det en rekke frivillige lag og organisasjoner man kan engasjere seg i. Å stille opp noen timer i uken kan utgjøre en stor forskjell.

Inne på kaféen koser de seg med varm drikke mens de kikker ut på menneskene som fyker forbi. De ler mye og ser ut til å trives svært godt i hverandres selskap. Angella sier at hun synes de bør gå ut og spise middag sammen en gang.

Etter at Angella har fulgt Kari Tone hjem, må hun på ny slå opp paraplyen. Mens regndråpene trommer på duken, forteller Angella at hun allerede gleder seg til neste møte med Kari Tone.

– Kari Tone er takknemlig og sier at hun blir glad for at noen ønsker å tilbringe tid med henne. Jeg kjenner at jeg gir litt og får masse tilbake. Det er godt å kunne føle at du er til hjelp for noen, avslutter hun.