Gå tilbake til:
Du er her:

Bergensernes populære møteplass

Noen av arrangementene på biblioteket er så populære at tilreisende ringer fra fergen for å sikre seg plass. Bare i løpet av årets første halvdel, besøkte 868 000 personer byens populære møteplass.

Dette kan du låne:

Papirbøker, e-bøker, lydbøker, tidsskrift, språkkurs, instrumenter, Ipad mini, musikk (CD), tv-serier, dokumentarfilm, spillefilm, brettspill og videospill.

Dette kan du lære:

Slektsgranskning og andre temakurs, data og internett (Kom i gang-klubb), norsk språk, programmering (kodeklubb), leksehjelp. Studio 1 kan bestilles til kreativ jobbing med lyd, bilde og video, og Verkstedet kan benyttes til formgivningsarbeid og er utstyrt med blant annet 3D-printer og vinylkutter.

Dette kan du gjøre:

Omvisning på hovedbiblioteket, VR-tegning, figurtegning med kostyme, strikkekafe, ungdomsklubben Brainz, familielørdag.

Dette kan du oppleve:

Forfattermøter, sakprosaens stjerner, litterær lunsj, konserter, historiske foredrag og andre temaforedrag, blant annet psykiateket (faste foredrag om psykisk helse) og Avhørt (hvordan politiet oppklarer kriminalsaker).

Eksemplene over er hentet fra desemberprogrammet i 2018. Noen arrangement kommer i stand på kort varsel. Se mer på:

bergenbibliotek.no/arrangement eller facebook.com/Bergenbibliotek

Det er en regntung og sur høstdag i Bergen. Ute på gaten haster bergenserne dit de skal. Flere av dem har satt kursen mot hovedbiblioteket i Strømgaten 6.

I fjor markerte biblioteket 100 år i steinbygningen ved enden av Smålungeren. Det har vært litt av en utvikling, fra dempet lesesal, til et hus som syder av aktivitet. Fra januar til august i år har bibliotekene i Bergen holdt 1279 arrangementer med totalt cirka 31.000 besøkende. I samme periode var totalt nærmere én million besøkende innom dørene.

– Biblioteket må være det beste konseptet som finnes i samfunnet. Det er et hus som bare vil deg vel og ikke krever noe tilbake. Det eneste biblioteket vil, er å spre kunnskap. Det er en idé som er nesten for god til å være sann, sier arrangementsansvarlig Charlotte Myrbråten.

Myrbråten og kollega i programavdelingen, Marie Amdam, har opplevd å måtte avvise folk i døren.

– Det kjipeste med denne jobben er å stå i døren og si til folk at det er fullt. Noen blir steik forbannet, andre lei seg. Det er ikke bare folk som bor i Bergen som kommer. Vi opplever at folk ringer fra ferger på vei hit og ber oss om å holde av plass til dem, forteller Charlotte Myrbråten.

- Jeg tror vi bare har sett starten av det vi driver med. Vi har makskapasitet på 250 besøkende, og da er det ikke luft igjen. Vi har hatt arrangementer der vi har avvist like mange. Vi håper etter hvert på en større sal, sier de.

Trangt om plassen

Inne på hovedbiblioteket er det trangt om plassen også denne dagen, både i kaféen og på lesesalen. Fra barnebokavdelingen høres latter fra en skoleklasse som er på besøk. Samtidig arrangeres litterær lunsj inne på et smekkfullt auditorium. På ettermiddagen skal noterommet fylles med musikk under en konsert med studenter fra Griegakademiet. Senere rigges musikkavdelingen om for å huse en samtale med fagfolk om hvordan man oppklarer kriminalsaker. I Læringssenteret i underetasjen skal det være språkkafé for de som lærer og ønsker å prate norsk med andre.

Når Charlotte og Marie setter sammen programmet, har de en tanke om at de ønsker å få grupper som bruker biblioteket minst til å komme oftere inn. Samtidig ønsker de å utfordre, overraske og gi folk ting de ikke visste de ville ha.

– Biblioteket skal være et sted for folkeopplysning, men også et lavterskeltilbud. Dette er den beste plassen du kan være hvis du ikke har noe å gjøre, for det er alltid noe som skjer. Du kan lese, oppleve, prøve noe og møte mennesker, sier Marie Amdam.

Bredt tilbud for alle aldersgrupper

De har noe for alle aldersgrupper: Juleverksted, kino, høytlesing og teater er smakebiter fra programmet for de minste.

For ungdom arrangeres blant annet spillkvelder, kodeklubb, debatter og konserter. Seniorer kan bli med på strikkekafe, laptopklubb, foredrag og forfatterbesøk. I tillegg er det en mengde forskjellige arrangementer for voksne.

Lokale ting fenger det voksne publikum. Det gjelder også feminismedebatter og saker som omhandler innvandring. Men kanskje mest populært er det mørke og det dystre. Under høstens serie #Avhørt, hvor fagfolk forklarer hvordan en oppklarer kriminalsaker, har det blitt smekk fullt. Marie og Charlotte forteller at de har vært nødt til å avvise flere 100 i døren.

Den naturlige møteplassen

På vår bibliotekstur denne høstdagen treffer vi flere som ikke er der for å låne bøker.

– Dette er den hyggeligste kafeen i dette området, forteller Nina Bang Larsen over en kopp kaffe på Amalies Hage.

– Og det er ekstra hyggelig at det er på et bibliotek.

Nina har fått besøk av moren Turid som har tatt turen inn til Bergen fra Kvam. Turid Bang bruker biblioteket hjemme hver uke og er litt misunnelig på tilbudet bergenserne har.

– Tilbudet er så nært og lett å bruke. En ser folk her som studerer, leser aviser, møtes, er på arrangementer og bruker biblioteket. Dette er et viktig møtested i sentrum av Bergen, sier hun.

Nina forteller at hun sett bibliotekets program og har funnet flere arrangementer som hun kan tenke seg å gå på.

– Det er kjempebra at biblioteket har slike arrangementer, og det er veldig positivt at det får folk til å bruke biblioteket oftere.

På bordet bortenfor sitter studentene Lise Fantoft Berg og Alida Holtet Dale. Utenom studiene jobber begge to på kaféen. De forteller at både de og andre studievenner bruker biblioteket som en møteplass.

– Jeg føler meg hjemme her, det er kjekt å komme hit for å holde på med skolearbeid, sier Alida.

– Noen ganger avtaler vi å treffes, andre ganger kan vi komme alene og likevel treffer vi på kjente, forteller Lise.

Denne artikkelen står også på trykk i Bergenseren 4 - 2018