Gå tilbake til:
Du er her:

Fem veier til overskudd i vintermørket

Hvor finner du energien når vinteren er på sitt mørkeste, kaldeste og våteste? Karoline Heggøy og Linda Aksnes hos Frisklivssentralen vet råd!

  • Folkehelsearbeid er samfunnets totale innsats for å fremme helse og forebygge sykdom i befolkningen.
  • Som innbygger kan du ta mange gode valg for egen helse. Kommunens tiltak kan også påvirke din helse og trivsel, og kommunen ønsker å legge til rette for gode valg.
  • Bergen kommune jobber derfor målrettet med folkehelsearbeid, og bystyret har vedtatt en egen plan for folkehelse frem til 2025.
  • I fjor høst etablerte kommunen et internt folkehelsenettverk som skal sikre samarbeid på tvers av de ulike sektorene i kommunen.
  • Nylig ble Bergen utnevnt til programkommune for folkehelsearbeid av Hordaland Fylkeskommune. Denne satsingen skal bidra til at kommunen utvikler tiltak som fremmer psykisk helse for barn og unge.

1. Spis godt og regelmessig

- Det er viktig å dekke behovet for næring ved å spise faste måltider med god, sunn og variert mat. Mange sultefôrer seg i uken for å kunne kose seg i helgen, men for energinivået sin del er det viktig å spise nok og regelmessig, hver dag, sier Linda og viser til tradisjonelle kostholdsråd som inkluderer grovt brød, fisk, kjøtt, frukt og grønnsaker.

- Forsøk å lytte til kroppens sult- og metthetssignaler, og lær deg forskjellen mellom sult og sug. Mange opplever sug etter noe å spise mellom måltider - det kan være et tegn på at man spiser for lite til hovedmåltidene, eller spiser mat som ikke metter nok, sier hun.

- Hva om kroppen signaliserer «jeg trenger sukker for å holde meg våken»?

- Det kan faktisk være et signal om at du bør redusere sukkeret i maten du spiser. Gjør du det, får du et jevnere blodsukker. Gevinsten er et klarere hode og et jevnere energinivå, sier Karoline.

2. All fysisk aktivitet teller

Fysisk aktivitet er den viktigste enkeltfaktoren du kan påvirke for å unngå livsstilssykdommer.

Formen spiller også inn på energinivået. Du trenger ikke å springe på treningssenteret tre dager i uken for å få uttelling. All fysisk aktivitet teller med i formregnskapet. Karoline og Linda foreslår å skape og gripe aktivitetsmuligheter i hverdagen. Du kan for eksempel knytte aktiviteten til daglige gjøremål: La heisen på jobb stå, ikke vent på bussen – bruk heller tiden til å gå til neste stopp, eller gå eller sykle hele veien. Gå til butikken, bær varene hjem, og husk at husarbeid også er fysisk aktivitet.

- Hvis du i tillegg klarer å trene litt i en eller annen form, er det flott, sier Karoline.

- Hvis du i utgangspunktet er lav på energi, hvordan skal du orke å komme deg ut av sofaen når det i tillegg er mørkt, og helt sikkert vått ute?

- Du kan dessverre ikke hvile deg i form. Hvis du føler deg sliten, er det liten sannsynlighet for at overskuddet dukker opp av seg selv. Du må bruke energi for å få energi, sier Karoline, og fortsetter:

- Ikke tenk så mye på at du ikke har lyst eller er motivert – bare gjør det likevel. Det viktigste er ikke hva du gjør, men at du gjør noe. Og husk å legge merke til fremgangen du har. Opplevelsen av fremgang øker motivasjonen.

Les også: Se vårens kurstilbud fra Frisklivssentralen

3. Oppsøk dagslyset, sov godt

God søvn er en nøkkel til overskudd. Har du problemer med å få sove om kvelden, har Linda og Karoline følgende råd: Ha en så jevn døgnrytme som mulig gjennom uken. Selv om det er fristende å sove lenge på fridager, er det mye å hente på å stå opp til fast tid. Da vil du bli naturlig søvnig når det er kveld. Å holde seg unna kunstig lys fra data- eller mobilskjermen siste timen før leggetid, er et annet effektivt råd.

– Lys avbryter produksjonen av søvnhormonet, forklarer Linda. Av samme grunn er det lurt å oppsøke dagslyset så tidlig på dagen som mulig.

- Hvordan løser du det når det er mørkt når du går på jobb, og mørkt når du går hjem?

- Nå det er på det mørkeste må du kanskje lete litt etter mulighetene. Et forslag kan være å bruke deler av lunsjen til å ta en tur ut i dagslyset, foreslår Karoline. Som også kommer med en aldri så liten påminnelse: Det er naturlig at søvnkvaliteten går litt opp og ned. Prøv ikke å stresse med det dersom du sover litt dårlig i noen netter. Det bare øker problemet.

4. Dyrk gode relasjoner og positive aktiviteter

- Vi er jo sosiale dyr, slår Karoline fast. Hun fremhever vinteren som en fin tid til å pleie de gode relasjonene.

– Du kan for eksempel forplikte deg til å gjøre en aktivitet du liker sammen med en venn. Tenk på hvor mye lettere det er å komme seg ut av godstolen når du har en avtale, enn om det er noe du skal gjøre på egen hånd, sier hun. Eller kanskje du kan forsøke en ny fritidsaktivitet?

– Hva med å begynne i kor? Eller noen annet, der du deltar i et fellesskap, foreslår Linda. Hovedpoenget er å gjøre noe som gir overskudd, sammen med mennesker som gir deg energi.

5. Vær grei med deg selv

Ha fokus på det du skal gjøre mer av, ikke alt du skal gjøre mindre av, er rådet fra Linda og Karoline.

– Ikke gi deg selv mental bank for ting du ikke får til. Det bidrar ikke til vekst. Legg heller merke til hva du faktisk får til. Ikke skap stress for deg selv, skap heller muligheter, sier de. Det handler om positivt selvsnakk. Fordi, hva du tenker om deg selv, har betydning for hvordan du investerer i deg selv.

Ikke minst er det viktig med balanse i livet. For mye av det ene eller for lite av det andre er ikke optimalt.

- Det er ikke sikkert du blir glad av å være kjempeflink til å trene og spise riktig, hvis du tilbringer all din tid alene, poengterer Karoline.

- Så hvordan kommer man i gang?

- Finn ut hva du trenger, og hva du ønsker å fokusere på. Det trenger ikke å koste så mye tid eller penger, men det krever litt egeninnsats. Og husk at du starter med blanke ark hver eneste dag. Du trenger ikke å vente på et nytt år for å gi deg selv en ny start. Vær innstilt på at ting tar litt tid, men stol på effekten av endring. Det funker – helt garantert!

Denne artikkelen står også på trykk i Bergenseren 4 - 2018