Gå tilbake til:
Du er her:

Fikk minner for livet som medseiler

The Tall Ships Races i Bergen 21.-24. juli 2019 blir en folkefest. Er du mellom 15 og 25 år kan du bli medseiler, og få en opplevelse for livet. Bare spør Tony Hanstvedt (19).

  • The Tall Ships Races kommer til Bergen for femte gang 21.-24. juli 2019.
  • Minst 50 prosent av mannskapet om bord på skipene som deltar i regattaen må være i alderen 15 – 25 år. Arrangørene trenger minimum 100 medseilere fra Bergen til ett av de deltakende skipene på følgende etapper: Fredrikstad-Bergen eller Bergen-Århus.
  • For å skape en flott ramme rundt The Tall Ships Races i Bergen, trengs det også rundt 300 frivillige som kan jobbe på land i ulike funksjoner under arrangementet. Blant annet i forbindelse med arrangementene rundt Vågen, jobbe med publikumsinfo, eller bli crew friend.

Tony var medseiler på Statsraad Lehmkuhl på etappen mellom Esbjerg i Danmark og Stavanger i fjor.

- Det er en opplevelse som du ikke kommer til å få noen andre steder, slår Tony fast.

19-åringen fikk smaken på livet om bord under et pinsetokt til Shetland i 2015, og i fjor var han tilbake på skuten for å gjøre en innsats sammen med mannskapet på 20 og 149 andre medseilere.

De seilte i seks dager, med mild vind, varm kveldssol på dekk, fellesskap og shantysang. Og dekksarbeid.

- Det er noe jeg vil huske resten av livet, sier Tony.

Seilertrening for ungdom

Marthe Kristensen nikker. Hun er markeds- og kommunikasjonsansvarlig for The Tall Ships Races Bergen, og deltok på samme etappen som Tony i fjor. Nå inviterer hun nye ungdommer til å oppleve det samme.

Fra Bergen søkes det etter medseilere til et av deltagerskipene på to etapper under The Tall Ships Races 2019: fra Fredrikstad til Bergen, og fra Bergen til Århus.

- Vi ønsker å få med oss flest mulig mellom 15 og 25 år, sier hun.

Av de 45 farkostene som allerede er påmeldt til The Tall Ships Races 2019, er 16 såkalte A-skuter, altså de virkelig store skipene. Men selv om det blir en folkefest og et spektakulært syn på Vågen, er formålet med regattaen først og fremst seilertrening for ungdommer. Derfor må minst 50 prosent av mannskapet på alle farkostene være i alderen 15-25 år, ellers blir skipene diskvalifisert.

- Hva slags ungdommer passer til å være medseilere?

- Alle mellom 15 og 25, kommer det kjapt fra Tony. Du lærer alt du trenger å vite fra scratch, legger han til.

Minst 100 ungdommer fra Bergen får anledning til å delta som medseiler med subsidiert plass. Da er egenandelen 3500 kroner, og her gjelder førstemann til møllen-prinsippet. Reisens egentlige verdi er 15.000 kroner.

Mobilfri sone

- Du trenger ingen forhåndskunnskaper. Du får klare instrukser om bord, og de lytter du til. På et så stort skip er det masse krefter i sving, så det er nødvendig å følge regler. Men du har mange friheter også, sier Marthe.

Blant annet frihet fra verden utenfor. Mobilen kan du bare glemme den uken etappen varer, det er uansett ikke dekning.

- Du får virkelig kjenne hvordan hverdagsmaset slipper taket. Der ute på havet lever du i en egen boble, sammen med de andre, sier hun.

Medseilerne har to firetimersvakter i døgnet når skipet seiler. De alternerer mellom å gå brannvakt, ha utkikkspost, rorvakt eller bøyevakt. Utover det er det kilometervis med tau som skal dras, det skal vaskes, poleres og synges shantyer. Om natten sover du i hengekøyer, tett i tett med de andre.

Shantysang i masten

- Det er en fordel å være glad i folk, for det er veldig sosialt å være medseiler, sier Tony.

- Hva med de som har høydeskrekk, eller lett blir sjøsyke?

- Du trenger ikke å klatre helt opp i riggen. Og det er satt ut bøtter hvis du blir sjøsyk. Det er ikke lov å kaste opp over rekken, sier Tony og ler. Han elsker livet om bord og er helt sikker på at han kommer til å være medseiler igjen.

- Hva var høydepunktet i fjor?

- Innseilingen til Stavanger, da hele mannskapet sto i masten og sang shantyer. Det var en fantastisk opplevelse, sier han.

Denne artikkelen har også stått på trykk i Bergenseren 4 - 2018.